用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點為之band 1 中學?
樓主: sunnymama2
go

點為之band 1 中學?   [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-3-6 12:26
我前排成日去大埔那打素中醫服務暨香港中文大學中醫臨床教硏中心針灸及執苦茶, 我都有帶埋阿女去針灸, 有 ...
对呀~無得逼。始終觉得现今父母对中六子女前途插手太多了……都快成年了,自己的路自己選,是好是坏其实我觉得性格既決定性大d.

little_yolky 發表於 18-3-6 09:51
mean.......係咪即係平均分? 我有無理解錯? 即係有最高、最低, 全部加埋除人數..........咁個mean如果係1X. ...
mean 係20分, 即係收生分數大約會係17-23

3大以外既5間大學, 名氣低D, 要求都低D.

不過, 5大中BU, CityU同PolyU, 佢地既熱門科目, 收生要求都高好多, 個mean去到3X都有

自資大學既學士學位, 基本上你肯俾錢, 又唔介意讀咩科, 其實只要符合3322, 仲有好多選擇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 18-3-6 12:09
如果佢去讀歷史/考古, 不如叫佢响演藝學粵劇算了, 起碼响廟街擺檔都搵到餐飯食。 ...
政府有考古專員呢個位, 幾好pay工作又好悠閒, 而且無乜人爭 (好似間唔中都請人)

如果小朋友肯讀, 我唔介意.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Yanamami 的帖子

對!如果我女最終讀lit或歷史,我唔會反對,只可以支持佢!我明白如果是佢喜歡的,不用叫佢也會盡力做到最好!

回覆 小時了了 的帖子

你就好,個女喜歡讀中文!

little_yolky    發表於 18-3-6 14:19

Yanamami 發表於 18-3-6 13:42
对呀~無得逼。始終觉得现今父母对中六子女前途插手太多了……都快成年了,自己的路自己選,是好是坏其实我 ...
唉! 係, 真無得迫!

如果真係有得迫, 我真心想佢讀中醫. 我唔 mind 搵唔搵到錢, 有無前途, 我覺得好實用,好有用. 但係, 唔係我 mind 唔 mind, 我覺得實唔實用, 我鍾唔鍾意嘛!

IloveJJ 發表於 18-3-6 13:32
讀中文都好過讀中醫啦!
讀中文都好過讀中醫咩?

hkpapa852 發表於 18-3-6 13:50
政府有考古專員呢個位, 幾好pay工作又好悠閒, 而且無乜人爭 (好似間唔中都請人)

如果小朋友肯讀, 我唔介意 ...
是什麼工? 何解完全無聽過? 介紹嚟睇下好喎。

小時了了 發表於 18-3-6 14:12
讀中文都好過讀中醫咩?

拿, 呢D係好似我同IloveJJ咁市儈既阿媽至會諗, 你唔好學咁多呀。

即係咁, 讀中醫, 咪就係只可以做中醫, 或執中藥囉。最多做埋陪月。但讀中文, 可以做教書, 可以做政府文書主任, 寫得好既, freelance做埋作家, 或者開補習社做補習天王都得。無咁有大志既, 咪教小學生中文作文囉, 專科專補又得, 得咗。

scyauchris 發表於 18-3-6 14:08
回覆 小時了了 的帖子

你就好,個女喜歡讀中文!
你咁得意, 我見Yanamami個女女英文咁好, 恨到我口水都流埋...........

IloveJJ 發表於 18-3-6 14:19
你無睇artboy介紹嗰輯「升學無彊界」嗎?個agency介紹咗歷史學生既工作喎!
...
即係咁, smart既人讀咩都無所謂的, 但叻既人只佔人口既少數。唔叻仲要去讀埋D難搵工既科, 仲要全家都係讀歷史, 真係有咩事, 死就死先。你有無睇舒特拉的名單? 有門手藝起碼唔駛死, 做學者第一個拉你出去槍斃。

little_yolky 發表於 18-3-6 14:18
拿, 呢D係好似我同IloveJJ咁市儈既阿媽至會諗, 你唔好學咁多呀。

原來係咁.

如果以 Marketing 咁考慮, 我女係女性, Marketing 幻想吓呀, 我會叫阿女走美容減肥中醫師路線. 我曾經係唐安X 嘅公司做後勤文職, 每個減肥療程好好搵好貴, 唐安X 自己讀吓啲中醫課程就推啲什麼五行減肥大計療程, 幾咁 Pro.

IloveJJ 發表於 18-3-6 14:32
你講嗰啲,你女係咪SA性格先?識中醫唔等於識跑數/鐘意跑數
跑數

little_yolky 發表於 18-3-6 14:16
是什麼工? 何解完全無聽過? 介紹嚟睇下好喎。
係呢度做嘢:

古物古蹟辦事處
‹ 上一主題|下一主題