用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男女生成績比較
樓主: 猴子爸
go

男女生成績比較   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-3-2 15:34
我估……最接近仔女細时係阿妈多过阿爸……而少数阿妈係数学天才,但从細細个阿媽就可以伴讀,所以語文訓 ...
最慘係, 我哋屋企連爸爸數學都係咁屎................

佢啱啱去買木板, 話好貴, 返到屋企發現, 原來佢單位度厘米, 老板係用尺寸, 最弊已經唔係第一次咁錯了..............

deleted

somoon 發表於 18-3-2 16:57
好,水繼續吹……你知道大戰時期crack左德军密碼係個女仔……
你知道世界上第一個programmer 係個女仔……
...
我都知有黑人做过总统。。。
问题是佔几份之几呀。。。

b3410 發表於 18-3-2 16:35
都係吹水啫
小朋友有不同特質,如果家長幫手做到取長補短就最好。不過閱讀要培養,語文也要,數感 ...
其实这个PO的辩题不是培养数学能力,而是“男生要选择数学深程度的男女校读书”。

akys 發表於 18-3-2 16:44
喺呢個重語文嘅教育制度下,不管男女都應該從小培育兩科語文,有不少男仔數學天份高唔使點操。呢個情況下 ...
是的,在现在的教育政策下,最大得益是“语文”,其中“中文”是最大大得益者,“数理”是大输家。

猴子爸 發表於 18-3-2 17:08
其实这个PO的辩题不是培养数学能力,而是“男生要选择数学深程度的男女校读书”。

...
應該係數理強的小朋友,要揀數學程度深的男女校。因為男仔不一定數理好,女仔都可能強數理。

不過,細細個又唔知是否強數理。點算?
男仔去咗數深的學校,最後發現數其實唔好,點算。

或者之前數深,校長換咗文科人,開始重文輕理,點算?

猴子爸 發表於 18-3-2 17:10
是的,在现在的教育政策下,最大得益是“语文”,其中“中文”是最大大得益者,“数理”是大输家。

...
呢樣同意。語文的確重要,不過都不應該輕理科。

b3410 發表於 18-3-2 17:30
應該係數理強的小朋友,要揀數學程度深的男女校。因為男仔不一定數理好,女仔都可能強數理。

不過,細細個 ...
继续吹水
就是这句“細細個又唔知是否強數理。點算?”,其实很多孩子如果数学强的,在幼稚园阶段已经看得出来。但凡事没有包生仔的可能。

至于“男仔去咗數深的學校,最後發現數其實唔好,點算?” 我所接触的男生,通常只是思考方法问题,一通就会明,比较容易掌握数学概念。当然,凡事有例外。

至于“之前數深,校長換咗文科人,開始重文輕理,點算?” 这是类似万一明天世界末日的考虑。学校的教育方针和强项很少因为一个校长而改变,again, 凡事有例外。

b3410 發表於 18-3-2 17:31
呢樣同意。語文的確重要,不過都不應該輕理科。
我个人觉得这是很错的方向。
应该入大学把主科读得好的变成只可读副学士。
没有太大potential的人因为语文好,入到,但读得不好。
女生多于男生入大学,影响以后的社会结构
语文是沟通的,数理是创造美好的,不应埋没数理所需要的人才

IloveJJ 發表於 18-3-2 17:54
我buy你!
你住邊區?田始數學好勁的,可考慮下。
谢谢支持!
sorry, 未听过这间学校,但很乐意看到有学校标榜数学。

問題系,唔同的小學語文水平可以差好遠,英文尤其是。但數學課程大部分都差不多,有特別數學天分的始終系個別學生。大部分男女校的數學平均成績差不多。

HaYi    發表於 18-3-2 20:25

kwunpa 發表於 18-3-2 19:18
問題系,唔同的小學語文水平可以差好遠,英文尤其是。但數學課程大部分都差不多,有特別數學天分的始終系個 ...

大部份男女校的數學平均成績差不多,我懷疑是因為很多學校的數學卷並不深,希望製造9字頭的分數,方便學生有漂亮的成績表。

雖然課程是一樣,但還是有一些學校堅持出比較艱深的試卷,可能就會造就我們現在討論的結果。

猴子爸 發表於 18-3-2 19:54
大部份男女校的數學平均成績差不多,我懷疑是因為很多學校的數學卷並不深,希望製造9字頭的分數,方便學 ...

我唔明白為什麼要出深過教育署要求的數學?這樣對學生唔公平?出去考直資又容易出事..
基本上小學的數學不會太深,主要是睇小唔小心.

其實如果你小朋友的數係超班,一定會被發掘出來,不用做太多野的

教淺考深-向要不得,無論边科都係-样,未分高下之前,只会令家長俾仔女疯狂補習。

Ktfk    發表於 18-3-2 21:29

回覆 Yanamami 的帖子

我現在都想瘋狂比練習我女做, 不過大小姐專注佢認為好重要的功課,下星期考試, 如果今次唔出事,一定是奇蹟!

數叻的最多在公開的數學比賽為校爭光. 數學能力超班的小朋友比較難以數學科成績上突破呈分, 此是因為數學的理科特性是有個標準化答案, 只要是對, 唔會少過滿分.  普通能力的小朋友如果肯小心, 正常程度數學成績都不會太差.   

如果一間小學企圖以教超難超前數為推廣來吸引數叻的男仔小朋友,  可能令自覺數學普通(但語言強)的小朋友卻步,  此些小朋友將來在P-S1 (有中英數) 都未必有齊3科好成績, 加上大半班本來正常數學能力的普通的小朋友在此因太深而不合格, 出去升中都會累左學校的地位, 學校應唔會做啦.   

回覆 HaYi 的帖子

P-S1 其實是乜?
‹ 上一主題|下一主題