用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY vs YWG
樓主: uselesscat
go

HY vs YWG   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-3-16 16:42
好多所謂深入瞭解, 其實咪又只係家長一廂情願既個人見解

要瞭解深入D, 應該要轉去做補習, 每間學校都收幾 ...
做補習,每間學校收幾個補習學生,其實行唔通,因為有sampling bias。每間學校都認識幾位唔同既老師亦都唔容易。其實最可行既方法係每次去開放日/入學講座都同啲學生傾下偈,傾得多自然知得多。

Sophie0804 發表於 18-3-16 18:54
DSE 成績、運動和音樂、協恩都略勝少少、課外活動又多。除非金錢問題,或您囡囡非英華不可。真的先take off ...
謝謝意見

uselesscat 發表於 18-3-16 12:40
其實兩間都差不多時間(搬回中西區後),1 小時左右,當然中西區車費會貴D。都有考慮搬屋,問題是選直資 HY ...

若個女心儀英華女,就等啦!

uselesscat    發表於 18-3-17 11:46

王家爸爸 發表於 18-3-16 19:28
做補習,每間學校收幾個補習學生,其實行唔通,因為有sampling bias。每間學校都認識幾位唔同既老師亦都唔 ...
你講咗呢個方法多年,不過好多家長根源唔明你個方法既精髓係邊,只係求其選完一堆學習去過一次簡介會就當自己已做足功課兼極之瞭解個D學校。
功課唔係小五小六先嚟諗要點做,亦唔係只做一次。

我同你唔同,一早為小朋友定好目標,唯一會調整係保險線,所以唔會去咁多Openday同簡介會,不過同一學校都會去幾次。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-17 10:16
你講咗呢個方法多年,不過好多家長根源唔明你個方法既精髓係邊,只係求其選完一堆學習去過一次簡介會就當自 ...

你們真的很早已經開始為子女升中做準備。看完王家爸爸和你的post才知道要早幾年做資料搜集,現在才發現太遲上EK爬文了,唯有努力在現在有限的時間去搜集資料。

POWAHBB 發表於 18-3-21 09:54
你們真的很早已經開始為子女升中做準備。看完王家爸爸和你的post才知道要早幾年做資料搜集,現在 ...

我就無爸爸们禁落力,虽然都係小四开始去简介会,但我都係按能力揀七八间睇。其实可能我女較稳定,差不多实力等級津校直資都不过七八间,唔洗睇其他会悭时面精力得多。而且我都知道间间学校再好都有唔好既地方,去完简介会都多已有头緒,就自己priority去篩選,其实所餘亦無幾。只要唔好得-想二就唔会有禁多vs问題出現。你要得A,就要接受代价就係B, 好简单啫~

回覆 uselesscat 的帖子

直資和資助到高中選科有分別, 資助很多時是套餐式, 按成績分先後排列, 分班, 分科, 食套餐, 直資科目選項多, 組合也較自由.  當然, 有人喜歡吃套餐, 有人喜歡吃自助餐. 無所謂.

Lucifer3960 發表於 18-3-21 10:56

直資和資助到高中選科有分別, 資助很多時是套餐式, 按成績分先後排列, 分班, 分科 ...
成績無敵,揀咩餐都無所謂。否則都是自助餐tailor made 好d

醒目開學勳章

直資和資助到高中選科有分別, 資助很多時是套餐式, 按成績分先後排列, 分班, 分科 ...
一啲啲直資啦。。

IloveJJ 發表於 18-3-21 10:59
八下,咩變化?
KC、中基,六年前唔差,多睇幾次,發現無想像中咁好。
DBS、SJC、SPC,比想像中好,尤其係SPC,睇住佢進步。

資源唔同。

王家爸爸 發表於 18-3-21 14:04
KC、中基,六年前唔差,多睇幾次,發現無想像中咁好。
DBS、SJC、SPC,比想像中好,尤其係SPC,睇住佢進步 ...
DBS比想像中好……hkpapa表示不同意

Yanamami 發表於 18-3-21 14:34
我只係唔同意當佢係B1A中學

佢成績的確比想像中好, 起碼近兩年3322率都有80%以上...... 連SJC, KC, YW都做唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 18-3-21 14:34
我覺得DNA校長有心做好間學校,佢既presentation唔算好好,但係就係唔完美先至感覺到真誠。學校對運動員既支援(雖然自己小朋友無運動天份),其實相當好。IB大樓更加係無敵。

IloveJJ 發表於 18-3-21 14:32
從簡介會已覺得?點樣覺得呢?可以分享下嗎?點樣算是KC無想像中咁好呢?
...
小朋友讀緊小三(七年前)感覺KC唔差(可能因為第一年去聽)。但係第二次去,開始感覺校長既領導能力唔太高,啲同學仔講野無其他學校既學生咁有自信心(甚至唔好得過RC)。之後嗰次去,啱啱同SPC同日,相差個半小時,校長見啲家長坐半場之後走,即刻面黑,台上既學生亦都唔知點算好。

hkpapa852 發表於 18-3-21 14:38
我只係唔同意當佢係B1A中學

佢成績的確比想像中好, 起碼近兩年3322率都有80%以上...... 連SJC, KC, YW都做 ...
其實3322率主要係用來比較B2、B3學校。DBS既DSE成績唔差,同SJC、LSC有得比。

王家爸爸 發表於 18-3-21 16:13
小朋友讀緊小三(七年前)感覺KC唔差(可能因為第一年去聽)。但係第二次去,開始感覺校長既領導能力唔太高 ...
好校長真係成个感觉都唔同哂~好重要!

王家爸爸    發表於 18-3-21 20:42
‹ 上一主題|下一主題