用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仲有4日要決定培僑定陸慶濤(PKC vs LHT)
樓主: Munma
go

仲有4日要決定培僑定陸慶濤(PKC vs LHT)   [複製鏈接]

lcffun 發表於 18-3-5 00:51
測考多少其實各有好處,要看看你小朋友適合那個模式。
陸小只有平時評估(中、英、數),通常教了一至兩課 ...

謝謝你的詳細資料!
請問你覺得陸小的英語程度好嗎?小朋友能流利用英語交談嗎?

回覆樓主:

PKC 校車線好多, 好多地方都去到。

assado 發表於 18-3-5 07:06
PKC 校車線好多, 好多地方都去到。

vote for PKC

如果講透明度, 其實兩間都唔高.

PKC自三年前, 無再公佈3322率, 羅氏亦只係玩花巧, 公佈4主科各自達3,3,2,2既成績

PKC公佈整體4+成績, 羅氏就逐科公佈. 整體兩間上年應該都係差唔多.

兩間其實都係類似, 上年以前, DSE成績都只係B2A-B1C, 上年成績有明顯好轉.

羅氏就清楚D, 一直都係理科強, 文科弱

研究中學成績, 其實唔係咁簡單, 因為仲有一樣嘢, 叫: 統計偽術

咩叫統計偽術? 去呢度睇吓:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3530763

依家香港有咩中學達B1水平? 可以去呢度睇吓 (個人心水):

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

assado 發表於 18-3-4 23:08
PKC, 每年一测兩考。
係每年三測一考。

hkpapa852 發表於 18-3-5 08:59
如果講透明度, 其實兩間都唔高.

PKC自三年前, 無再公佈3322率, 羅氏亦只係玩花巧, 公佈4主科各自達3,3,2,2 ...
"羅氏亦只係玩花巧, 公佈4主科各自達3,3,2,2 ..." 請問有咩問題? 3322 唔係講 中, 英, 數, 通識咩? 呢個係入大學最低要求

另外, 羅氏係有各科4 以上的 bar chart, based on  bar chart, 達4 或以上應有7 成, 冇錯請指敎

sunnymama2 發表於 18-3-5 10:52
"羅氏亦只係玩花巧, 公佈4主科各自達3,3,2,2 ..." 請問有咩問題? 3322 唔係講 中, 英, 數, 通識咩? 呢個係 ...

建議妳認真去睇吓呢個帖:

【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】

引用帖中 #1 第4點:

4. "3322率" 和 4主科各自達 3, 3, 2, 2 的分別
    升讀大學最低要求, 係4大主科同時要達到3322. 不過, 個別學校係公佈成績時, 可能只會列出 4主科各自達 3級或 2級既百份比, 但是否可知道該校既 3322率呢? 答案是"唔可以"
    點解呢? 又舉個例子:

假設某中學, 4主科成績如下:

中文3+: 80%, 英文3+: 95%, 數學2+: 100%, 通識2+: 99%

咁3322率會是多少? 答案是:沒法確定

因為以上各科成績,並非同時出現而計算,所以,可能出現中英數達標的學生,通識不達標,或中文達標但英文唔達標,所以如果只有呢D資料,只可以對 3322率作以下估計:

最佳的 3322率: 80% (中文, 英文和通識不達標全屬同一批學生)
    最差的 3322率: 80% - (100 - 95%) - (100% - 99%) = 74% (中文, 英文和通識不達標的學生, 沒有重複)

即該校既3322率, 應在: 74% - 80% 之間

又講番羅氏, 上年中/英/數/LS呢4科既3/3/2/2分別係: 81.3%/98.8%/98.8%/100%

即係:

最高既3322率: 81.3%
最低既3322率:
(中文科達標率, 因呢科達3率較英文科低) - (英文科不達標人數) - (數學科不達標人數) - (常識科不達標人數)
= 81.3% - (100 - 98.8%) - (100 - 98.8%) - (100% - 100%)
= 81.3% - 1.2% - 1.2% - 0%
= 78.9%

所以羅氏既3322率, 係在 78.9% - 81.3% 之間

至於各科4+成績, 其實只有大約一半科目達70%或以上, 而且當中3大主科, 中/英/LS都唔到70%, 所以整體4+比例, 無乜機會可以達到70%, 最多只有6X%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

李大人 發表於 18-3-5 11:04
羅氏4科主科,四級平均只有63.5,應該無乜可能四級平均有70%,一般有平均科目70%四級以上所有科目,(主科 ...

del

hkpapa852 發表於 18-3-5 11:09

學到野

hkpapa852 發表於 18-3-5 11:09

不好意思,咁請問羅氏上年個成績可以去到邊個band? 坊間不停有人話上年已經達band 1b

anpanman_baby 發表於 18-3-5 11:57
不好意思,咁請問羅氏上年個成績可以去到邊個band? 坊間不停有人話上年已經達band 1b
...
重要嗎?

學校公開試表現, 可升可跌, 亦非你我可以控制.

anpanman_baby 發表於 18-3-5 11:57
...
根據數據王, 如果一間學校3322 有80%, 應該係BAND 1 B, 但如之前樓主講, 3322 只有78% ~ 81%, 所以羅氏最低有 BAND 1 C, 當然, 一間學校的成績要睇幾年, 但因為羅氏上年係第一年親生仔考DSE, 假設之後每年都keep 到, 算係band 1 c hkpapa, 對嗎?

hkpapa852 發表於 18-3-5 13:07
重要嗎?

學校公開試表現, 可升可跌, 亦非你我可以控制.

因為上年正是第一屆親生仔考DSE, 如果大躍進,確係值得留意的學校

Munma 發表於 18-3-4 23:27
你意思是不要揀培僑?

培拉、好

volar 發表於 18-3-5 10:20
係每年三測一考。

PKC 係3测一考. 我記錯了另一間。

sunnymama2 發表於 18-3-5 13:13
根據數據王, 如果一間學校3322 有80%, 應該係BAND 1 B, 但如之前樓主講, 3322 只有78% ~ 81%, 所以羅氏最低 ...
睇多幾年吧!

GT同Logos都已有多年親生仔, 但DSE成績都反覆向下了......

hkpapa852 發表於 18-3-5 13:37
睇多幾年吧!

GT同Logos都已有多年親生仔, 但DSE成績都反覆向下了......

請問GT 還是 band 1 b 嗎?

little12 發表於 18-3-5 15:58
請問GT 還是 band 1 b 嗎?
GT近兩年只公佈5+, 無咗4+成績, 比較難確定

畢竟5+只反映少數人成績 (~33%), 如果4+比例同5+差唔多, 証明學校學生成績兩極化.

所以睇學校成績, 4+同5+都重要

Hkpapa
‹ 上一主題|下一主題