用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS vs CKY
樓主: nicolelaiyy
go

IS vs CKY   [複製鏈接]

nicolelaiyy 發表於 18-3-3 10:56
Jane1983,

NAIS每日有中文堂 45分鐘。我只對女兒講中文和看中文書,暫時她還未有興趣自行拿中文來看。我 ...

5歳教三字經唔係唔好,但小朋友可能覺得唔够有趣。學咩都係,要有興趣開始,佢搵到個樂趣就會自己走落去,做父母要幫佢手。一時之間唔記得我女當年睇咩書,剩係記得佢會笑到咔咔聲。

係辛苦頭幾年帶領吓佢,到高小就大局已定了,努力!

nicolelaiyy 發表於 18-3-3 00:16
另外我見很多都是先小學LS學中文根基,後中學 IS的,子女中英文也棒,故有想過去 Cky

西方小學教育方式,正正是最重要的部分。
西方教育,是 teach children how to learn,小孩由老師帶領,自己探索自己學,而不是像本地教育,老師教乜就記乜背乜,考試要估 model answer 係乜。
IS 較鼓勵小朋友多思考和容許學生有自己的想法,有國際學校中學學生,因反對學校某不公平政策,而 contront 校長,校長深思後也認同學生,先前政策不公而改。
二十年前,國際學校冇中文堂,近十年已經不同,間間都有。當然有些多些中文堂,有些少一些,但一定有中文學。以 ESF 為例,學生未必個個看過四書五經,但普通話和同齡的 LS 學生比未必差。小女在 ESF 多年,去到大陸和台灣,比在 LS 讀的表姐更敢講普通話。

除了教學方式和中英文語文水平,也可比較學校整體文化。LS 學生可能聽韓文多過英文,講 otoke 發音準過 boutique。 IS 學生笑 President Orange ,LS 學生笑劏房波。
在國際小學待過的孩子,和在本地小學返學的孩子,不同的不單單是語文水平差異。
各有捧場客,哪一種方式才好,家長自己考慮。

nintendo 發表於 18-3-3 11:29
西方小學教育方式,正正是最重要的部分。
西方教育,是 teach children how to learn,小孩由老師帶領, ...

我想Cky也不是傳統的教法,都是方西方教法,重自發學習,重 presentation ,自信心的培養,探究精神,problem solving, 不過也重視中國文法和中文,當然和IS 全西方的思想下同,cky 多了中國人的思想和文化慘在校園內,但入面課程教法是同IS無異,想怎樣選擇真的只有自己才知道,謝謝咁多位的意見!所有的意見也藉得深思和參考。

nicolelaiyy 發表於 18-3-3 11:51
我想Cky也不是傳統的教法,都是方西方教法,重自發學習,重 presentation ,自信心的培養,探究精神,prob ...

你開 TOPIC 問,我就給你我的意見。

CKY 不是 IS ,無論教學方式,校內文化,也是 typical LS。
CKY 的課程教法是否如你說,和 IS 無異,相信不會有太多人同意。
其實,你自己喜歡就得,不需要外人認同。

回覆樓主:

樓主不妨睇下小一選校CKY V TSL

回覆 nintendo 的帖子

同意你所說,所以才勸樓主找CKY家長問下。

回覆 nicolelaiyy 的帖子

To me, it is a good school, it’s a pity that I live far away from NAIS.

一間國際學校,要真正地去實行西式引導式教學,必要條件唔係課程,而係老師。

一間學校如果大部分老師,或者校長本身都係受港式教育,很難說服我他是一間國際學校。而實實在在的例子是,香港本地學校,教STEM都可以教到田鴨式,就係呢個問題。因為老師自己都係被「聽課」教出來。

所以香港好多本地IB學校,最後都變成科科補習,就係本身老師和家長,對「引導式教學」本身沒有親身體會。

而這些學校,在不能完全離開考試文化下,又要用引導或教學,學生成績一旦落後其他傳統學校,就會好痛苦。我可以比喻,你用刀叉去食粥,吃力不討好。

希望你明白我講咩。

nicolelaiyy 發表於 18-3-3 11:51
我想Cky也不是傳統的教法,都是方西方教法,重自發學習,重 presentation ,自信心的培養,探究精神,prob ...
我本人不是用家,但有朋友是用家。事實上,小一小二左右係好開心,但當去到小三左右,現實降臨,要平衡本地家長對考試文化的需求,係學術上就要急追。而所謂開心學習就會慢慢變質。
其他國際學校唔同,佢地大多一條龍而且家長也不打算轉校,老師可以用12年時間慢火煮一個老火湯。而外國家長也不會左比右比,令小朋友有一個真正學習環境。

EconFather 發表於 18-3-3 15:05
一間國際學校,要真正地去實行西式引導式教學,必要條件唔係課程,而係老師。

一間學校如果大部分老師,或 ...

