用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港華轉直資 小學家長公開信斥「荒謬」 ...
樓主: elbar
go

港華轉直資 小學家長公開信斥「荒謬」   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-3-10 16:21
如果係咁,全港聖公會小學都可以話因為係聖公會學校,所以DBS、SPCC、DGS要收佢哋?現實係只有勁既聖公會小 ...

如果SPCC/DBS/DGS/HY要留一個位俾每間聖公會小學,咁佢地已經唔會有位再收街外人了。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-10 18:11
如果SPCC/DBS/DGS/HY要留一個位俾每間聖公會小學,咁佢地已經唔會有位再收街外人了。
...
所以話即使係同一辦學團體既唔同學校,都無話一定會預留學位,何況係港華、華小唔係完全由同一辦學團體搞。對港華而言,旅港番禺會所其實係外人。

王家爸爸 發表於 18-3-10 19:16
所以話即使係同一辦學團體既唔同學校,都無話一定會預留學位,何況係港華、華小唔係完全由同一辦學團體搞。 ...

唔係同一辦學團體一定要奉示預留學位俾自己小學(我有邊句講過?)我只係話已經直屬關係而要分手,係唔係應該同持份者先溝通好去避免今日尷尬局面?咁大決定連溝通都唔會?

而且華小係旅港番禺會所同耶穌會合辦,而唔係番禺會所獨辦。

http://www.puwy.edu.hk/OurSchool/sponsoringBodySocietyOfJesus

Soundervolt 發表於 18-3-9 19:55
會唔會係踩界呢?學校應該大約有前人數據,知到學生banding,唔肯講可能唔肯定啫。
...
呈分次弟我哋反而會講, 就係P5上學期, 就係一個空白期, 乜都無, 乜都唔講。阿大成績一定唔會係踩界, 我覺得學校唔講實數, 都起碼有個range俾家長知丫。
‹ 上一主題|下一主題