用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優評估大約要做幾耐 ?
go

資優評估大約要做幾耐 ? [複製鏈接]

我個仔做左 60 分鐘就出黎,跟住等 10 分鐘就聽結果。

請問你地做資優評估要做幾耐架 ?  

1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔嗰時 appointment 係兩個鐘。
首半小時係仔自己玩,父母同EP溝通
之後返去接仔,聽講都做咗超過60分鐘
但一般情況係兩個星期後面見攞詳細報名,但我地當年阿EP太興奮,約我地黃昏時再搵佢講報告,但詳細報告就變咗經學校俾 (我地响學校做)
恐龍家

我上年係中大同囡去做TEST
約左平日去, 早上10點去到, 先見教育心理學家, 佢會問下你關於仔女既問題, 然後做TEST大約1個鐘, 之後佢就會同我大約講解返囡既情況, 都傾左好耐, 佢話幸好我約佢平日, 因為可以多D時間講得詳細D, 走果陣都成12點半, 之後詳細既報告會寄返比我~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Sandylam858 發表於 18-3-10 13:27

多謝樓上回覆 !

請問有邊幾間小學係適合資優生 ?  呢 d 學校係咪都會包容 D 架 ?  Thanks !

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校一定有要求,問題係孩子本身應付呢d要求嘅能力,資優都可以有d EQ 高d,只係更多EQ低嘅...

而且,包容嘅學校,亦可能因為多SEN,而變得對資優兒太淺,無人溝通到

建議先從家長教學理念/孩子需要考慮選校,再從當中揾較多支援嘅學校
恐龍家

其實呢個問題好值得反思...

記得我囡小學呈一失敗,好多同學欺負佢,投訴後D老師主任又西遊我地耍太極~話會處理,終於到左小學畢業半句都冇提過點樣處理呢堆欺凌事件!

囡囡亦因為咁嘅原因而發奮,由BAND3成績追到上全級頭10畢業,報考直資收咗,她便決意不回去聯系中學了.
現在唸S2,S1時也曾發生過被欺凌事件,上午見完駐校社工,下午訓導主任便處理,放學時已經回電給我們家長完成第一階段處理;跟進至今仍有關心她的校園生活.

找有配合的學校故然重要,但是無論是如何資優也好,全世界不會因此而遷就你的;
我覺得越資優就越應該更加發展情意教育,要他們更學懂和具備資優的態度.

shypama 發表於 18-3-15 08:44
其實呢個問題好值得反思...

記得我囡小學呈一失敗,好多同學欺負佢,投訴後D老師主任又西遊我地耍太極~話會 ...

總算雨過天清,恭喜您 !

Sandylam858 發表於 18-3-15 16:46
總算雨過天清,恭喜您 !
謝謝!大家共勉之

係咪就咁打電話去約評估IQ?

我打左一個私人機構,佢係咁問我點解要評估智力,我心諗,做乜問咁多,不過可能係reception 多野問啫。

Wonderlady 發表於 18-3-23 13:52
係咪就咁打電話去約評估IQ?

我打左一個私人機構,佢係咁問我點解要評估智力,我心諗,做乜問咁多,不過 ...

我就咁打電話去預約,對方當時冇問點解要做。到左當日個心理學家會問點解會做。
要小心選擇,我做果間就麻麻地,佢有份報告比我,但冇詳細分析及任何建議,感覺
淨係話個分數比你知就算。

Sandylam858 發表於 18-3-23 17:00
我就咁打電話去預約,對方當時冇問點解要做。到左當日個心理學家會問點解會做。
要小心選擇,我做果間就麻 ...

邊間?我問係北角,樂X坊。中大或協康會否好D?

Wonderlady 發表於 18-3-23 17:02
邊間?我問係北角,樂X坊。中大或協康會否好D?
我果間係中環。我建議要問清楚對方會否有詳細分柝及建議。

Sandylam858 發表於 18-3-23 17:09
我果間係中環。我建議要問清楚對方會否有詳細分柝及建議。

我個都係好快講完,報告未拿未知是否詳細。都係中環有可能係同一個。感覺hea hea 地

lena830 發表於 18-3-23 22:56
我個都係好快講完,報告未拿未知是否詳細。都係中環有可能係同一個。感覺hea hea 地
...
係咪係蠔油大廈果個 ?

Sandylam858 發表於 18-3-24 15:59
係咪係蠔油大廈果個 ?

Yes. 做之前特等問是否詳細報告話係,結果今日收到都係簡報。

Sandylam858 發表於 18-3-13 15:43
多謝樓上回覆 !
其實好睇小朋友既具體情況,資唔資優唔係重點,反而有無情緒問題先係。如果無情緒問題,間間Band 1學校都得。如果有情緒問題,真係需要比較包容既學校。

lena830 發表於 18-3-24 18:29
Yes. 做之前特等問是否詳細報告話係,結果今日收到都係簡報。

I just went there have the test last week..
And same feeling here.

Didn’t talk or discuss at all, just tell the score
I havent receive the report yet...

May I know whether you could request a detail report successfully?

Thanks

applewatch 發表於 18-4-23 11:22
I just went there have the test last week..
And same feeling here.
The score is just a number.  The key is not the number itself but the confidence interval of the number and the probability value associated with the number.  If the confidence interval is large and/or the probability value is small, the number itself is meaningless.

請問邊度有得做評估?
‹ 上一主題|下一主題