用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

管弦樂團 [複製鏈接]

仔學緊兩樣樂器,兩樣都冇份入樂團。但仔好想入樂團,我應唔應該俾佢學多一樣可以入樂團嘅樂器呢?
   0    0    0    0

09bobo 發表於 18-2-28 23:09
仔學緊兩樣樂器,兩樣都冇份入樂團。但仔好想入樂團,我應唔應該俾佢學多一樣可以入樂團嘅樂器呢? ...

我小朋友在 Junior Orchestra,你的學緊哪兩樣,打算多學邊樣?

回覆 RunningPig 的帖子

其實冇idea. 之前老師邀請仔去學二胡入中學團,但爸爸唔鍾意。如果學第三樣樂器,唔知仔可唔可以分配到時間。仔唔係一個自律嘅人,學兩樣樂器已經成日要我迫佢練,我又唔想咁辛苦。但佢眼見其他同學對學校有貢獻,佢又好想有份。最衰又入唔到choir。

09bobo 發表於 18-3-4 01:41

其實冇idea. 之前老師邀請仔去學二胡入中學團,但爸爸唔鍾意。如果學第三樣樂器 ...

同時學三種樂器太多了。你應該了解阿仔對哪樣最有興趣同天份,先學好一樣。

我原本都是想他先學一樣,佢亦學得唔錯,可惜Mrs Yip 話樂團唔需要呢種樂器。依家仔又好想入團,所以我自己學始動搖。

09bobo 發表於 18-3-4 22:05

我原本都是想他先學一樣,佢亦學得唔錯,可惜Mrs Yip 話樂團唔需要呢種樂器。依家 ...

你想學那種樂器?我識得DBS中學生教樂器,有興趣可pm我
‹ 上一主題|下一主題