用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41校網的你~假/借地址~不舉報=默許
樓主: Tiffcst1983
go

41校網的你~假/借地址~不舉報=默許   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-3-16 10:39
可以,只要合乎要求,但要看看整份记录的真实性,连续两年会比较稳妥

其实,真是要做到效果有几难?全港 ...

SJPS、MPS、油天.......其實話多唔多,話少唔少㗎。

Soundervolt 發表於 18-3-16 11:21
SJPS、MPS、油天.......其實話多唔多,話少唔少㗎。
可以先做几个最热门的试水温,例如41区LS 和 MCS, 再进一步推行至其他热门官津。 即使要加些少人手,很多纳税人都会举脚同意。

猴子爸 發表於 18-3-16 11:24
可以先做几个最热门的试水温,例如41区LS 和 MCS, 再进一步推行至其他热门官津。 即使要加些少人手,很多 ...

如果要有效,應該捉一兩個案上法庭判處留案底及社會服務令等阻嚇性懲罰,傳媒廣泛報導。

Soundervolt 發表於 18-3-16 12:01
如果要有效,應該捉一兩個案上法庭判處留案底及社會服務令等阻嚇性懲罰,傳媒廣泛報導。
...
当然最好!但其实被撤销神校学位,然后有可能要读宝校,都已经是很痛苦的惩罚。

猴子爸 發表於 18-3-16 12:04
当然最好!但其实被撤销神校学位,然后有可能要读宝校,都已经是很痛苦的惩罚。
...

損失神校學席只係個人痛苦,性價比一定唔足夠去阻止呢種作假心態,要令社會有足夠廣泛輿論先至可以改變呢尐心術不正嘅行為。

Soundervolt 發表於 18-3-16 12:15
損失神校學席只係個人痛苦,性價比一定唔足夠去阻止呢種作假心態,要令社會有足夠廣泛輿論先至可以改變呢 ...

同意!当第一步教育局有这样的行动时,肯定已经会有很广泛的报道,然后抽出犯案者,进行撤销学位,然后进行刑事检控,再被广泛报道,就肯定可以产生重大回响。最重要的信息是现在很难有漏网之鱼。

希望教育局的官员可以看到这个建议,认真考虑。

其实除了假地址,另外一个做假的就是“假受洗”。
我会建议受洗证明需要是申请学位的孩子出生前两年或以上的受洗信徒才有资格享受这加分。
如果孩子出生后才信主/天主,那么就会不公平?如果那么以信仰作中心,不一定要选热门神校,香港各区都还有大把相同信仰的学校可以选择。

猴子爸 發表於 18-3-16 12:24
同意!当第一步教育局有这样的行动时,肯定已经会有很广泛的报道,然后$抽出犯案者,进行撤销学位,然后进 ...
如果冇記錯的話, 除非牽涉虛假文書或發假誓, 否則借地址抽學校唔算犯法. edb可以做嘅, 最多都係用行政手段去取消你個學位.

ok3 發表於 18-3-16 13:35
如果冇記錯的話, 除非牽涉虛假文書或發假誓, 否則借地址抽學校唔算犯法. edb可以做嘅, 最多都係用行政手段 ...

所以應該清析及釐定法律責任,虛報恆常住址是否假文書等...若果當中存在問題,應該用立法手段去配合。我相信要留案底,就會有好多家長會三思。

Soundervolt 發表於 18-3-16 14:43
所以應該清析及釐定法律責任,虛報恆常住址是否假文書等...若果當中存在問題,應該用立法手段去配合。我相 ...
严控加重罚必work。。。为何政府一直隻眼开隻眼闭那么久? 而家长又好像对这样的违规有点麻木。。。

Soundervolt 發表於 18-3-16 14:43
所以應該清析及釐定法律責任,虛報恆常住址是否假文書等...若果當中存在問題,應該用立法手段去配合。我相 ...
只要家長唔係激到整張假租單或水電費單, 你又真係好難用"虛假文書"呢條罪去告佢。忽發奇想, 可唔可以告佢"詐騙"呢

ok3 發表於 18-3-16 15:14
只要家長唔係激到整張假租單或水電費單, 你又真係好難用"虛假文書"呢條罪去告佢。忽發奇想, 可唔可以告佢" ...

我相信借用他人地址,已經係有企圖嘅欺騙行為所以應該可以嚴懲。

ar_mak 發表於 18-3-16 19:19
本身,小學係冇標籤呢樣野,名唔名校就都係大家口講口賠,所以點決定咩小學要全部都查,已經係頭痛問題,而 ...

哈哈,我已經諗埋...
只要定個數:乙一選此校的申請者數目 / 此校大抽獎位置數目,得出來的數照過某個既定嘅benchmark, 就要寬施。個數係幾多?參考LS, MCS, SJC, St Mary 等等咪知law.
有幾多間咁大把?

猴子爸 發表於 18-3-16 19:28
哈哈,我已經諗埋...
只要定個數:乙一選此校的申請者數目 / 此校大抽獎位置數目,得出來的數照過某個既定 ...

叫這些家長提供兩年住址證明及水电煤紀錄,已經可以看出很多東西。即使最後找不出有人犯規,起碼政府真係做咗嘢

ar_mak 發表於 18-3-16 19:24
就即是消委會,最多開下你名,勸下你唔好咁做啦,但就冇執法權。直至商品說明條例出現,由海關執法。但因為 ...

但申報虛假資料要負法律責任,是常識吧

ar_mak 發表於 18-3-16 19:48
拿,純吹水咋。我意思係話,喇沙係名校,受歡迎,岩。但亦唔能夠排除係有人專登唔想讀喇沙,而老遠走去大浪 ...

我都係一樣吹水jie
從成本效益來講,你話喇沙定係大浪灣天主教小學值得查先?
呢個世界乜都可以做,但唔係乜都值得做
‹ 上一主題|下一主題