用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點為之band 1 中學?
樓主: sunnymama2
go

點為之band 1 中學?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-3-4 16:47
睇你點界定入U率。以2016計,加埋自資學位,總共有24300個一年級既學士學位學額,而DSE考生有3322既得嗰220 ...
計學位你(或某啲數據版友) 連鯨魚大學都唔想計, 又話人言語藝術;  

自資學位點可以計入呀. Papa

粥多僧少 ? 你唔好講笑啦.

little_yolky    發表於 18-3-5 11:40
王家爸爸    發表於 18-3-5 11:20

os_ecu 發表於 18-3-5 10:47
計學位你(或某啲數據版友) 連鯨魚大學都唔想計, 又話人言語藝術;  

現在佢講緊入U率,入U率既定義係入,U,率。入者入到也,U者大學也(香港人既定義係鯨魚大學都係大學),率者比率也。

IloveJJ 發表於 18-3-5 10:47
咁如果係咁,揀中學係咪唔再需要咁緊張個入大學率呢?反正學位到時可能更多?咁應該睇咩呢?
...
我一直都唔贊成睇入大學率。
B1A~B1B睇星星率。
B1B~B1C睇4率。
B2睇3322率。
B3睇2222率。

os_ecu 發表於 18-3-5 10:47

所以我近年都話, 要評估學校實力, 唔可以齋睇入U率, 一定要睇成績.

現實中, 不少非B1A既中學, 整體升讀Local degree比例, 都比SPCC, DGS, QC 等學校高

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-3-5 11:25
新視野!
呢啲比率無得假

王家爸爸 發表於 18-3-5 11:33
呢啲比率無得假
不過, d中学成日都唔肯比人知...  

IloveJJ 發表於 18-3-5 10:47
咁如果係咁,揀中學係咪唔再需要咁緊張個入大學率呢?反正學位到時可能更多?咁應該睇咩呢?
...
要睇高中課程是否靈活, 學校活動是否多元, 小朋友特異功能項學校是否有支援(如想繼續玩), 學校整體氣氛是否合乎小朋友性格, 校長、教師團隊是否親切、穩定, 交通是否方便........等等。

IloveJJ 發表於 18-3-5 11:43
唔俾人知,即係唔慌好
但係神校都唔係好多间比 5 同 4 level %, ...

IloveJJ 發表於 18-3-5 11:50
是嗎?例如邊啲?其實响我心目中,神校只有SPCC,DBS,DGS,LS,QC。好似只有DBS比較少資料。
...
一睇就知你只關心男校DBS  靠DSE應該唔夠膽話係神校,反而幾間女校成績好。

IloveJJ 發表於 18-3-5 11:50
是嗎?例如邊啲?其實响我心目中,神校只有SPCC,DBS,DGS,LS,QC。好似只有DBS比較少資料。
...
其實妳講個幾間, 只有LS一間有係校務報告公佈晒所有科既成績

QC要靠會員提供Speech day既資料

SPCC同DGS, 其實只有提供少量資料 (主科成績only), 都只係有限公司
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-3-5 13:04
原來如此,咁即係反而唔係神校,先提供呢啲數據啦喎?
因為我無target神校,所以我真係無留意佢哋有提供咩 ...
會提供詳盡資料既學校 (各科DSE成績), 全港可能只有不到30間

‹ 上一主題|下一主題