用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 護脊書包
go

護脊書包

小女黎緊升小一,想了解一下市面上有咩護脊書包
請問有咩好介紹?謝謝!

dumbostar 發表於 18-3-8 14:52
請問有咩好介紹?謝謝!
...

Tiger 價錢同重量都適中, P1 吾好買用索帶, 用拉練書包。

回覆樓主

Tiger 真係好好用,我仔一年班用到五年班都係買Tiger. 又輕又襟用,換過其他牌子最後都係幫襯返tiger

回覆樓主:

8月份, 一田有幾款不同牌子書包出售, 到時可比較。

簽名被屏蔽

dumbostar 發表於 18-3-8 14:52
請問有咩好介紹?謝謝!
...
我家用Beckmann, 如正確使用, 好有效將重量缷咗。我响街成日見到D小朋友, 個書包帶長度唔啱, 所以搞到本來有護脊功能的都無咗, 又貪方便唔用腰帶、胸帶。書包重時, 要用埋腰帶及胸帶。

回覆樓主:

Beckmann 索帶, 小一用看似吾太合適。

assado 發表於 18-3-8 16:20
Tiger 價錢同重量都適中, P1 吾好買用索帶, 用拉練書包。

多謝介紹!

assado 發表於 18-3-9 14:20
8月份, 一田有幾款不同牌子書包出售, 到時可比較。

多謝你話我知!小一新丁媽媽要去了解下!

little_yolky 發表於 18-3-9 15:27
我家用Beckmann, 如正確使用, 好有效將重量缷咗。我响街成日見到D小朋友, 個書包帶長度唔啱, 所以搞到本來 ...

最近見到佢嘅廣告都好奇想了解下係咪好用

jli008 發表於 18-3-9 14:38
什麼護脊書包都沒用,最多減輕及改善一點點,因為多多書都一樣重. 都係大人辛苦一點送上下學時間大人拿書包.  ...

小女係坐校車的,所以不算揹得太遠。同埋學校每人有格櫃擺書和文具,希望可以減輕到!

回覆樓主:

新開始, 小朋友小學第一個新書包好重要。

assado 發表於 18-3-9 20:34
Beckmann 索帶, 小一用看似吾太合適。

完全冇問題喎。店員話,就算唔係索得夠緊,只要其他用得恰當,唔會影響護脊功能。

mannitol 發表於 18-3-10 11:41
完全冇問題喎。店員話,就算唔係索得夠緊,只要其他用得恰當,唔會影響護脊功能。
...

店員一定冇問題, 問下P1家長就知道。

MrBeast    發表於 18-3-13 08:54

assado 發表於 18-3-10 11:48

我咪係囉,亞女P2用咗兩年,完全冇問題。基本上佢哋唔會孭住個書包嚟索帶,放低整,有幾難,唔好睇少佢哋先得㗎!

我囝K3試用家姐個書包,都完全handle 到條索帶啦!

mannitol 發表於 18-3-10 11:56
我囝K3試用家姐個書包,都完全handle 到條索帶啦!

用到就得, 我覺得P1用拉練合適些。

dumbostar 發表於 18-3-9 23:11
小女係坐校車的,所以不算揹得太遠。同埋學校每人有格櫃擺書和文具,希望可以減輕到!
...

需然有locker, 書包連書本, 水樽, 小食盒都约6磅多重。

我家兩位小朋友(P3 家姐,P1 細佬) 也是由P1開始用Beckmann, 都係完全handle到,無問題。我個人認為最緊要買書包時,一定要帶埋孩子去親身試揹、親身感受及體驗一下,自己開、自己關、自己索繩,便可以了解是否適合自己的孩子了。始終人人不同,最緊要合適!

回覆樓主

我囡囡都是P1用Beckmann,用索帶是沒問題的。索帶的作用除令書本集中貼近背脊,我覺得有時小朋友d野亂塞,例如除左件外套唔摺就塞入書包,用索帶個書包一定閂得埋。Beckmann個size剛好就是我女成個背脊,完全貼住晒,背起自動挺直腰,好合用。所以你可選定幾個牌子,帶埋小朋友去試,因唔同身型可能適合唔同牌子的。