用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?
樓主: littlelamlam
go

五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-3-14 14:11
我哋學校就唔會,我哋從來唔提首三志願命中率,我哋係寫晒每間學校人數出來。事實上,如果首三志願命中率 ...
係啦, 唔好愚弄家長呵..

joyjoy219 發表於 18-3-14 14:29
唔係呀...佢叫你自已上網睇呀?咁洗鬼佢做班主任咩.....
佢叫我唔好上網睇呀!佢話EK唔可信呀!

IloveJJ 發表於 18-3-14 13:33
阿妹你咁快擔心定?咁你睇下幾多%入自己中學就得啦!唔需要理B1率呀!
阿妹係要計B2率呀。B2率好難計架。

little_yolky 發表於 18-3-14 13:03
咪係囉, 仲要衰到連升中玩法都未熟。我問佢, 下學期俾個呈分次第, 係標準化咗之後再乘大倍數既排位, 抑或只 ...
我之前係send email 問老師,班主任就算唔知,都可以再問過其他老師。答案就比較可靠。

little_yolky 發表於 18-3-14 15:47
佢叫我唔好上網睇呀!佢話EK唔可信呀!

係時間要表露身分了~~~

little_yolky    發表於 18-3-14 16:00

bobbob 發表於 18-3-14 14:22
咁統計下考第幾仲係band 1咪知有幾多band 1學生,係咪1/3 好易知
唔一定的, 例如:
1. 學校好多考直資
    因為直資收生標準唔只睇成績, 又好多時只有呈一, 就算等到呈二, 都唔係最後banding。有機會小朋友小四至呈二成績OK, 但呈三成績意外地跌咗, 或知有學校收而peah咗。咁學校收佢時以為佢係B1, 最後出嚟佢係B2成績, 咁會誤導以為佢係B1。

2. 部份區B1位多, B2都有機轆入B1。
    正如我哋區, 所以唔駛講喇。成日都聽見呢D幸運兒响你身邊出現。

3. 自行入
    正如以上第一點, 有D學生成績OK, 自行時學校實情唔知你係咪B1, 只知你個排位, 總之你係前過人哋, 就俾人收咗, 係咪B1都無人知, 甚至邊緣人最後實情係B2都未定, 咁又會誤導人以為佢係B1了。

所以你明唔明點解我計得咁保守。

little_yolky 發表於 18-3-14 15:48
阿妹係要計B2率呀。B2率好難計架。
阿妹還細個,高年級再谷一谷,好大上升空間

b3410 發表於 18-3-14 15:56
阿妹還細個,高年級再谷一谷,好大上升空間
佢係B3呀, 點谷呀!個衰女中文同數學好低分。平時計數好鬼醒, 但次次測考就好低分, 問佢點解, 佢話:緊張囉。

IloveJJ 發表於 18-3-14 15:52
佢唔係差成咁呀?
驟眼睇以為唔差, 10科5A5B, 但最弊A係最低分既A, 中英數三科主科都係B, 仲要有兩科係最低既B, 你話死未。最高分居然係...............體育, 有90分, 真係想死。佢名次已經正正式式跌落B3了。

IloveJJ 發表於 18-3-14 16:09
我梗唔係講分數/grade,係講名次,跌到幾多呢?50%以下嗎?
都話B3, 咁緊係最尾果1/3啦!

IloveJJ 發表於 18-3-14 16:49
咁,不如轉間淺啲既學校啦!
我覺得我間學校已經好淺了。

IloveJJ 發表於 18-3-14 16:59
你覺得淺,但你女唔覺得嘛!
講真既,我當初選小學已同老公有共識,如果個仔响學校係中下,我哋會轉校。我 ...
佢個問題唔係轉校就有用, 佢個問題一字曰:
佢係要好似其他小朋友咁, 要家長篤住溫書果隻, 但我唔係丫嘛, 所以佢去到邊度都係一樣。今年好多科都跌咗, 因為聖經要寫字喇, 老師講過, 佢無理。常識都要寫生字喇, 又係果句, 無理。中文唔識字就死緊啦, 最拿手科數學都仲要緊張答錯晒, 咁你話係咪無得救。連十拿九穩科視藝, 都要交功課前個公仔甩咗個頭, 真係天要亡我!

班主任都話, 上到三年班, 唔可以7X分啦, 起碼要有80分。但係我心諗, 阿班主任大人, 你係咪隨口噏架? 佢差兩科唔夠80住喎, 但跌到落B3, 你噏個分有無科學根據架。

其實我都好唔明, 心散既小朋友應該係大部份小朋友既名字丫, 要篤住溫書都應該非常多, 點解佢D成績會衰成咁呢? 真係唔多明白。

little_yolky 發表於 18-3-14 17:37
佢個問題唔係轉校就有用, 佢個問題一字曰:懶!
佢係要好似其他小朋友咁, 要家長篤住溫書果隻, 但我唔係丫 ...

才不是啦,心散的孩子並非佔大多數,正如活動教學的學校是小數。

IloveJJ 發表於 18-3-14 23:39
咁你點解唔篤住佢溫呢?唔通你打算由得佢自己開竅嗎?
個個小朋友唔同,你同你大女會自動自覺溫書,但你細 ...
你用D咩威迫利誘?

‹ 上一主題|下一主題