用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在孩子測驗考試前後, 家長會緊張?心情如何? ...
樓主: mypineapple
go

在孩子測驗考試前後, 家長會緊張?心情如何? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-3-13 08:04
咪照答囉!個目的係俾佢知道自己既溫書程度去到自己目標未?
佢答幾多分我都收貨,同你媽唔同。只係因為有 ...

如果佢答及格,妳都照收貨?

IloveJJ 發表於 18-3-13 08:38
我啲仔係,佢唔會對你講既下一步入耳。你話你咁咁咁,就會咁咁咁架啦!佢唔會聽。跟著最後真係如你所講, ...

我仔都係唔聽我講,只要唔涉及安危,我提咗就算,提咗唔理後果自負,事後仔就會同我講,點解媽媽好似先知咁,後果/結果樣樣都計到。

IloveJJ 發表於 18-3-16 12:52
你呢個問題,我要分幾方面答你。

首先,我會收貨。因為我問佢既目的,唔係要佢交數,係要佢清楚自己既溫 ...

我又問下佢先

kelly6688 發表於 18-3-12 11:17
我係小二媽媽,她每次測試/考試我都超緊張(emoji),啊女成績差.幼稚園時沒怎跟她學習.周圍玩. 沒養成學校規 ...

我都想知,唔同佢溫又唔得,好似個唔關佢事,責任唔係佢嘅,你要我溫姐,仲覺得你煩,好閙佢要佢溫

回覆 ar_mak 的帖子

我家是爸爸緊張,我就負責督促小朋友放鬆。

我已經把個波抛給小朋友自己處理。現在小三,通常溫測驗只是最多半小時。我們這個周四周五測驗。她們這個周末,只用了半小時溫中文(看課文,練習紙),半小時溫英文(看課文+練習紙)。我額外要她們看多一眼verb table。也只是最多10分鐘。跟著,就自顧自去看小説了。
爸爸希望她們多溫一些書。但我覺得,如果她們自己覺得溫夠了,你讓她們再坐在那裏,效率不會高。
而且,溫書的時間長一些,只是給大人一個安全感而已。

HK-MAN    發表於 18-3-19 16:02

ar_mak 發表於 18-3-19 18:41
我對你的做法是感到欣慰。溫習多久會對分數成績產生正面作用,不得而知,但可以知道,溫習其實不過是花時間 ...

未必,溫習唔等於重覆內容,可以係睇返轉頭,有咩野唔識或誤解。

情況跟你快要離開一個地方,回頭睇下有無漏低野差唔多。

ar_mak 發表於 18-3-19 20:17
時間呀。
如果每日花大量時間,課餘補習或溫習,咁咪浪費生命囉。如果好似網友引述既情況,每日半至一小時 ...

無喎做咩都花時間架。所以,第一,花幾多;第二,值唔值。

我都解釋左,睇返有無野MISS 左,你話值唔值? 唔係完全重覆架。

我老餅,遠行離開酒店,落的士,都係神經質回頭睇下有無遺漏。

講到專注屬唔屬於我。。。 呵呵,我話係天生係咪心裡好過D?

ar_mak 發表於 18-3-19 21:29
你落車回望一眼睇下有冇漏野,世界紀錄既時間係1分鐘。
咁溫書&補習,已經有機會在定義上有不同而各有出 ...

哈哈,你講嘢幾攪笑,笑中有梗。

ar_mak 發表於 18-3-10 23:51
回覆 ar_mak 的帖子

我話你知我既情況係C,只係純粹公平,你講左,我都講番你知。 ...
我分配咗家姐既常識同聖經俾C6, 我同佢講, 家姐今次既常識, 我既標準係要唔低於100分, C6個樣即刻變咗咁樣

回覆樓主:

最担心係在測考前,才發覺原來佢唔係唔記得,而係唔識啲内容。本以為只需要協助佢温習,點知係要重新教一次。想死。
瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

回覆樓主:

好勞氣佢拖拖拉拉唔温習, 好嬲佢冇鬥心攞咩分數都冇所謂咁。
不過我都提番自己, 心態唔會一時三刻改得了, 唯有諗定點樣慢慢日常陰d陰d加d温習機會俾佢, 又或者下次考試再早d 有系統d 提佢考試要注意d 乜。。。

回覆樓主:

平時温下書,考試前一兩個禮拜做下pastpaper就算,玩下,早d瞓...反而考完會慢慢重新温一次,因為考試前唔會夠時間温
‹ 上一主題|下一主題