EconFather 發表於 18-3-3 15:05

一間學校如果大部分老師,或 ...

説cky 教學與IS無異,不同意。劉校長以前一直在佐敦循道小學教。學校內除左英文系外国人/ABC/,其他老師是香港人/国内人。由上至下的老師也不是接受外国教育,我想真不可能是和IS無異。

lui 發表於 18-3-3 17:31
説cky 教學與IS無異,不同意。劉校長以前一直在佐敦循道小學教。學校內除左英文系外国人/ABC/,其他老師是 ...

其實我係不是說 CKY 是 IS, 只是學 Cky 的教法不太傳統,都係用 theme topic, 小朋友要自行找資料,要求自學,自我探索,解決問題,培養自信心等等。 NAIS 無疑是真正 IS, 而且在內讀書眼界開闊,trade off 是要可能中文很弱。

我在想如果轉去 cky讀小學,中文會有較好的基礎,也可培養些中華文化,既能在小時侯培養到自學,解難能力,到中學出國再培養眼界,這個取向,我也要研究緊,始終 Nord 真的很好,我也不捨得。多謝咁多位的意見,所有都藉得深思及參考,也會和 cky 家長再問多 d, 研究下

nicolelaiyy 發表於 18-3-3 17:53
其實我係不是說 CKY 是 IS, 只是學 Cky 的教法不太傳統,都係用 theme topic, 小朋友要自行找資料,要求自 ...

我之前用左一個例子,香港STEM係失敗,主要原因係考試文化呢種地心引力。一個通識科都可以有補習文化。係強大的地心吸力下,所謂的Project,討論等等都可能與你想像不同。我會建議你和高年班研究下。因為如果你同一年或二年班問,佢地會話好正,必定。

nicolelaiyy 發表於 18-3-3 17:53
其實我係不是說 CKY 是 IS, 只是學 Cky 的教法不太傳統,都係用 theme topic, 小朋友要自行找資料,要求自 ...

感覺你已經做好了跳到CKY的想法,不過作為旁觀者,大家怕你會後悔啫。

你説:「我很努力教她中文,和她寫字,默字,有時身心都好累」有想過到了local school後,這些情況會更常見嗎?到時不只是中文科,伴隨還有其他科目的測考默。

中學到外國當然可以擴闊眼界,但也會自然減弱了與父母的bonding, 所以我自己反而希望讓孩子在香港讀國際學校、之後在外國唸大學。

nicolelaiyy 發表於 18-3-2 22:48
不是忽然重視中文,而是一直希望女兒中文能保持一個不太差的水平,我一直在外面都有補中文,不過實行上來 ...
朋友女兒cky 高小,那些project 是經家長從旁大力幫助而成,水平當然高,但你自已想想是否相信這是真的近似IS教學呢!

freespeech 發表於 18-3-3 19:40
朋友女兒cky 高小,那些project 是經家長從旁大力幫助而成,水平當然高,但你自已想想是否相信這是真的近似 ...

所以我先講,過左小三左右,地心吸力就會出現。

回覆 EconFather 的帖子

老火湯,太好的形容詞。
纯比較或量化IS year 1同LS相同學年學生表現,尤其低年級學生,意義不大。

Radiomama 發表於 18-3-3 18:40
感覺你已經做好了跳到CKY的想法,不過作為旁觀者,大家怕你會後悔啫。

你説:「我很努力教她中文,和她寫 ...

大家理念相同,我也不希望過早送他們出國。為了入頂尖大學已提早出國,我不願犧牲大家的關系。

lui 發表於 18-3-3 20:59
大家理念相同,我也不希望過早送他們出國。為了入頂尖大學已提早出國,我不願犧牲大家的關系。
...

我都係咁打算,不過每年都有朋友/同學家長送仔女寄宿,部份原因係容易d入一流大學。

小朋友成長係需要有個佢信任的人係身邊,傾計分憂出謀獻策比guidance……咩都好,就係有一個好重要的位置。你唔係佢身邊,放佢係外國唔知比咩外人坐咗,好彩可以無乜嘢,唔好彩可以影响一生。

入到蔡繼有既幼稚園生大多數係讀本地幼稚園,佢地學既野重學術,上興趣班加強英文數學係等閒事。
你要諗下係咪打算俾仔女融入同呢班習慣谷開的小朋友共同學習,同埋你都要接受其他家長的狂谷大法。
‹ 上一主題|下一主題