用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Victoria PM vs 玫瑰崗 PM
樓主: muimuichu88
go

Victoria PM vs 玫瑰崗 PM [複製鏈接]

halvard 發表於 18-3-14 12:46
for year one applications, vsa only accepts applications from graduates of victoria kindergartens an ...

Thanks a lot for your info

回覆 muimuichu88 的帖子

harbour green

Rollma 發表於 18-3-10 14:31
我是維記用家, 欣賞維記IB的課程,語境一流,不過今年小女準備考小一,target 直資私小傳統路線,就要自己下多d ...

你好呀,我女女都係維記學生同下年先報直資私小小一,可分享你點為女兒準備嗎?我都想開始為佢準備。

JANECHEUNG0603 發表於 18-5-1 13:47
你好呀,我女女都係維記學生同下年先報直資私小小一,可分享你點為女兒準備嗎?我都想開始為佢準備。
...
我有幫佢報interview class, 想佢了解究竟interview是咩一回事, 學校其實好少會提, 不過k2會開始有小學老師黎同佢地做下練習,問下佢地基本問題,教下佢地點答. 其實都無乜準備, 其實語言上我覺得維記都幫到佢, 只係睇下佢到時interview時肯唔肯講咁解....

回覆樓主

我仔都入了下康維記n班
考傳統名直資小一要點準備呢?

Rollma 發表於 18-5-5 21:26
我有幫佢報interview class, 想佢了解究竟interview是咩一回事, 學校其實好少會提, 不過k2會開始有小學老師 ...

多謝分享。
同意佢地英普嘅conversation 一定係好,不過認中英文字較淺,需要外補。

JANECHEUNG0603 發表於 18-5-6 22:57
多謝分享。
同意佢地英普嘅conversation 一定係好,不過認中英文字較淺,需要外補。
...
上左K2之後,中文開始深左, 寫多左好多字,問返之前D家長,程度是深左, 可能都要就返出去考直資私小既程度...所以我自己覺得中文還可以啦, 但係串字個D就真係無教
‹ 上一主題|下一主題