用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點為之band 1 中學?
樓主: sunnymama2
go

點為之band 1 中學?   [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-3-7 14:11
竟然帶小朋友去了"西藏"和"新疆", 仲 "受益匪淺" ?! 唔驚藏獨? 疆獨? 依家住係講港獨地方?

P.S.  ...

小朋友們完全沒有高原反應,我有一些,不過做足半年準備,最後開心玩了前藏和后藏兩個部分半個月,但沒有去阿里地區。西藏一定要有熟悉人帶著自駕遊,參加旅行團沒意思。
新疆極其大,東南西北完全唔同,多樣文化,北疆好多村自認成吉思汗子孫,不可同維吾爾与哈薩克混淆。南疆有完全不同風景和民俗,混亂也多些。
總之,親身去,就明白香港許多黨派議員是井底之蛙,言論可笑,也就明白大陸好多報導也不真實,誤導民眾。帶小朋友去,就是學習自己判斷,獨立思考,明白什麼才叫真正的尊重。比如,強迫別的民族學漢語,算不算尊重呢?

RiboMM 發表於 18-3-7 14:12
倫敦有個馬克思主義組織,經常在hydepark演講。20年前我得閑就去辯論,才明白他們不認同中國的馬克思主義 ...
但係基本上都係用辯證法,Thesis 同 Antithesis 之爭。

RiboMM 發表於 18-3-7 14:06
最中意新疆北部。建議有機會帶小朋友去。我兩個小朋友還是小朋友的時候去了西藏和新疆,受益匪淺
...
安全方面如何?要清當地嚮導?

小時了了 發表於 18-3-7 14:11
竟然帶小朋友去了"西藏"和"新疆", 仲 "受益匪淺" ?! 唔驚藏獨? 疆獨? 依家住係講港獨地方?

P.S.  ...

今年春節自駕遊了西班牙山區,幾乎沒人,私家路一樣。同時小朋友明白了好好的西班牙也有人要鬧獨立,也明白了為何英文也沒用,為何西班牙文系世界第二大母語。。。。總之,好多道理講出來小朋友唔听,一旅遊,突然明白許多事情啦

artroboy    發表於 18-3-7 14:46

b3410 發表於 18-3-7 14:20
安全方面如何?要清當地嚮導?

我去兩次西藏都系好安全。請的是青海司機做司機加導遊,攜程網上推薦的。費用一家四口只花了旅行團一半,但吃好住好加一定要好的SUV,比旅行團要抵。前提,半年前就開始準備,包括鍛煉,做攻略,搜資料,問醫生身體狀況等等

twhkleung    發表於 18-3-7 15:03

RiboMM 發表於 18-3-7 14:26
我去兩次西藏都系好安全。請的是青海司機做司機加導遊,攜程網上推薦的。費用一家四口只花了旅行團一半, ...
謝謝!小朋友會不會高原反應?

王家爸爸 發表於 18-3-7 14:18
但係基本上都係用辯證法,Thesis 同 Antithesis 之爭。

問題系這幫人又反對黑格爾同埋康德。。。。。

b3410 發表於 18-3-7 14:27

我家兩個完全沒,海拔五千米還你追我打。按照當地人說法:小朋友好過大人,女人好過男人(肺活量大反而容易辛苦),高血壓好過高血脂(高血脂不要去,高血壓反而問題不大)

RiboMM 發表於 18-3-7 14:18
小朋友們完全沒有高原反應,我有一些,不過做足半年準備,最後開心玩了前藏和后藏兩個部分半個月,但沒有 ...
其實普通話其實係滿蒙漢語,唔少現代普通話既講法係滿人、蒙人創造出來,所以無話邊個強迫邊個。中原、南方人都係被強迫學滿蒙漢語。不過係心咁情願咁去學。

RiboMM 發表於 18-3-7 14:29
我家兩個完全沒,海拔五千米還你追我打。按照當地人說法:小朋友好過大人,女人好過男人(肺活量大反而容 ...
謝謝!好想去,人生難得的體驗!

b3410 發表於 18-3-7 14:27

建議先去北疆喀納斯,特別特別美麗

b3410    發表於 18-3-7 14:34

RiboMM 發表於 18-3-7 14:12
倫敦有個馬克思主義組織,經常在hydepark演講。20年前我得閑就去辯論,才明白他們不認同中國的馬克思主義 ...
我依家睇緊巴黎公社與中國共產主義的關連及思維影響...

artroboy 發表於 18-3-7 14:37

厲害(emoji),佩服。好深奧噶

hkpapa852 發表於 18-3-7 13:56
咁妳去齊22省4直轄市同5自治區未?
我緊係未, 無錢丫嘛, 我老細就去晒。我主要去東南沿海及南中國, 內蒙古去兩次痾兩次, 唔敢去。北部我又怕凍, 西藏我又怕高, 新疆我又怕危險, 我好驚死架。

除咗內蒙, 北方仲去過黑龍江, 陝西, 山西, 北京; 長江流域就去過四川、湖南、江西、浙江、江蘇; 西南就去過雲南同廣西; 東南就去過福建同台灣, 廣東係老家, 當然也去過。海南也去了。每處地方都有好多好地方, 要去好多次至夠。

不過除咗D大省市, 例如雷州半島, 新年時好多民間風俗仲保存, 有儺舞同火龍睇, 近近哋, 粵北、粵東、珠三角都好多古文化, 當然配套就無咁完善, 有D甚至為咗搞旅遊, 整到鬼唔鬼, 馬唔馬, 好可惜。

王家爸爸 發表於 18-3-7 14:32
其實普通話其實係滿蒙漢語,唔少現代普通話既講法係滿人、蒙人創造出來,所以無話邊個強迫邊個。中原、南方 ...

這個問題可以深究,因為歐洲系有不同語系的相互滲透同融合,所以差別不算太大。但中文特別是簡體中文,就呵呵呵呵了,您所指的蒙滿語系,馮唐曾經在他書裡寫過,只剩下港澳台還有小小保留曾經的風骨了

RiboMM 發表於 18-3-7 14:27
問題系這幫人又反對黑格爾同埋康德。。。。。
黑格爾係唯心主義,馬克思係唯物主義,佢批判黑格爾既唯心主義,但係唔代表黑格爾既辯證法唔可以用係馬克思思想既理論,其實辯證唯物論就係吸收咗兩方面既理論。

王家爸爸 發表於 18-3-7 14:32
其實普通話其實係滿蒙漢語,唔少現代普通話既講法係滿人、蒙人創造出來,所以無話邊個強迫邊個。中原、南方 ...
普通話.....等同外語吧....中華文化其實去到明末而己, 清朝已經等同大雜燴.

little_yolky 發表於 18-3-7 14:41
我緊係未, 無錢丫嘛, 我老細就去晒。我主要去東南沿海及南中國, 內蒙古去兩次痾兩次, 唔敢去。北部我又怕凍 ...

你暑假去啊,唔凍嘎
新疆北部南部又唔高,最佳時間七月到九月底十月初

artroboy 發表於 18-3-7 14:37
我幾十年前睇過下,現在已經忘記得七七八八。

RiboMM 發表於 18-3-7 14:38
厲害(emoji),佩服。好深奧噶
略學皮毛咋....
‹ 上一主題|下一主題