用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 苦惱中....求寄宿學校/寄宿家庭資料
go

苦惱中....求寄宿學校/寄宿家庭資料 [複製鏈接]

阿女現在15歲,讀中四
校內成績中上

想送佢去加拿大讀書
1) 9月過去讀Grade 11,夠時間預備嗎?
2) 還是讀完個中五先?
3) 有無寄宿學校或寄宿家庭的資料?
4) 有什麼手續要辦理?
5) 我地非公民,係咪一定要讀私校?

Many Thx
   0    0    0    0
:sm: Auntie_Winnie

回覆樓主:

路過,新手不如貨問三間agent,免費!上網求其打加拿大留學中心出幾間agent,另見3冃24有加拿大中學展講公校/私學等

回覆 brother4 的帖子

首先,很多謝你的回覆,一定會參考你的意見,
去展覽會看看,thx so much

有時,Agent~我有d担心佢地會唔會太過商業化?所以想聽一聽呢度其他媽媽嘅意見

回覆樓主:

幫你推吓!好奇點解去加?另澳洲/紐西蘭都平點解不考慮?

多謝你的幫忙
由於覺得加拿大這個國家比較和平
亦比較少歧視華人
而且,應該亦不太吹谷呱
以前,我有2個朋友的仔女都在加拿大讀書
傾談下,聽到他們的經歷頗適合我女兒
所以暫時鎖定加拿大(溫哥華或多倫多)這個地方
(其實,女兒P5時,我已經想送她過去讀,奈何無咩門路)

小女在港雖然成績ok
但是,不想她在太大壓力(競爭大)下成長和學習

我家姐有個朋友以前喺多倫多幫一個機構辦寄宿,後來自己做,不過宜家仲有無做就唔知了,講下都已經有 4-5 前年前嘅消息了。不過我覺得你要先了解唔同地方嘅生活文化,天氣等等,看看是否真的適合囡囡。

回覆樓主:

見現天氣得零度,6月有同性X節,有天x沙灘 文化另有什麼?

Auntie_Winnie 發表於 18-3-12 22:12

多謝你的幫忙

我上年去過加拿大温哥華,因為係城市所以唔怕唔適應,但講英文機會少,四周講廣東話,所以難學好英文

回覆 jywbb 的帖子

Thx for your reply請問可否代問你姐姐

1) 現在還有做寄養家庭嗎?
如果佢無,有無介紹?

2) 如果唔經學校介紹,現在價錢如何?

3) 通常小朋友幾耐可以適應?

4) 我已搜集了部分心儀嘅學校,不知道校巴是否只局限於幼稚園和小學?

不好意思,這麼多問題?

回覆 scso 的帖子

Thx for your reply too那麼,請問你知唔知道
多倫多又會少一点華人/國內人嗎?

Thx for your reply

即係唔好?

回覆樓主:

重點小朋友想去留學?因要同D好友say bye,冇公主光環,升大學要考好成績就不輕鬆!

回覆樓主:

我的兒子今年在香港中四,今年9月會在多倫多升 Grade 11, 寄宿私校
剛剛交了學費

Auntie_Winnie 發表於 18-3-11 22:37
阿女現在15歲,讀中四
校內成績中上

是女兒自己想過去 ? 還是你想她過去 ?

回覆 攞你命3000 的帖子

學校寄宿幾錢?

Thx for your reply我同佢都想
不過佢想我一齊陪佢過去讀
可是因工作關係
未能一起陪讀

Auntie_Winnie 發表於 18-3-13 22:30

Thx for your reply我同佢都想

pls check, pm you already

攞你命3000 & STEM330,

Thank you so much.....
‹ 上一主題|下一主題