用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績大退,冇責任感中一生
樓主: qooqoofans
go

成績大退,冇責任感中一生   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-3-21 14:27
我大仔無咩鬥心,唔係因為無人爭,係佢係和平主義者,被人打都唔還手既。但因為多咗細佬,佢變得有鬥心, ...

出來社會做野, 係咪鬥心重要?

一把年紀睇返, "人望" 最重要.

鬥心要有, 唔駛至TOP, 最緊要唔好無到好啤, 俾人睇落信唔過...

Yanamami 發表於 18-3-21 14:28
我大女似我,虽然讀津中,资質平平但好determined, 好知自己要d乜,点去achieve.,好有纪律好捱得,好有原 ...

知自己要物好重要...

古惑, 喜歡走精面到俾人一睇就知, 實唔多著數!

我大女似我,虽然讀津中,资質平平但好determined, 好知自己要d乜,点去achieve.,好有纪律好捱得,好有原 ...
成日見到阿妹拖住C6去街好開心個樣, 見到佢就憎, 個樣同我一模一樣樣, 點解性格同C6一樣, 練精學懶。影衰晒我個樣。

yovin    發表於 18-3-21 21:16

IloveJJ 發表於 18-3-21 14:28
其實咁係好正常呀!我同我兩個仔都係咁

好似家姐細個跳芭蕾舞要拉筋, 忍痛忍到流眼淚, 仍然拉筋。又或者體育考試打筋斗唔識, 唔想又攞C, 前一晚練習, 打咗幾十個筋斗都打唔到, 一邊喊一邊繼續練習既情景, 阿妹一次我都無見過。佢嘻嘻哈哈又一日, 俾人鬧緊, 佢都可以離魂, 唔知諗到咩笑點, 响度大笑都可以既。你咪有你勞氣囉, 佢魂遊太虛。

要教下兩個, 第時搵老公, 一定要搵個靚仔、做事專心又勤力既。

IloveJJ 發表於 18-3-21 15:05
點解嫁老公,一定要搵個靚仔、專心又勤力既呢?唔明喎!
咪生個出嚟好似老公咁又hea又懶又走精面, 咁咪煩死囉。靚仔係要保障生出嚟既小朋友個樣夠省鏡。我當時有諗過架, 如果生仔生女似我, 都OK丫, 生仔似C6, 咪最多同佢咁既樣, 都唔差既, 係擔心生女似佢, 女仔人家塊面好似馬咁長就弊啫。好彩阿大個樣似佢, 但面型無咁長, 正常長度啫, 執返身彩。

little_yolky 發表於 18-3-21 14:58
好似家姐細個跳芭蕾舞要拉筋, 忍痛忍到流眼淚, 仍然拉筋。又或者體育考試打筋斗唔識, 唔想又攞C, 前一晚練 ...

我細路少少野都笑餐飽, 試過在課室, 笑到跌左落地...

我覺得呢種樂天性格係 "GIFT" 喎...

"第時搵老公, 一定要搵個靚仔、做事專心又勤力既"

呢種悶死人, 靚妹未必識欣賞!

retriever 發表於 18-3-21 08:55
我們論點沒有看起來大。

你說的虛擬例子,抱歉我沒有COOKBOOK 式的答覆,坦白說,K3 孩子不會自動波做功 ...

坦白說,K3 孩子不會自動波做功課很正常,但如不懼怕權威,係有D 奇怪。
#天生不懼怕權威生,我可以用第一人身份去回答你。自細被媽媽虐打(媽媽解說發窮惡並已經道歉)
我係唔會怕的,只會愈打愈令我強大,大約四歲我已經叫媽媽:「快D打死我!」有次我駁嘴:
媽媽一巴掌,已經成碗通粉都係血。」佢仍然唔收手一巴又一巴,我怒啤

仲要迫我食埋血通粉。媽媽不怕打死個女,個女又不怕被媽媽打死。
呢啲情況,通常係第三者介入,如鄰居、街上陌生人,我媽媽才收手。我日日傷痕累累,
最後由校長介入,事件才告一段落。我好記得,校長拖住我的手塗藥膏,問我係唔係好曳,
點解日日有藤條印和傷痕。
其實我唔拽,只係不懼怕權威,把心中的不滿表達出來,成日駁嘴。

#有一次,初小的時候,老師因為一個同學犯錯,而罰全班同學。我夠膽舉手,問老師點解,
還說:你要解釋清楚,否則我唔會抄。」最後老師答到我,我佩服,
不過我要抄雙倍,他的答案令我終生受用。

#還有更多例子是我從來不怕權威,也不怕死。

話說回頭,有邊個細路會喜歡做功課?

