用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 就快呈分,你緊佢唔緊, 個人好憫?
go

就快呈分,你緊佢唔緊, 個人好憫? [複製鏈接]

各位經驗家長

呀女一向都對自己沒咩要求個種, 一向都是我提佢溫, 佢溫完我考佢個種,但叫做溫書時態度都ok, 但見佢近排懶散左, 個人態度差左,殺到埋身都hea 住溫個種, 你急佢唔急個種, 見到就火滾忍唔住罵佢(你罵佢仲好似唔份氣個種樣), 本人在職, 呀女小五,一向都是我跟, 佢知呈分考中學, 其實我唔想再因為學業傷感情, 但見佢既態度又忍唔住, 我有想過外判, 但又覺得如可以盡量唔去補習社始終就呈分, 都唔知補邊度好, 想問下經驗家長有咩意見, 我想同佢再坐低傾下, 其實之前都有, 但佢往往應承左你又係咁, 大家有咩高見, 點樣可以令佢有多d責任感, 進步得來又可保持好既親子關係? 我應該點做? 請賜教.
   4    0    1    0

回覆 細細粒媽咪 的帖子

小囡都係咁!我係考試前比D練習等佢做,佢成日都得喇得喇咁,我唔想次次都要迫同鬧。佢亦話唔想去外判所。雖然6月先呈一,但自行時學校要睇5年級全年成績,所以我C6用利,只要(小五)每次考成績達標,可去外遊。

簽名被屏蔽

細細粒媽咪 發表於 18-3-8 11:15
各位經驗家長

呀女一向都對自己沒咩要求個種, 一向都是我提佢溫, 佢溫完我考佢個種,但叫做溫書時態度都 ...
你罵佢仲好似唔份氣個種樣 <=====  青春期丫嘛, 個個都係咁啦。

好憫? 你有冇諗個小朋友要溫咁多書都好憫, 升中壓力你估佢FEEL唔到咩?你有冇幫佢減壓?有冇比適當時間佢休息? 你問意見, 我意見就是溫習要有質, 不是要量, 我仔是溫25分鐘, 休息(自由時間, 玩也可以)15分鐘. 休息後, 溫書成效會提高

回覆樓主:

Mat_Dad 發表於 18-3-8 13:15
好憫? 你有冇諗個小朋友要溫咁多書都好憫, 升中壓力你估佢FEEL唔到咩?你有冇幫佢減壓?有冇比適當時間佢休息 ...
阿Mat哥我睇完你之前個帖, 上次考試俾阿女落公園玩一陣, 近來weekend都有去玩, 阿大又真係無咁大壓力咁喎。

MrBeast    發表於 18-3-10 09:26
Mat_Dad    發表於 18-3-8 13:56

其實你有冇諗過,女女種種行為,係因為佢壓力好大,但係唔識釋放壓力?

同樓主一樣,個女小五,今年辭左職唸住專心同考埋依幾次試,但同你一樣,我急佢唔急,成日催佢溫習,做練習搞到大家有時唔開心....唉!
我以前都無咩要求,我同阿女講,辛苦依兩年啦.......但次次都聽完就算!

原來個個媽媽都係咁.........

我仔完全唔緊張,我好緊張。佢總話:小學就緊張成梗,以後點算?所以佢繼續抓緊時間日日搞佢亂七八糟各種興趣,沒辦法,我聽天由命

2jkidsfather    發表於 18-3-9 20:30
little_yolky    發表於 18-3-9 17:35
joyjoy219    發表於 18-3-8 16:47

RiboMM 發表於 18-3-8 16:44
我仔完全唔緊張,我好緊張。佢總話:小學就緊張成梗,以後點算?所以佢繼續抓緊時間日日搞佢亂七八糟各種興 ...

你呀仔覆得好正,我呀女性格比教細路, 唔係成熟型個種,比一般同齡思想細個,好易受人影響, 所以一間好中學好重要,但點 都好, 我今晚試下同佢深入再傾下, 睇下佢既想法, 希望大家有個共識. 睇下佢想點, 好在既係我地仲可以有講有笑, 但火滾起來我就... ...., 我要cool.down.cool.down, 始終這一代唔可以再用父母強權, 要比此專重, 希望我可以控制到, 如有高見請提出.
Debby

細細粒媽咪 發表於 18-3-8 17:00
你呀仔覆得好正,我呀女性格比教細路, 唔係成熟型個種,比一般同齡思想細個,好易受人影響, 所以一間好 ...
我仔好像已經18歲思維,我開始搞唔定。之前坐低好好同佢傾玩遊戲的事情,結果被佢說服。佢做到時間控制,自我time manage, 所以我又唔好話佢咩。我覺得只要小朋友有:好勝心,成就感,責任感,時間管理能力, 那也不需要多緊張多理了。所以我慢慢學會放鬆,深呼吸,等小朋友自己去安排。祝願你同個女傾得順利開心!

各位經驗家長

呀女一向都對自己沒咩要求個種, 一向都是我提佢溫, 佢溫完我考佢個種,但叫做溫書時態度都 ...
你囡囡已經好好, 我地D仔仲心散, 坐唔到10分鐘就要行開, 唔係去厕所就要食野, 永遠坐唔定, 打機先至可以坐定定.

我個女去年起已係咁,青春期呀。。。
功課慢吞吞,完全沒時間温書。
最後我話我唔理你功課,考試前一個月起每日她要"留"9-10 一小時温書。

回覆樓主:

有兩個女同事上年轉半職陪考呈分試,結果今年呈分未完又做返全職,壓力反而細D。辭職陪考係加大投資,仔女如果唔讀到死死下,阿媽係唔會收貨既。
當阿媽既世界得返呈分試,自己既壓力又係唔係舒緩到?鬧仔女係咪一個發泄途徑?

有冇帶阿女去睇下d目標中學等佢有個目標而發奮?你忟鬧冇用的,其實你估佢吾着緊咩?返學老師每日提住呈分,同學又間中講下,佢係知咩事同有壓力嘅,只是吾表達出來啫。呢段期間你們的關係是好重要,要有商有量,尢其比佢知道佢吾係孤身作戰,只要佢肯合作同努力你會support 佢。有d媽咪就係癲左咁鬧令仔女壓力增大,結果平時考得好都臨場失準。係時候考驗你EQ了!

各位經驗家長

我個大女一向都好乖,叫佢做練習佢就做,甚至做過的練習,佢都會重覆再做,佢甚至曾經向我提出買多2本練習潻。可惜佢的學業成績一向中下游,今年派完上學期成绩表,老師更提醒要考全级80名以上(全级171人)才會派到band 2,聽完後我都問自己,我係未應該停左份工陪佢渡過左呈分試先呢

回覆樓主:

我個一向懶閒,但另一方面讀左6年可見除常(GS)外,其它科冇咩同課本有關,用太多時間温都冇大分别,所以從未考慮過全職睇佢温書.  反而做下綀習當温書比坐足几小時有敖. 數要做ex keep ,其它中英已做初中,旨在對中学嘢有了解,做得吾好亦会留心些.  下星期己呈三,只每天做少許,好彩佢最想入的直資雖非一線己注册,呈三盡力考是為小学生涯留下努力後可能会有進步的印象,也為7月最後一擊(扣自行一)留一線機會,填補冇得抽的遺憾.

‹ 上一主題|下一主題