用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績大退,冇責任感中一生
樓主: qooqoofans
go

成績大退,冇責任感中一生   [複製鏈接]

以食嘢為例,部份孩子因為家人不停提供零食所以唔食正餐,但朋友孩子就算冇零食都冇胃口食正餐,長年勁瘦,醫生,心理學家都睇哂都冇符,最後祗要孩子想食,就立刻俾。其他家長見到就私下話他們唔識教,咁做就緊係唔食正餐喇。

固然有好多情况係父母家人做成,但天生嘅都唔少。

yovin 發表於 18-3-22 01:27
咁!我估你细女會嫁入豪門。
大吉利是~

yovin    發表於 18-3-23 00:02

akys 發表於 18-3-22 01:55
以食嘢為例,部份孩子因為家人不停提供零食所以唔食正餐,但朋友孩子就算冇零食都冇胃口食正餐,長年勁瘦, ...

係呀,我大仔係唔好食嘢,細個瘦弱到不得了,小一先得100cm高,試過唔食餓下,以為下餐會食多d,點知其實佢係果d食少少嘢唔餓就可以唔食既人,見埋營養師,無法,叫我地佢like食乜就比!到細女,喜歡零食,以前工人比零食氹佢,所以正餐無胃口。換左工人,佢唔比零食阿女,阿女正餐食多左。所以,大道理for general case係work,但呢個世界咁複雜,唔係人人都咁正路,如果咁易解決問題就唔會有社會問題,社工,精神科呢d專業,就算有藥食,有受訓練都唔一定可以改善情況。做家長嘅,唯有從旁協助,期望有朝一日開竅,到時候發力都有個底去追。

egg.plant 發表於 18-3-22 09:33
係呀,我大仔係唔好食嘢,細個瘦弱到不得了,小一先得100cm高,試過唔食餓下,以為下餐會食多d,點知其實 ...
係囉, 好似阿大出世係細粒B, 最低果行線。佢又唔多食奶, 四個月都食得四安, 輕飄飄咁, 愁到我呢。所以到四個幾月就開始俾固體食物佢食。點知原來佢「只是」不喜歡吃奶, 勁like固體食物 & junk food, 之後食得好好, 體重直線上升, 依家P5喇, 居然要減肥添...................

yovin 發表於 18-3-22 01:27
咁!我估你细女會嫁入豪門。
一入豪門深似海..................

akys 發表於 18-3-22 01:55
以食嘢為例,部份孩子因為家人不停提供零食所以唔食正餐,但朋友孩子就算冇零食都冇胃口食正餐,長年勁瘦, ...
脾胃有問題。睇中醫調理下。IloveJJ個大仔之前都係咁, 依家好大隻了。

little_yolky 發表於 18-3-22 09:38
係囉, 好似阿大出世係細粒B, 最低果行線。佢又唔多食奶, 四個月都食得四安, 輕飄飄咁, 愁到我呢。所以到四 ...

我仔又係小五肥到⋯over左BMI,要減肥

egg.plant 發表於 18-3-22 09:53
我仔又係小五肥到⋯over左BMI,要減肥
我個肥咗5KG...............

我不相信孩子生下來是一張白紙。不論是體質,性格也有好大部分是預先植入的了。到底後天最後可改變多少也因人而異。父母可做的是盡自身的資源包括心力能力幫助孩子,但也不敢說有此意願就會對孩子全是好的影響。人難完全,有時自身的缺失對孩子同樣有壞的影響。

little_yolky 發表於 18-3-22 09:38
係囉, 好似阿大出世係細粒B, 最低果行線。佢又唔多食奶, 四個月都食得四安, 輕飄飄咁, 愁到我呢。所以到四 ...

聽過好多CASE... 呀媽見個細路唔多LIKE 食野OR 食極唔肥, 主要係望下人地果個, 高D肥D, 好擔心... 所以係咁買野俾佢食, "嘩, 咁快食哂既?! 梗好肚餓, 發育時期...."

結果過幾年變肥仔!

呀媽又嚷著要諗方法幫個仔減肥, 中醫, 針灸, 物都齊...

回覆 yovin 的帖子

你對下妹妹咁努力, 是否見太多, 唔想食通粉?

無論如何, 謝謝分享!