#有,我對下妹妹,她可以做完功課,不用叫,自己再抄街簿,街簿寫完,寫埋簿皮。永遠级頭三,無數操行獎學業獎。

以上極端情況,可以看到小朋友,天生可以去到好盡,所以我從來不會排除,在不用陪養下,任何小朋友天生極端行為的不可思議。

其實一樣米養百樣人,真係唔可以「否定」有天生而且唔肯改嘅人。

加上dna 、染色體、大腦( 出現差異) 呢啲都係科學嘅解釋。

其實我哋係咪有時,太易或太早將問題歸咎天生?

#因為我見到,家長們說:扭盡六壬」什麼方法都試過。
而且仲係爸爸和媽媽一齊教,兩個腦都搞唔掂個細路…… 方法嚟嚟去去都係
威、迫、利、誘、打、說、愛,有時你鍊死我,搵膠紙黐實咀,我都係要駁嘴㗎啦。
你越用任何方法,我就愈講得多…… 咁點解唔可以應用在hea的身上呢?

如你引述的數據,無論發病率是高是低,家長有懷疑應儘早找專業意見,如確診接受適當治療。只怕家長錯誤歸咎天生,細路惡習已成,恨錯難返

#十分認同

有錢有資源,藥物的確好快能夠改善情況。可惜一般懷疑個案
,政府要排期9個月測試,再等一年半才可以見醫生,
然後再轉介精神科,總之成個程序要幾年才能夠排隊食藥和行為治療。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

#因為我見到,家長們說:扭盡六壬」什麼方法都試過。
而且仲係爸爸和媽媽一齊教,兩個腦都搞唔掂個細路…… 方法嚟嚟去去都係
威、迫、利、誘、打、說、愛,有時你鍊死我,搵膠紙黐實咀,我都係要駁嘴㗎啦。
你越用任何方法,我就愈講得多…… 咁點解唔可以應用在hea的身上呢?

我家無HEA精.

實故事一切都係我虛構,濃縮出來,真正情况我不知道
我估計正常人想得出嘅方法,他們一定試過,又故態復。
既然人人有惰性 , 會不會是開竅快與慢的問題。
快則幾天,慢則十年廿年。甚至到死嗰日都唔開竅。

IloveJJ 發表於 18-3-21 12:46
原來大家討論咗咁多,我追都追唔晒。

只想回應關於要子女養育父母嗰點。

你哋教仔女嘅方法 , 我不敢評論
既然你曾經駁佢:「你生我,又唔係我想,點解我要大個報答你?你係我媽媽,唔係應該無條件咁愛我嗎?」何必要佢有機會咁樣誤會你呢?
始終變數太大,係佢發現事實之前,可以有另一個女人,同樣用愛係短時間內去摧毁你一生既心血

當然你哋同樣覺得我風險大,但係我一定一定唔會後悔。

但媽媽朋友(我都識)個仔 , 本來係佢嘅面上光彩,人人羨慕不知是否aim high左,怎料在他大學畢業嗰日着住畢業袍,特登係佢亞媽面前,跳左落街。好似都係好冷靜地講左一句,我好憎你就走左

引用係#我哋生活唔富有,唔知富有既人係點令仔女覺得要上進。但我見富有既家長,仔女都好簡樸。例如:開國際百貨公司既老闆既仔,著Bossini返學; 梁特首同屋企人去旅行,搭商務而唔搭頭等(唔駛自己俾錢的)。

唔係瓜,你有無蒲過dragon-i /deep個D呀?
富三代我唔知 ,同我哋二代個班,你up得出名up唔出名嘅九成啦,落夜場2萬起跳一支酒,一晚幾多支sss,仲未計x,玩MD,成班要面鬥豪,有$點會唔享受。
有一成以下例外lol.咪天真嬌啦
或者另外個兩個靚媽都可能會知。

