用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港華轉直資 小學家長公開信斥「荒謬」 ...
go

港華轉直資 小學家長公開信斥「荒謬」   [複製鏈接]

有自稱為華仁小學家長的人士向華小教師及家長發公開信。

傳統名校香港華仁書院擬轉直資一事風波不絕,據悉,該校已向教育局提交申請,而其直屬小學番禺會所華仁小學的校長今年一月曾發通告,提及辦學團體旅港番禺會所董事會接受港華提出的修訂版直資計劃,惟此說法近日再遭質疑。

辦學團體換屆 質疑董事合法性

本月五日,有署名為「一位華仁小學家長」的人士向華小教師及家長發公開信,內容指旅港番禺會所於二○一六年九月舉行的換屆選舉,曾被入稟高等法院質疑其選舉過程的公平性,有關案件未有結果,他質疑該董事會及董事是否取得合法人地位去表達協議,又指個人認為應先諮詢通過旅港番禺會所全體約一千名會員的意見。

該名自稱為華小學生家長及旅港番禺會所的會員的人士又稱,在相關案件未有結果時,辦學團體旅港番禺會所的董事會和主席在討論港華轉直資一事,在會員、家長和教師不知情下,達成同意直資計劃的協議,是一個荒謬的笑話。本報昨致電旅港番禺會所查詢,但至截稿前未能聯絡上。

番禺會所華仁小學校長陳岡今年一月六日曾發通告,提及辦學團體旅港番禺會所董事會,接受港華提出的修訂版直資計劃安排。但其後,隨即有三十五名自稱是華小的老師具名發聯署澄清聲明,強調有關通告不代表老師立場。

1    0    0    0

唔知EDB幾時先決定批唔批呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-9 08:42
唔知EDB幾時先決定批唔批呢?

其實港華根本不需要華小同意,你唔接受,果幾十個位咪招收各路英雄,庄閒搞清錯先啦。

其他家長掩住嘴笑!

h9317784    發表於 18-3-10 11:42
Ktfk    發表於 18-3-10 08:52
王家爸爸    發表於 18-3-9 23:11
2jkidsfather    發表於 18-3-9 14:12
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

市場經濟,driver夠,KPI又夠,demand配合,合法合理。唔明點解要憤怒,更加唔明荒謬咩?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

咪係,都唔同辦學團體,駛鬼你同意咩

ANChan59 發表於 18-3-9 09:12
其實港華根本不需要華小同意,你唔接受,果幾十個位咪招收各路英雄,庄閒搞清錯先啦。

其他家長掩住嘴笑 ...

係law,我呢C9 睇極都唔明,華小家長有咁大力量阻止港華轉直資咩?當年HY轉直資又冇呢樣野發生

ANChan59 發表於 18-3-9 09:12

其他家長掩住嘴笑 ...
咁比起大台膠劇,可觀性同娛樂性都係高D嫁

不過有一點我認為你可能估錯,其實各路英雄未必會對多出個幾十個位有興趣

Ktfk    發表於 18-3-10 08:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

emibaby 發表於 18-3-9 09:56
係law,我呢C9 睇極都唔明,華小家長有咁大力量阻止港華轉直資咩?當年HY轉直資又冇呢樣野發生
...

可能當年HY做足內部溝通呢。今次當港華公報申請時,華小反應好似唔多知情咁。

呢個年頭, 咩都有人投訴、咩都有人司法覆核, 無錢可以搵法援或議員, 有錢就搵英國大狀.

剛剛看資料才知道港華書院是天主教耶穌會辦,華仁小學是由旅港番禺會所和耶穌會合辦,
即是Joint Venture,難怪有這麼多問題。這個有可能根本就是corporate structure所導致的最終品質問題。
港華老早就應該獨資經營小學啦。

港華明知華仁小學是它的over50%的供應商,
又有合約捆綁,品質問題舉足輕重,怎麼可能容讓這間小學是由JV經營? 一般公司都會進行全面垂直收購以確保優質供應穩定。

LS/SJC/MCS/SMC - 這些學校的中小學應該是同一辦學團體經營吧?

hkpapa852 發表於 18-3-9 10:05

不過有一點我認為你可能估錯,其實各路英雄未必會對多出個幾十 ...
唔係呀, 我同一個朋友都有興趣, 異口同聲嘆息佢唔早一年轉, 早一年我們就可以報了

Mat_Dad 發表於 18-3-9 10:24
唔係呀, 我同一個朋友都有興趣, 異口同聲嘆息佢唔早一年轉, 早一年我們就可以報了  ...

