用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF小學轉去ICS
發新帖回覆
go

WKF小學轉去ICS

WKF primary讀了一兩年,如想轉考去佢隔離的同一辦學團體ICS容易嗎?

kowloonfish 發表於 18-2-28 18:39
WKF primary讀了一兩年,如想轉考去佢隔離的同一辦學團體CIS容易嗎?

ICS?

回覆樓主

乜係同一辦學團體?

回覆樓主:

ICS係好好嘅國際學校,但唔係教友可能會覺得宗教氣氛太濃。

WKF primary讀了一兩年,如想轉考去佢隔離的同一辦學團體CIS容易嗎?

隔離係ICS, CIS係漢基

ICS 唔容易有插班位,CIS就算有插班位亦唔容易入。

Monstereasy 發表於 18-3-1 08:13
ICS 唔容易有插班位,CIS就算有插班位亦唔容易入。

想插ICS唔容易,但都有可能,朋友喺非常虔誠教友,同浸信會關係十分好,今年兩個仔插班即收。

Soundervolt 發表於 18-3-1 13:56
想插ICS唔容易,但都有可能,朋友喺非常虔誠教友,同浸信會關係十分好,今年兩個仔插班即收。
...

我都有朋友仔仔插左入中學,全家都係虔誠教徒,而且係由IS轉入去。
LS 會唔會容易D插入就唔清楚。

Monstereasy 發表於 18-3-1 17:33
我都有朋友仔仔插左入中學,全家都係虔誠教徒,而且係由IS轉入去。
LS 會唔會容易D插入就唔清楚。
...

Local school 容唔容易入ICS就唔知。我朋友兩個囝仔本來讀康樂園國際學校轉去ICS。如果唔係教友讀ICS會有少少格格不入。

麻煩晒各位!

kowloonfish 發表於 18-3-2 11:02
麻煩晒各位!

Ics 和wkf 是不同辨學團體。你應該是誤會了ics 旁邊浸會大學的建築物,那building 和ics 冇関吧

WKF primary讀了一兩年,如想轉考去佢隔離的同一辦學團體ICS容易嗎?
2樣唔同既野....

WKF  二線LOCAL SCHOOL

ICS 係國際學校黎講真係好一線
唔止九龍好多人入去讀, 連明星都有一堆....只能說好難插....人事關係重要D

回覆樓主:

如果你拉到教會條綫,ICS唔難入,但你如果唔係好虔誠的教徒,就咪搞。考Esf好過。

Jane1983 發表於 18-3-7 14:13
如果你拉到教會條綫,ICS唔難入,但你如果唔係好虔誠的教徒,就咪搞。考Esf好過。
...

ESF 插班好難有位。

回覆 Monstereasy 的帖子

呢間宗教氣氛濃厚,唔係本地教會學校咁簡單,係會滲入課程去教,並且同學和家長之間的教友聯繫係好密切。唔好為易d入而去考,非誠勿擾,唔係同路人唔會鍾意小朋友受那種薰陶。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