用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教前路問題
go

請教前路問題 [複製鏈接]

小兒兩歲七個月大,評左中度自閉排緊s位,未評估前已經有一間主流幼稚園收,但該幼稚園是正規幼稚園,本身學校無做i位或e位,交左留位費,但當出大評估結果後就唔知道九月應唔應該入讀呢間幼稚園,請問可以比啲意見嗎?
另外,如果最終決定唔讀k1,坊間有無私人s位for3歲或以上?

目前在領思上緊密集班
   0    0    0    0

wingyan919 發表於 18-3-6 23:05
小兒兩歲七個月大,評左中度自閉排緊s位,未評估前已經有一間主流幼稚園收,但該幼稚園是正規幼稚園,本身 ...

請問領思密集班好嗎?

小兒兩歲七個月大,評左中度自閉排緊s位,未評估前已經有一間主流幼稚園收,但該幼稚園是正規幼稚園,本身 ...

邊間主流幼稚園? 你可以打聽吓佢地對特殊小朋友好唔好。
既然小朋友是中度排S位,應該以小朋友的治療/訓練為重。最緊要追番言語,大小肌等問題。主流課程可以慢慢來。
我仔冇讀PN。讀一年密集式。我覺得這個決定是正確的。

lobb2015 發表於 18-3-15 23:50
既然小朋友是中度排S位,應該以小朋友的治療/訓練 ...

請問你仔仔喺邊度上密集啊?

MiraLeung 發表於 18-3-16 11:41
請問你仔仔喺邊度上密集啊?

耀能

我的意見是,學校口碑當然重要,但也要考慮收費,距離,接送,人手,時間,等等。找一間最適合小朋友,也最適合整個家庭的學校/中心。

我女都排緊s位,9月都返k1,下星期開始上密集訓練,打算如果進度ok就唔讀s位,反正k2-k3先派到位,唔知得唔得

bbchu0316 發表於 18-3-13 03:43
請問領思密集班好嗎?

唔錯呀!返左兩星期大致感覺良好

曉如1312 發表於 18-3-16 16:22
我女都排緊s位,9月都返k1,下星期開始上密集訓練,打算如果進度ok就唔讀s位,反正k2-k3先派到位,唔知得 ...

而家決定今年唔讀k1,做一年訓練

lobb2015 發表於 18-3-15 23:50
既然小朋友是中度排S位,應該以小朋友的治療/訓練 ...

謝謝意見呀:)我暫時都決定今年唔入讀k1,繼續喺領思做訓練

曉如1312 發表於 18-3-16 16:22
我女都排緊s位,9月都返k1,下星期開始上密集訓練,打算如果進度ok就唔讀s位,反正k2-k3先派到位,唔知得 ...

到派到s位時再決定啦。到時你可能另有想法呢。
‹ 上一主題|下一主題