用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF re-application (QBS)
go

ESF re-application (QBS)

去年報ESF (QBS),尚在waiting list,昨天收到re-application通知,完成後變成2018/19年度Yr2 application.

毫無懸念當然是立馬re-apply了(免費)。八卦想問一下QBS turnover rate 大嗎?

……繼續無奈期待中

回覆樓主:

要耐心等待

ipheitat 發表於 18-3-6 17:32
去年報ESF (QBS),尚在waiting list,昨天收到re-application通知,完成後變成2018/19年度Yr2 application. ...

可能要等到Y3

回覆樓主

感謝分享!

所以令郎是本年度9月 (或8月中?)開學順利入讀Yr2嗎?請問waitlist的interview是group interview嗎?

請問最後轉到哪一個校舍?(sorry for so many questions)

…………………………………………

其實9月我打去問過,waitlist約爲50位。過埋這次reapplication,會再打過去問問。

去年QBS有survey是否願意轉到Bradbury, Peak, Glenealy,話條queue短D機會大一點。

不過交通不便應該沒有校車,所以我地沒有考慮。
(家住太古,我是frequent traveler, 仲有個妹妹一歲多,太太要天天接送哥哥恐怕搞不定)

Thanks.

ipheitat 發表於 18-3-6 18:10
感謝分享!

所以令郎是本年度9月 (或8月中?)開學順利入讀Yr2嗎?請問waitlist的interview是group inter ...

去年qbs survey(本身排8x) 我地選bradbury, 大概9月初通知有位,有問過有校車去東區。佢地通知時已太遲,我地開左學半個月,所以即時decline,等其他人快點排到。

我係你,立即轉其他ESF小學隊,到時妹妹有priority 入hillside kindy,有ESF kindy 妹妹入QBS 機會大好多,妹妹入咗QBS,哥哥又可以sibling 入QBS機會再大d,不過如果你唔入ESF學校,上述既所有priority 冇曬,兩兄妹以outsider 身份慢慢排

ipheitat 發表於 18-3-6 17:32
去年報ESF (QBS),尚在waiting list,昨天收到re-application通知,完成後變成2018/19年度Yr2 application. ...

Qbs 算港島區最少人走又少位個間。其實你應該知道冇位,第一時間買nr 可以的話,博下有冇priority 比到你,如果你in 又pass 左。不過你都等左二年,應該好大機會快有位見以往例子。加油

感謝分享!

所以令郎是本年度9月 (或8月中?)開學順利入讀Yr2嗎?請問waitlist的interview是group inter ...

我囝囝由QBS條隊轉過去,不是排隊,是直接面試
我當時有擔心,面試失敗,我要半年後先可以reapply. 心情是不安的。

感謝分享!

全部面試成功,即時offer 學位

面試是玩下遊戲,睇下書

至於家長,我地是要逐組逐組見校長或副校長

感謝分享!

我們最後入讀 Bradbury

感謝分享!

我地都係坐地鐵到銅鑼灣上校車
仲有中環都可以上校車

little-pig-pig 發表於 18-3-6 18:39
我係你,立即轉其他ESF小學隊,到時妹妹有priority 入hillside kindy,有ESF kindy 妹妹入QBS 機會大好多, ...

我也認同呢個做法會幫到妹妹入學。

little-pig-pig 發表於 18-3-6 18:39
我係你,立即轉其他ESF小學隊,到時妹妹有priority 入hillside kindy,有ESF kindy 妹妹入QBS 機會大好多, ...

倘若哥哥入讀,是可以內部申請轉校,轉回QBS,據朋友說,內部隊是優先的

wyh:) 發表於 18-3-7 16:56
我們最後入讀 Bradbury

請問你排了幾耐才call interview? 我排緊1x, Bradbury school 2018-19 year 4, 唔知幾時先有機會!又怕越遲越難考(emoji)

andybebe 發表於 18-3-7 19:25
請問你排了幾耐才call interview? 我排緊1x, Bradbury school 2018-19 year 4, 唔知幾時先有機會!又怕越 ...

差不多兩年時間

andybebe 發表於 18-3-7 19:25
請問你排了幾耐才call interview? 我排緊1x, Bradbury school 2018-19 year 4, 唔知幾時先有機會!又怕越 ...

真係唔知幾時有位,要等讀緊的退學才有位俾插班。

wyh:) 發表於 18-3-7 21:05
2015-11月開始入紙申請Y1,2017-11月有得面試,差不多兩年時間

多謝你回覆!如果等兩年我OK啊!因為我想阿女學多啲中文先,但又怕到時interview 的英文好深!有冇過來人可以分享一下,year 5 or 6 Interview考什麼?是否很深呢?

wyh:) 發表於 18-3-7 16:59
仲有中環都可以上校車

謝謝wyh分享。請問你原catchment zone屬於QBS嗎?有沒有考慮轉回QBS?

ipheitat 發表於 18-3-7 21:54
謝謝wyh分享。請問你原catchment zone屬於QBS嗎?有沒有考慮轉回QBS?

我住東區,原本catchment 屬QBS的
一直都是在這邊排隊,排了接近兩年

wyh:) 發表於 18-3-7 16:59
仲有中環都可以上校車

我見bradbury 有校車去北角半山,依家取消左定只局限去北角?