用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2019DSE 考試費全免
go

2019DSE 考試費全免 [複製鏈接]

囝囝知道後,話好多 post  說明年一定有攪亂份子報 oral, 真心請教,是否真係會影響正常考生成績。
囝囝開始擔心。

YDLFATHER    發表於 18-3-5 23:32
   0    0    0    1

smile930 發表於 18-2-28 20:04
囝囝知道後,話好多 post  說明年一定有攪亂份子報 oral, 真心請教,是否真係會影響正常考生成績。
囝囝開 ...

oral係會架

係咪可以集合2019考生寫信去考試局,要求處理以上可能發生的事呢!

點處理?

何必擔心太多, 做好自己

YDLFATHER    發表於 18-2-28 22:34

学校可能仲惊过你……

政府真係好做唔做,分分鐘好心做壞事,免費比人亂報黎試考,隨時累街方比人害死

2jkidsfather    發表於 18-3-2 08:41

今日電台都有問過財爺怕唔怕太把人去考會拖累真係真心考試既學生,佢話屬小數,試一年睇下先喎你去公海個邊睇下吖,大把JM都話想去試考,亦有人打去電台話,既然自己乜優惠都冇.去考下個DSE都好,起碼攞下免費考試

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-1 09:06
政府真係好做唔做,分分鐘好心做壞事,免費比人亂報黎試考,隨時累街方比人害死  ...

其實個優惠唔包括自修生咪得囉。

smile930 發表於 18-2-28 20:04
囝囝開 ...
我諗最後會分開兩條隊, 應屇中六生與及自修生, 分開兩條隊。 ORAL paper !

回覆 LingChiBaBa 的帖子

如果唔包自修生, 又引申另一位歧視風波。 總知佢真係好做唔做! 用PAT PAT諗野!

^曾小姐^ 發表於 18-2-28 20:10
oral係會架

請問假若有大量補習老師和大學主修中、文學生考DSE, 是否影響2019DSE考生?

對於中、英文卷一、卷二有影響嗎?

如果多了高能力的考生會否對日校學生不公?

請賜教

自修生和日校學生是否分開計分?

loop 發表於 18-3-1 13:29
回覆 LingChiBaBa 的帖子

如果唔包自修生, 又引申另一位歧視風波。 總知佢真係好做唔做! 用PAT  ...

我一直都講,班人冇乜腦㗎,他們任何政策,做法大家都要小心緊慎!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主

其實大家不用擔心,網上的說法只是突顯教育官員的無腦!就算我俾假同事去考,他們都不會真係去考!

現在政府知衰,奶媽一定急忙補鑊!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

YWL907 發表於 18-3-1 15:17
請問假若有大量補習老師和大學主修中、文學生考DSE, 是否影響2019DSE考生?

對於中、英文卷一、卷二有影 ...

補習老師有好多年年都考,影响不大,至怕係一大堆攪事之人去考口試,口試係睇成組人表現,呢個問題成日都有,只係出年唔駛錢就多人考

回覆樓主:

但今日聽電台話葉建源建議分開日校考生同自修生,只免費日校生,財爺話會聽取意見再作考慮

補習老師年年考(我都想考,不過趕唔切返黎 ) ,卷一二三影響不大。但係 oral 一個豬隊友拖累所有人,就算冇免費考試都已經有人搗亂,如果再多 d 對 oral 流程、技巧認識唔夠深嘅人去考,就真係死得,除非考評局分兩條隊,否則都係奉勸大家高抬貴手,畀班考生安安全全上大學。

1998Ruby1998 發表於 18-3-1 18:21
補習老師年年考(我都想考,不過趕唔切返黎 ) ,卷一二三影響不大。但係 oral 一個豬隊友拖累所有 ...
如果有呢個問題存在,DSE oral 一早應該考慮點樣改善,避免出現。
而且我覺得大部分人都係講下算,邊度有人得閒做D損人不利己的事。

回覆 b3410 的帖子

口語呢一部份真係有好多問題。
我同學話中文口語有人玩野,霸住講、講英文、唔出聲都有。英文就冇咁多人玩野,但係幾個同學都話除左佢,冇人肯出聲,要自己撐足成場。慶幸自己果陣冇遇上任何大問題。

回覆樓主

你講得啱,我相信全世界考口試,好少用小組討論,多數是一對一,或二對一,點解要自己考口試受無謂人影響,對考生唔公平。

2jkidsfather    發表於 18-3-2 08:41

回覆樓主:

我一聽到免費都想考下中文, 但朋友孩子明年考就估oral会增至十份一機會碰到搅破壞的人, 好擔心。
‹ 上一主題|下一主題