用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 揀PN,K1的考慮因素
go

揀PN,K1的考慮因素 [複製鏈接]

各位家長好, 我希望小朋友讀國際學校, 下年也打算報IS的nursery/ preschool, 但是現在要揀學校讀PN和K1, 想請教大家, 除了地點和語境之外,我還應該考慮什麼因素呢?

而據你們所知, TT(Braemar Hill)和victoria(Lower kornhill) 的語境又是不是差不多呢?

謝謝你們幫忙
   0    0    0    0

school fee

chunting34 發表於 18-3-10 09:40
各位家長好, 我希望小朋友讀國際學校, 下年也打算報IS的nursery/ preschool, 但是現在要揀學校讀PN和K1, 想 ...

TT offers bilingual program however vic lower kornhill kinder mainly provides trilingual stream (my info might not be updated)

chunting34 發表於 18-3-10 09:40
各位家長好, 我希望小朋友讀國際學校, 下年也打算報IS的nursery/ preschool, 但是現在要揀學校讀PN和K1, 想 ...

如果學費、地點遠近唔係問題,好多家長都會考慮幼稚園銜接小學,或者係咪一條龍。然後要睇下學校理念同自己理念可否配合,有啲學校好谷,好啲好 hea

回覆樓主

謝謝大家(emoji)

兩間距離屋企差不多

TT的bilingual program係英文同普通話, victoria就多埋廣東話, 不過我地係屋企都講廣東話, 所以唔知bilingual program同trilingual分別大不大

學費方面, TT大概$10,000一個月, 而Victoria就約$7500

小學銜接就只有victoria有, 不過又唔係一定入到

學校理念兩間都應該唔催谷

咁睇黎好似victoria好d

TT及VIC我都冇讀過,不過我先分享下我經歷:

小朋友出世到依家都係講廣東話,未上PN前上下英文playgroup,PN讀local K(想佢母語solid一D,亦未決定K讀local定IS),PN每日有20分鐘英文時間。到要考K1,一方面英語要加強,另一方面小朋友較文靜,怕佢interview唔肯講野,所以一開始返PN就額外上英文playgroup,上了5個月,最終考3間IS K,3間都收, 決定今年9月入其中一間IS。

我想分享的是,要考IS K,英文識聽,回答講一兩個英文字就會收貨,以我小朋友全日時間都係講廣東話,靠上下英文playgroup都可以pass,PN讀TT同VIC都應該可以做到呢個效果,反而我會考慮PN要講廣東話,因為有聽D教育界朋友講3歲前打好母語個底,對佢整體身心發展、信心及人際溝通有重要影响,這點我很認同。

其餘考慮是老師是否有愛心,畢竟2、3歲小朋友每天3小時在學校,要佢開心不抗拒返學比學到什麼知識更重要。

至於小學銜接,好些IS也有K+P,現階段不需因PN而局限自己的選擇。於我而言,小朋友返左PN後,個性才續漸浮現,跟班主任多溝通後,我更瞭解小朋友的性格特質,以助我幫佢選擇合適的K。

少少分享,希望幫到你。

....

TT比較簡單,主力TARGET國際學校。
VIC係PN,K1,K2時間教學比較接近國際學校,但K3係兩個世界。

有一點要注意,大部分兩頭蛇概家長,係好易慘死。所以我一向唔建議所謂睇定D概做法。原因是考國際學校同本地學校係兩口個方向,係資源有限下好易兩邊都唔討好,例如英文又唔係特別好,中文又無本地學校學生好。

而VIC近年K2至K3功課量大增,我相信就係呢個問題。早年太過HAPPY SCHOOL,當要升國際概學生係K2都CONFRIM晒後(國際學生會係K2後離開),整個教學方向急轉至本地風格,小朋友如果之前太HEA可能會怕怕。

所以如果你入VIC最好PN都當入本地學校咁,會好D。

3piggys 發表於 18-3-15 14:38
TT及VIC我都冇讀過,不過我先分享下我經歷:

小朋友出世到依家都係講廣東話,未上PN前上下英文playgroup, ...

謝謝你的分享! (emoji)
如果學校可以教到英文水平預備interview就好喇, 係屋企可以專心講廣東話, 唔使中英夾雜(emoji)

momo_cheung 發表於 18-3-15 16:44
如果一心想揀國際學校我會揀Tt, 如果未決定將來又想試直私我先會揀victoria. 另外個人黎講,學校環境係我幾 ...

無錯! TT 有個 outdoor playground 都好吸引! (emoji)

EconFather 發表於 18-3-15 17:43
TT比較簡單,主力TARGET國際學校。
VIC係PN,K1,K2時間教學比較接近國際學校,但K3係兩個世界。

Thanks for your info on vic! (emoji)(emoji)

回覆樓主:

n班選英文幼稚園,通常一班2-3個老師其中一個係外國人說英文

chunting34 發表於 18-3-17 23:16
謝謝你的分享! (emoji)
如果學校可以教到英文水平預備interview就好喇, 係屋企可以專心講廣東話, 唔使中英 ...

如果你有心考國際學校,最好選讀只有英文概幼稚園,或者外補英文。大部分雙語或三語概幼稚園都很難教到很好概英文(足夠用但很難說是好),而部分國際學校老師對港式英文(強調不是發音,而是文法)很敏感的,原因部分用字上概念有點不同。

如果想睇定d又讀VIC,最好外補英文再家中補中文。VIC是很好的,小朋友係會好開心同自信好強,但面對住比較谷概,例如根德園同國際英文幼稚園,考本地學校時有機會被比下去。所以家長最好當本地咁讀。

回覆樓主:

分享下我自己做法,我一心係諗住比小朋友讀國際,所以n班係全英幼稚園,屋企父母亦係全英溝通,k1 in另一間有小中聯繫幼稚園前一個月,我再搵左native同佢單對單上左8堂,主要係希望小朋友面對陌生人時無咁驚,最後小朋友表現唔錯收左。而上年小朋友再in另一間一條龍國際學校做大b k1,都順利收左,依家我地轉返廣東話溝通,小朋友中文當然無本地學生咁好,但起碼無抗拒。話分兩頭,亦識小朋友讀三文兩語幼稚園,都一樣入到國際學校。我自己最初就採用最穩陣既方法,用全英語境,係學校mass intake個年報考。

個人覺得入讀全英幼稚園較穏陣,因playground language是英語,小朋友去面試很自然就會說英語。我見很多local family 也是在考到IS後全說廣東話,小孩也不抗拒。另外讓小孩多接觸不懂英語的老人家,他們就多少都會說些廣東話。

‹ 上一主題|下一主題