yovin 發表於 18-3-21 21:15

#因為我見到,家長們說:「扭盡六壬」什麼方法都試過。
威、逼、利、誘、打、説、愛,很多家長都會做,問題係同一事件,不同情況、態度、語氣、處理方法,換來結果都可以好唔同。正如你個例子,kg那位小朋友只感受到錯敗/責駡/失信心/被放棄,並未能感受到父母的愛與包容,若情況持續,相信呢位小朋友很快就會開始出現對抗情緒,但若家長能以小朋友覺度去睇,多點溝通比機會孩子表達感受,接納小朋友不足,咁出來的結果可能會好唔同。
小兒自我管理能力強,但其實小時候都須要慢慢培養,我深深記得小一時佢亦試過一次閙情緒唔做功課,我放工返家並沒有責駡佢,飯後我同佢頃番,比機會佢講原因了解佢難處,解釋佢知做功課係佢嘅責任,佢係為自己而做並非為我,佢可以選擇唔做但就要自行向老師負責,若佢選擇唔做我會專重佢選擇(當時我已有心理準備明天會找老師協商),但若佢肯做我會一直陪住佢,同佢一齊行,最後我仔喊住同我道歉想我陪佢做,果晚我陪佢做到11點,當然亦有其他細節,自此之後佢嘅功課從未要我催促過。教育小朋友有時都要捉心理,讓孩子信服,因才施教,孩子有時太難教,嘗試退一步去睇,切記小朋友若感受唔倒,父母做幾多都只會徒勞無功。

yovin 發表於 18-3-21 21:15

#因為我見到,家長們說:「扭盡六壬」什麼方法都試過。
我知道你家沒有HEA精, 謝謝你為HEA精父母發聲. 有時我都唔想ARGUE咁多, 不過我好想同你分享一件事:

N年前我有FD佢有一個小朋友, 佢好高興咁分享佢點樣在小朋友好細個時(實際幾歲我忘了)教佢小朋友戎夜片, 佢話佢半夜會拍醒個小朋友抱佢去小便, 咁就好快戎到, 一定得, 仲係咁叫大家一定要咁樣做先戎得快.  

咁當時我聽完我係無跟佢咁做, 因我唔想半夜拍醒小朋友, 尢其天寒地凍仲慘, 夜片遲D戎無所謂啦, 咁最後我小朋友都自己戎左

若干年後佢生第二胎, 佢有次同我地講, 佢想幫個小朋友戎夜片但唔知點解呢個拍極都拍唔醒, 實在無辦法可以令佢清醒地去小便所以仲未戎到.  

我其實想講, 真係個個小朋友都好唔同.

雖然我家件HEA精經常激到我紮紮跳, 不過我會懂得去欣賞佢的其他優點, 我都等緊佢開竅亦已有心理準備佢一世都唔開, 不過佢好鍚我架!! 暫時都仲係羅, 將來青春期唔知會點呢?

希望每天開心渡過 ;-)

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-21 23:59
威、逼、利、誘、打、説、愛,很多家長都會做,問題係同一事件,不同情況、態度、語氣、處理方法,換來結果 ...

我就係 ,一年級嘅時候,個仔唔做功課, 我話 唔做功課就去返工喇,唔係冇飯食喎 ,佢話我會養佢 ,我答佢 ,我死咗 ,你唔識睇文件, 你簽一個名 乜都畀人呃曬喇。

我話你唔識寫字, 做得啲乜。

然之後帶咗佢去倒垃圾 ,買通清潔姐姐, 我同佢 到咗一楝大廈, 仲教佢邊啲垃圾可以 賣返出去 。之後都冇話唔做功課啦。

但係 ,我在字裏行間, 感覺到愛,而且 佢哋會有溝通同俾機會孩子表達感受囉 !始終文化人受過九年免費教育, kg嗰個我虛構出來 ,第九第十第十一日 ,我冇長詳寫出嚟 ,當然唔會淨係叫叫叫啦!
你教嗰D說話,上綱按一吓,個個專家都好似你咁講家啦。
但係都好好心,分享經過與心得!

我諗佢哋真係好攰,連自辯都唔想了。

little_yolky 發表於 18-3-21 15:09
咪生個出嚟好似老公咁又hea又懶又走精面, 咁咪煩死囉。靚仔係要保障生出嚟既小朋友個樣夠省鏡。我當時有諗 ...

我媽媽教,有錢or靚仔,只可二選一……千祈唔好又有錢又靚仔。

我都係選靚仔。
但阿媽教漏我,靚仔要  十  喜愛讀書!

我同阿仔講, 你讀好啲書 ,第日教啲仔女!
佢話 我會讀好啲書 ,但阿爸負責喺房瞓覺同打機就得㗎喇! 然後指住間房。

little_yolky    發表於 18-3-22 09:32

咁!我估你细女會嫁入豪門。
‹ 上一主題|下一主題