用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補考試扣分
go

補考試扣分 [複製鏈接]

好奇問一下:生病發燒了沒能出席考試,之後補考要扣考試分?有多少小學會這樣?
   1    0    0    0

KINDYLAM 發表於 18-3-8 22:51
好奇問一下:生病發燒了沒能出席考試,之後補考要扣考試分?有多少小學會這樣?
...

我仔學校有醫生紙唔扣

KINDYLAM 發表於 18-3-8 22:51
...

我仔及女嘅學校(不同校)都冇補考機制,成績表寫ABS!  但呈分有補考亦不會打折!

有医生紙補考不扣分

回覆樓主:

補考打8折,提前考唔扣分。

greentea000 發表於 18-3-9 00:39
補考打8折,提前考唔扣分。

咁搞嘢嘅! 如病假預測唔到喎,咁提前考應用不著! 況且而家課程幾乎教到考前2-3日先完,真喺氣都未抖順呀⋯⋯

咁因情況會用到提前考?

pooh仔 發表於 18-3-9 01:00
咁搞嘢嘅! 如病假預測唔到喎,咁提前考應用不著! 況且而家課程幾乎教到考前2-3日先完,真喺氣都未抖順呀 ...

比賽/面試撞期

我小朋友的學校有醫生紙可以補考,不扣分。我小時候的小學,補考8折計分。

即使而家好多學校唔扣分,亦聽過「少少病」照去考的。學校應該盡量配合生病的同學,佢夾硬返黎考傳播病菌,真係累己累人。

回覆樓主:

其實我想表達的是, 小朋友生病發燒巳很不唔舒服, 唔明白點解學校會有這樣的制度.  難道為了不扣分燒到39度都要照返學考試?  補考扣了分, 對小朋友的心理影響唔多唔少都會有, 一直的埋怨自己點解會病.  扣分的出發點是什麼的呢? 真的唔明白.....真的不明白, 點解教育處完成沒有制度的.  將來因這一個問題出了什麼事, 國外都不會這樣的, 看來都是後知後覺的.  唉~~~

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 jli008 的帖子

那你囡囡都算好好彩.
不過要是真的預上病, 發燒到39-40度五天, 不說出席考試, 就算連溫習都沒力.  這樣的情況,真的很無奈.

我都明白學校有他們的顧累, 小學生根本沒有能力可以申通試卷吧. 有那麼惡劣嗎?  更何況沒人想生病的, 看醫生時, 我們都跟醫生說是否有針可以打什麼特效藥可以一天好起來, 醫生都說有沒有攪錯, 沒有健康何來有成績, 有了成績是否可以不要健康...
記得小時候以前的小學是有一套後備試卷供補考的上學生的, 不用扣分的.  多公平!  
要是國外的話, 有醫生証明的情況下是完全不會扣分的,  唔明白點解香港的教育制度會這樣的.  小學生還小, 就要她們那麼早便去承受這樣的壓力, 心理影響可大呵, 自信都沒有了.  

我們都是手無寸鐵的家長, 沒什麼可以做到.  只有安慰小朋友, 希望她們不要想埋一面.  老是埋怨自己.....

jli008 發表於 18-3-9 10:05
小女學校也一樣,補考全都是8折,學校解釋以免學生知道了考試資料而得到高分才這樣. 學校有學校的顧慮,家長也 ...
我哋今年統測都撞校際, 係星期六, 統測跨咗週末。老師話唔參加既同學會被踢出校隊...................

KINDYLAM 發表於 18-3-9 10:16

那你囡囡都算好好彩.
其實一份卷咁多嘢, 中英數都好難套到料吧, 而且同學仔又唔係儍既, 流咗料俾你對佢一D著數都無。不過, 我就聽過有同學仔專門測考前幾日請假溫書的, 因為一般都教晒書了。依家D家長都相當奇怪。

回覆 little_yolky 的帖子

原來有人考試前還請假溫習, 真是現在先知道...呵呵.不過, 我呀女學校應該不會有這樣情況, 因為考試前通常都是教得比較急, 追教後面的. 呵呵!

KINDYLAM 發表於 18-3-9 10:36
回覆 little_yolky 的帖子

原來有人考試前還請假溫習, 真是現在先知道...呵呵.不過, 我呀女學校應該不會有 ...
我哋就成日睇ETV.............

KINDYLAM 發表於 18-3-9 10:16

那你囡囡都算好好彩.
其實唔係程分試,我覺得唔使咁緊張,頂多個次級排名後啲者,除非你介意!國外有國外的好,除非你要出國,反之你在香港就是要接受丶接受還是接受!反正病冇人想病,但唔好彩遇上也冇計,你冇俾壓力小朋友,我覺得佢應該唔會想咁多

shirley2014 發表於 18-3-11 19:47
其實唔係程分試,我覺得唔使咁緊張,頂多個次級排名後啲者,除非你介意!國外有國外的好,除非你要出國,反 ...

你有所不知。呀囡幾個表哥表姊堂呀哥幾家小學因病補考也不扣。壓力不是我給她,小朋友內心世界大人也不一定完全可以理解,她們到咁上下大不此小一二的時候,懂得與身邊人比較,為何別人這樣她不是。有那一個小朋友出事前會先跟父母打招乎的⋯壓力不是我比,是香港教育制度比的,沒有指引!本人屋企人也有從事教育的,事實上個別學校教育制度不合理,小朋友生病應該有後備試卷。但個別學校或老師沒有做,用回原來一份來作補考並扣上10-20%。不過我了解到的香港也有有一些學校也是明白事理,因病而補考用回同一份卷也沒有扣分的。只是本人女兒一間不是而已。奈何呵⋯

KINDYLAM 發表於 18-3-11 22:17
你有所不知。呀囡幾個表哥表姊堂呀哥幾家小學因病補考也不扣。壓力不是我給她,小朋友內心世界大人也不一 ...
那麼一係轉其他學校,有補考不扣分的學校!
‹ 上一主題|下一主題