用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

冇諗過個topic咁多回應,唔想比人用小人之心,謝謝各位意見。
發覺ek都變左質,以前唔係咁樣,和諧好多,無論傾訴下又好,問意見都好,都會好熱心,唔會有咁多難聽說話。。。
   2    0    0    0

kikicookie 發表於 18-3-7 12:00
呻下,同校只有我小朋友同佢同學有一間女校的SECOND IN,但我小朋友個同學已有一間神校學位,已註冊,但又去見間女校,話試下,佢成績叻過我小朋友,到時如果面試兩人表現差不多,兩個又係同一間學校,女校又只想收一個,點都會睇成績先,怕就咁比個位佢,最後連個機會都冇埋....
純呻,不喜勿插!!
既生俞何生亮.

scenario 係咪 DG 加 HY  ? 係就中晒了. 有啲人係好熱中集郵的.

回覆樓主

純個人意見,自行學校無諗過7月會去叩,自己有直資offer又take咗,我諗我唔會去見自行

回覆 gigayan 的帖子

我小朋友同佢同學都係見直資,但以我所知,佢連自行津校都去左見但其實有間神校都收左,是否應該讓返D機會比其他同學呢.....

如果兩間都係直資,就的確有些集郵的意思mouth:" />
不過如果係自行?可能人哋打算放榜後去叩門,又的確有理由要去見。

回覆樓主:

大把人註冊左直私,到7月又去叩門官津,未到最後都唔知人地真正揀邊間。

kikicookie 發表於 18-3-7 12:26

我小朋友同佢同學都係見直資,但以我所知,佢連自行津校都去左見但其實有間神校都收 ...

如果無諗到7月去叩門,又已經諗住讀神校,當然唔會去見....

唔好想太多了,俾呢D事影響面試唔抵,可能雖然津校選了佢,但因為收唔到,你小朋友剛好收到。又或者津校知佢有神校offer,就選你小朋友,因明知會一定收到。向好嘅方面諗。

kikicookie 發表於 18-3-7 12:26

我小朋友同佢同學都係見直資,但以我所知,佢連自行津校都去左見但其實有間神校都收 ...

如果係我講嗰間神校收咗仲走去玩自行,集郵味好濃。神校收得,profile 多數靚兼 rank order 多數好前,自行正選好大機會俾咗佢,個位就咁浪費了,其他人因為咁失諸交臂有點可惜。

個人覺得無乜人會因為嗰三千幾放棄神校,七月去叩返啲官津轉頭的。

如果學校有10個自行位,是否只會比10個教署?定還是會比多於10個一直排落去?

醒目開學勳章 王國長老

os_ecu 發表於 18-3-7 13:20
如果係我講嗰間神校收咗仲走去玩自行,集郵味好濃。神校收得,profile 多數靚兼 rank order 多數好前,自 ...

自行收左,學生無註冊,個位自然落抽獎,唔會消失左
個人覺得,有直資offer都有權利去叩官津,學位係無得讓的,死霸爛霸註冊N咁多間就唔應該(反正中學唔可以)

呻下,同校只有我小朋友同佢同學有一間女校的SECOND IN,但我小朋友個同學已有一間神校學位,已註冊,但又 ...
其实啲种情况碓实唔太好, 用你的case做例子. 假如学校真的两个都ok而只收1位同校, 而選了你小朋友同学, 最后這同学又放give up了, 学校可能会再从个大waiting list 中找下一位而下位不一定是你小朋友. 但如你小朋友同学沒去, 咁這个位可能巳是你小朋友的了...

Charlotte_mom 發表於 18-3-7 13:35
自行收左,學生無註冊,個位自然落抽獎,唔會消失左
個人覺得,有直資offer都有權利去叩官津,學位係無得 ...
我認為自行應該好似直資咁,早於大抽獎公佈,亦可以繼續call waiting,好過掉返落去大抽奬度,咁對學校會公平D

asdflive 發表於 18-3-7 13:30
如果學校有10個自行位,是否只會比10個教署?定還是會比多於10個一直排落去? ...
應該不會只有10個名啦....學校不知自己是那學生是自1還是自2, 而且有些會去了直資. 學校會交足夠長的名單給教育局.

twhkleung 發表於 18-3-7 13:42
其实啲种情况碓实唔太好, 用你的case做例子. 假如学校真的两个都ok而只收1位同校, 而選了你小朋友同学, 最 ...
呢個講法很對。不過我朋友女SPCC收了,仍去見HY,因為比自己和呀女再感受和選一次,因為始終地區上相距很大,父母反而覺得已band 1, 無所謂,近D好,但呀女想去多次揀。
大家各有原因,努力呀!

個人意見,未到最後,小朋友,家長及學校也有權選擇。我叫女兒用心去面試,如果收左都吾讀,就吾好去面試。

shamrock 發表於 18-3-7 14:34
個人意見,未到最後,小朋友,家長及學校也有權選擇。我叫女兒用心去面試,如果收左都吾讀,就吾好去面試。 ...
Yes ... 如果一定讀神校,咁就無謂in.  如果仍然考慮中,咁又不同。

asdflive 發表於 18-3-7 13:30
如果學校有10個自行位,是否只會比10個教署?定還是會比多於10個一直排落去? ...
自行收生,除正選外, 學校會交 "備取" (waiting list) 上 教育局, 教育局會先跟正選名單俾位,派晒之後再跟備取名單派. 備取無晒之後啲位先會放入 甲乙部收生.

備取名單有幾長就唔知嘞.

twhkleung 發表於 18-3-7 13:42
其实啲种情况碓实唔太好, 用你的case做例子. 假如学校真的两个都ok而只收1位同校, 而選了你小朋友同学, 最 ...
就係呢個原因呢,收佢間學校佢已註冊,亦表明唔會呢間,只是想見識下喎,怕只怕呢間真係只選一個,選左佢,我小朋友便冇呢.....

呻下,同校只有我小朋友同佢同學有一間女校的SECOND IN,但我小朋友個同學已有一間神校學位,已註冊,但又 ...
老實講,情況就同你跟李嘉誠講,其實你有咁多錢,不如百佳啲野免費送,讓返啲錢比啲窮人一樣。

kikicookie 發表於 18-3-7 14:59
就係呢個原因呢,收佢間學校佢已註冊,亦表明唔會呢間,只是想見識下喎,怕只怕呢間真係只選一個,選左佢, ...
真的會嗎?一間學校收幾個也很多。
努力咗就算啦!努力!
‹ 上一主題|下一主題