YanKanMom 發表於 18-3-22 11:07
我不相信孩子生下來是一張白紙。不論是體質,性格也有好大部分是預先植入的了。到底後天最後可改變多少也因 ...

天生性格當然有, 但並唔係伸延到包羅萬有, 臭脾氣又係性格, 無禮貌又係性格...

家庭環境係天生, 承傳家庭習慣; 最大果個定最細果個, 全家係仔, 定萬綠中紅既賈寶玉, 呢D 都係天生, 但唔係BY GENES.

以上都會影響個人行為, 明白其中作用, 做些刻意安排, 亦係有很大幫助!

Yanamami 發表於 18-3-21 10:37
禁好彩係試到睇書呢剂葯对呢个case有用啫~我又好相信唔係同-个療程对个个病人有效~但不試白不試,如果試 ...

我唔係用"睇書" 去訓練細路 "定下來"

係指出就算咁癲既人, 都可以培養定下來睇書, 當然有好多逆市既刻意安排!

你講到鉈仔果D FEEL 咁神, 真係唔知點回應你.

retriever 發表於 18-3-22 11:36
我唔係用"睇書" 去訓練細路 "定下來"

係指出就算咁癲既人, 都可以培養定下來睇書, 當然有好多逆市既刻意 ...
唔係神,係女人都feel到~~
大果个定时定候郁,靜靜的~
細果个不断郁,踢人踢到去腰側位~三更半夜踢,中午踢……幾时都踢到反胃~

生出黎,大个果-样平平靜靜,食飽就瞓,瞓醒就食,好有規律。

細果个第-次入BB房,喊到刺耳果件就係佢,以後亦無好日子过~初生bb全日day time只瞓45mins.....大d-發脾氣就dum腳(係肚入边已领教过佢脚力十足)~

所以唔係神奇,真係feel到~未出世已知脾性。

IloveJJ 發表於 18-3-22 10:48
over BMI咁誇張?幾多呀?我仔超過100磅,BMI都係20.9喳喎

Over左BMI其實係重左1磅咁上下咋,學童保健個姑娘特登打比我,叫我去見營養師,我話唔駛啦,近排食左诮夜就瞓所以肥左。我仔就辯稱,只係無poopoo就上磅所以重左少少啫

Yanamami 發表於 18-3-22 11:53
細果个不断郁,踢人踢到去腰側位~三更半夜踢,中午踢 ...
呵呵, 謝謝分享.
需然我無鉈過, 但我細路仍然係"超聲波"時代既時候, 又無嘔有無咩, 真係平靜過"桂林山水"

剛出來個樣都係斯斯文文, 點知而家癲成咁, 屁股好似有蟲咁四圍跳!

Yanamami 發表於 18-3-22 11:53
細果个不断郁,踢人踢到去腰側位~三更半夜踢,中午踢 ...

大果个不断郁,日踢夜踢
細果个靜靜的~ 靜到驚佢出咗乜事差d要入院check

生出黎,大个果哭聲似尖叫,對腳踢到尿片都換唔到咁濟
細果個哭聲斯文,平平靜靜,食飽就瞓,瞓醒就食

retriever 發表於 18-3-22 11:23

天生聰明勤力dna→命70%
生於家庭、 見到父母打家姐、 遇上什麼老師→運20%
後天 刻意安排→ 靠人為努力10%

故事結局發展、 我阿媽最錫我、 我最幫手搵錢、 大學畢業 、清華碩士讀左三個月、 因為阿媽呵爸搞唔掂公司

第二個妹 、傷害屋企人嘅心 、放逐咗去美國、 曾經一路軟禁 阿媽拒絕見面、 大學畢唔到業、 美國工作順利

細細妹、 天生低低地能、 阿媽成日笑佢低能兒童、 運動學界破紀錄(末練過下)、 證明自己唔係低能, 剛已經大學畢業、 現在工作取經驗、 打算讀碩士。 但仍然好低能, 人哋碰咗九萬, 佢走去單吊九萬。( 三姊妹同阿媽打牌)

retriever 發表於 18-3-22 11:23

你個仔dna→命70%
遇上一個有計劃嘅爸爸→運20%
爸爸刻意嘅 悉心計劃→靠後天10%

所以人哋成日話機會嘅來到→ 機會就係運, 係你無法安排的後天
‹ 上一主題|下一主題