港華到依家都唔承認自己教學出了問題, 仲去做勇士?

一間校, 可以睇住DSE成績年年下跌但又無著墨去研究如何改善, 一直只係識周圍話人學生水平唔夠影響學校, 就算俾佢轉到做直資, 都只係減慢變成聖類斯既步伐. 我暫時見唔到佢有翻生既曙光

Soundervolt 發表於 18-3-9 10:12

可能當年HY做足內部溝通呢。今次當港華公報申請時,華小 ...
尤算做足溝通, 最後都係在反對聲音下申請轉直資

hkpapa852 發表於 18-3-9 10:05

不過有一點我認為你可能估錯,其實各路英雄未必會對多出個幾十 ...

轉直資,家長話之理,入咗先講啦!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 18-3-9 10:42

一間校, 可以睇住DSE成績年年下跌但又無著墨去研究如 ...
管理层必定倾向对一个明显重大而不是自己需要负责任的问题开刀。

一間校, 可以睇住DSE成績年年下跌但又無著墨去研究如 ...
同意!除非華小全部係B3生,否則無理由差成咁。雖然都唔係好,但起碼都要與YWC相若。有理由相信係負增值教學。轉直資後會唔會容易啲炒走部份老師?

我就客觀事實(塘邊鶴),如果你講得啱,華小應該自己爭取脫龍,自己申請直資,又或者另外搵接龍學校 (如果有!),點解咁委屈俾人恥笑及好似施捨!

一個結論,好唔掂!

另一個觀察,不少有接龍的名校,公開試成績不錯的,外校入中一學生,除了中一中二要適應,到高中都好大機會跑蠃自己子弟兵!看看龍頭及包尾多數是外校生?還是子弟兵!不然,有位多過小學總人數,點解都只收七八成小學上的學生?最後子弟兵好大可能還是墊底!

所以我明白港華的期望,按客觀的事實,雖然應該更早轉直資,他們翻生機會好高。

醒目開學勳章 王國長老

唔係教學出問題,係教學、溝通同管理同時出現問題

名校轉直資潮過去多年,成效係點,大家心中有數,如果唔提升本身教學模式及質素,只係想透過揀學生,自決教育語言去維持名校地位,如意算盤未必打得响。

BTW,港華數年前已推行小班教學,亦多聘教職員去提升教學質素,為何仍然如此?

IYY    發表於 18-3-9 13:10

ANChan59 發表於 18-3-9 11:22
我就客觀事實(塘邊鶴),如果你講得啱,華小應該自己爭取脫龍,自己申請直資,又或者另外搵接龍學校 (如果 ...
Official 嚟講, 脫龍其實好似只可以由中學提出, 因為學位係由中學提供

華小雖然無主動提岀脫龍, 但華小家長一早用咗腳去投票. 上年以前, 港華比華小既直屬位一直都用唔晒, 點解呢?

一係華小B3學生太多, 一係太多叻人唔志在個直屬位. 以我既認知現實係後者為主.

華小係灣仔, 主要賣點其實係有直屬中學.

如果無咗直屬中學, 相信家長都寧追捧兩間軒小, 甚至聖雅各. 到時華小受歡迎程度, 可能只會同寶血和李賜豪相約, 結果華小就真係可能會被累死.

華小依家轉咗去東區其實仲好, 因為就算無咗直屬中學, 同區強既對手無咁多 (整個東區係14網+16網, 比華小水平低既小學一定比係灣仔區多一截), 吸引力仍在.

‹ 上一主題|下一主題