用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY vs YWG
go

HY vs YWG   [複製鏈接]

協恩巳經 2nd IN,等消息,英華女校又面試左,如果協恩有offer ,仲會否等 英華女校呢?  一間直資,一間津校,都是全女校, 請問大家會點揀?
   1    0    1    0

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 04&highlight=HY

uselesscat    發表於 18-3-11 18:46

uselesscat 發表於 18-3-11 17:58
協恩巳經 2nd IN,等消息,英華女校又面試左,如果協恩有offer ,仲會否等 英華女校呢?  一間直資,一間津 ...

如 HY 有 offer,  俾我就等唔切英華女要 take 咗先了,又如果真係咁 like , 只有寄望佢 call 你 waiting.

os_ecu 發表於 18-3-11 20:45
如 HY 有 offer,  俾我就等唔切英華女要 take 咗先了,又如果真係咁 like , 只有寄望佢 call 你 waiting.
...

比我如 HY 有 offer,我放棄等 YW
昨天 interview 很多人,我囡話自己發揮唔好
自己如果入到,我覺得係奇蹟一樣

協恩巳經 2nd IN,等消息,英華女校又面試左,如果協恩有offer ,仲會否等 英華女校呢?  一間直資,一間津 ...
如果是憑運動或其他特長拿到HY 的offer,不要等英華女校,如果是憑學術拿到HY 的offer,等英華女校應該沒有問題。

同樓主情況一樣,但小女只有成績冇獎,仲要跨區報YWG,YWG機會是否渺茫?小女是B1a-b,正考慮應否放棄B1c offer去搏自行同抽獎。

pat2331 發表於 18-3-12 00:15
比我如 HY 有 offer,我放棄等 YW
昨天 interview 很多人,我囡話自己發揮唔好
自己如果入到,我覺得係奇蹟一樣
咁點解唔 take 咗 HY 先 ? 一鳥在手.

Anyway, 放榜後,如果仲有位, 英華女應該都只會 call 自行有報過而又 waiting 的同學.

sandy903 發表於 18-3-12 01:06
同樓主情況一樣,但小女只有成績冇獎,仲要跨區報YWG,YWG機會是否渺茫?小女是B1a-b,正考慮應否放棄B1c o ...

如有1AㄧB成績,冇理由pick間1C,大抽獎差極都派1C啦(除非B1位較小地區)

回覆 emibaby 的帖子

校網是九龍城區,B1位是否足夠?我不知道

sandy903 發表於 18-3-12 09:42

過往都足的,特別係女生

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409617

sandy903    發表於 18-3-12 12:03
sandy903    發表於 18-3-12 12:02

問題係你喺邊區?如果係中西區,最差都係SCGS,點解唔111全選英華女校,機會相當高。

os_ecu 發表於 18-3-11 20:45
...
其實住唔同區,有唔同考慮。住中西區(甚至港島有英華女校位既)諗英華女校;如果唔係,就諗HY。

sandy903 發表於 18-3-12 09:42

九龍城網全港最充足band 1位之一!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王家爸爸 發表於 18-3-12 10:27
其實住唔同區,有唔同考慮。住中西區(甚至港島有英華女校位既)諗英華女校;如果唔係,就諗HY。 ...

睇區份,英華有新校舍,加咗分。HY 暫時無地鐵又會減咗少少分。

王家爸爸 發表於 18-3-12 10:25
問題係你喺邊區?如果係中西區,最差都係SCGS,點解唔111全選英華女校,機會相當高。 ...

因為剛搬中西區,請問女校除左英華女、聖士提反同聖嘉勒係吾係冇其他選擇?阿女成績b1a,會吾會吾夠學位呢?
多謝指教

比我揀會take 協恩offer,兩校成績差不少。 HY DSE 有6科5+率達50%以上,英華只有1科,連同區聖士提反都有5科。不過中西區乙部抽中機會都好大嫁

如果返協恩後女女覺得路程遠先考慮搬屋,可能佢習慣咗問題就不大。
朋友女住柴灣返DG都ok, 另識人住大埔返BPS/SPCS,元朗返SSGC都話唔辛苦

fcatherinehk 發表於 18-3-12 14:24
比我揀會take 協恩offer,兩校成績差不少。 HY DSE 有6科5+率達50%以上,英華只有1科,連同區聖士提反都有5 ...

兩年后協恩附近有地鐵

fcatherinehk    發表於 18-3-12 15:33

maymayin 發表於 18-3-12 14:09
因為剛搬中西區,請問女校除左英華女、聖士提反同聖嘉勒係吾係冇其他選擇?阿女成績b1a,會吾會吾夠學位呢 ...
中西區最好係派去英華女,最差都係聖士提反女或者聖嘉勒,所以無需要諗第四選擇。

王家爸爸 發表於 18-3-13 13:15
中西區最好係派去英華女,最差都係聖士提反女或者聖嘉勒,所以無需要諗第四選擇。 ...

咁填表只填3間就足夠?會吾會吾夠學位之後派去band2-3的學校呢,謝謝:dadday:

maymayin 發表於 18-3-13 13:19
咁填表只填3間就足夠?會吾會吾夠學位之後派去band2-3的學校呢,謝謝:dadday::lover ...
咁又唔係,乙四開始填埋其他區既B1學校先,然後先好填B2/B3學校。
‹ 上一主題|下一主題