用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?
樓主: littlelamlam
go

五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-3-14 13:15
我哋學校官方都唔會話自己超過3成,不過我覺得係佢哋保守唔想咁講
咁我仔學校做得好啲,每個學生都會被告知自己大概嘅banding

little_yolky 發表於 18-3-14 13:13
係呀, 班主任仲同我講:我知道依家家長有好多途徑搜集資訊既, 好似親子王國啦, 但D資訊唔可以信晒既....... ...
如果佢知你係EK高人, 會好緊張架.. 唔好嚇人..
講真的, 考幼, 小, 中, 自己學校老師的選校意見都是好行貨, 就算負責的人員有咩talk 都是老生常談, EK 的好多是切身經驗, 比理論上的到位好多.

bobbob 發表於 18-3-14 13:33
咁唔打7折都得啦,可能仲有部份band 1學生揀直升呢
我係話幼稚園直升小學。我哋區B1生係唔可能直升中學部的, 因為中學部係中中, 而且B1位十分充裕。

IloveJJ 發表於 18-3-14 13:36
我仔學校都會每個講banding,每次考試都有名次。但呈一+呈二就無俾名次,只俾banding。
...

我地一至四年級頭70名(全校160人)有名次寫係成績表, 五年級就要問老師個range係邊, 成績表亦吾會顯示表次, 當考左呈分試, 老師就會比張九工格你, 剔你係咩位置, 好似b1~頭中尾, b2~頭中尾咁, 雖然吾知名次, 但會知小朋友係咩位來選校

IloveJJ 發表於 18-3-14 13:33
阿妹你咁快擔心定?咁你睇下幾多%入自己中學就得啦!唔需要理B1率呀!
講到呢度先至興到辣雞!

C6家長日問阿妹老師, 阿妹班主任居然話:要入中學部, 至少要考3X-40架, 唔係就一定入唔到架。其實佢意思係咪即係學校只有四成係B1+B2, 其餘六成人係B3? 到底佢明唔明個聯繫機制係點!

我去家姐個家長日, 我同佢講家姐有心儀中學, 班主任話:係咪聯繫中學呀? 我當時想攞起張摺櫈車落去!我同佢講:家姐既成績唔需要報聯中吧!

回覆 HaYi 的帖子

坦白,我真係唔多信老師D提議。我寧願信自己多D!

我仔學校都會每個講banding,每次考試都有名次。但呈一+呈二就無俾名次,只俾banding。
...
咁你學校又好奇怪, 我哋學校反而三次呈分都有名次俾喎。

little_yolky 發表於 18-3-14 13:50
講到呢度先至興到辣雞!

C6家長日問阿妹老師, 阿妹班主任居然話:要入中學部, 至少要考3X-40架, 唔係就一 ...
好多老師有個入頭三志願的使命, 所以唔穩陣唔推介, 早提家長要選低是普通現象, 如果家長唔識, 真係跟就真係....  

HaYi 發表於 18-3-14 13:45
如果佢知你係EK高人, 會好緊張架.. 唔好嚇人..
講真的, 考幼, 小, 中, 自己學校老師的選校意見都是好行貨,  ...
我直頭同佢講:EDB條片我咪熟喇, 學校D資料我睇晒喇, 心儀學校參觀咗喇, 學校過去四年個升中資料我分析過喇。學校仲有咩嘢資料可以俾到我?

佢當日唯一俾到我既訊息係:阿女心儀間中學, 可以去試, 無問題。然後, 佢又好似知道自己講錯嘢, 即刻兜返:咁就緊係唔係100%一定入啦, 唔好到時唔入返嚟找我悔氣。

醒目開學勳章

...
你話學校講得保守,咁講咗咪=無講

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-3-14 13:46
我係話幼稚園直升小學。我哋區B1生係唔可能直升中學部的, 因為中學部係中中, 而且B1位十分充裕。 ...
但你估得都係太保守

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-3-14 14:09
我話學校保守,係唔講自己超過1/3B1,但個別學生banding 無保守的。
咁統計下考第幾仲係band 1咪知有幾多band 1學生,係咪1/3 好易知

little_yolky 發表於 18-3-14 13:13
係呀, 班主任仲同我講:我知道依家家長有好多途徑搜集資訊既, 好似親子王國啦, 但D資訊唔可以信晒既....... ...
唔係呀...佢叫你自已上網睇呀?咁洗鬼佢做班主任咩.....

‹ 上一主題|下一主題