用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教元朗區band1學校
樓主: sunrise108
go

請教元朗區band1學校 [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 18-3-1 14:57
回覆 草原 的帖子

唔係頭3, 只係乙一咋, 乙二已經唔可以放好HIT既中學
其實策略一直都係得兩個:

1. 進取型: 全放所有B1中學, 再放幾間自己較可接受既B2中學.
    反正派位係B1生先派, 最差既情況, 都一定入到自己選既其中一間B2中學
    如果有B2中學可以係呢階段盡收B1學生, 咁一定係間可以全開英文班既B2英中, 但現實中呢類學校不多, 不過元朗區好似有幾間: 盧中, 白約翰, 元朗公立 (係咪能全開英文班?), 基元 (係咪能全開英文班?)

2. 保守型: 乙1填心儀, 乙2/3填B1尾, 乙4開始填B2
    目標係盡量入頭3志願既學校, 但如果區內B1學位係唔夠而又唔好彩, 都係有機會派入乙4或以後既B2中學

係B1學位不足既區, 一定要有心理準備無論點排, 都有機會派入B2中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ccj2008 發表於 18-3-1 15:36
請問元朗公立中學是B1中學嗎?
一定未有B1水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

妹妹頭 發表於 18-3-1 15:40
回覆 草原 的帖子

我住元朗, 大抽獎都唔留元朗, 只係自行一會跨一間元朗試

同你一樣,我亦可以揀大抽獎唔留喺元朗,但我比較過亦睇埋我小朋友性趣及志向,我留喺元朗。

人各有志而已,當下考好個呈三最緊要。

hkpapa852 發表於 18-3-1 15:45
一定未有B1水平

hkpapa852 發表於 18-3-1 15:44

1. 進取型: 全放所有B1中學, 再放幾間自己較可接受既B2中學.

所言甚是。

一度門關咗等於另一度門開咗,有時候,可能係塞翁失馬,焉知非福。相反亦然。

hkpapa852 發表於 18-3-1 13:49
都唔係..... 九龍某間寶校, 近年轉區+新校舍, 即刻收到過百人一級
其實收到過百人一級之後,已經唔再係寶校,到呢過百人升小六之後,B1率一定升到足夠脫寶。

回覆樓主:

自己努力嘅重點在於自行時能搏到B1幾的學校。至於大抽獎,我估屬於b1學生,祇不過有心裡準備唔好彩跌banding。

王家爸爸 發表於 18-3-2 10:13
其實收到過百人一級之後,已經唔再係寶校,到呢過百人升小六之後,B1率一定升到足夠脫寶。
...
第一批過百人既學生, 仍舊用番寶校級既Pre-S1成績去分配banding.....

要改變, 定番3-4年先有機會

hkpapa852 發表於 18-3-1 15:44

請問盧中, 白約翰是否B2校而又能開全英文班的?
基元也是B2校?

chanwong 發表於 18-3-6 13:00
基元也是B2校?
呢三間都未有B1水平

hkpapa852 發表於 18-3-6 13:39
呢三間都未有B1水平
咁元朗咪只得鄉中,崇德,信義,趙中,商中係B1,咁李兆基呢?如果得五間算係B1,元朗嘅B1位咪嚴重不足囉,五間中學學位共736個(鄉中144,崇德128,信義160,趙中144,商中160),今年元朗有5700個小六學生,如果三分一係B1生即1900人,咁咪一半機會都冇

bobo98 發表於 18-3-6 18:24
咁元朗咪只得鄉中,崇德,信義,趙中,商中係B1,咁李兆基呢?如果得五間算係B1,元朗嘅B1位咪嚴重不足囉,五間中 ...
有B1水平, 的確只有5間.

實際上整個新界, 除咗沙田同葵青區(女仔Only), 區區都係唔夠B1位

李兆基其實只係徘徊係B2A-B1C之間

hkpapa852 發表於 18-3-6 13:39
呢三間都未有B1水平
不好意思再問多句, B1校一定是英中, 而B2校不是, 我這樣理解對嗎?
因我聽基元簡介會說是英文教學的

chanwong 發表於 18-3-7 16:28
不好意思再問多句, B1校一定是英中, 而B2校不是, 我這樣理解對嗎?
因我聽基元簡介會說是英文教學的
不對.

我所認為的B1中學, 係以公開試表現計.

培正係中中, 但絕對係B1中學. 九龍城香島正校, 係中文教學既派位直資, 一樣有B1水平

但不少全英中, 如呂郭碧鳳, 聖類斯, 陳瑞褀喇沙, 屯門官立...... 其實都未有B1水平 (DSE成績不理想)

chanwong 發表於 18-3-6 13:00
基元也是B2校?

唔需要理全港排名,你只選元朗區,認住元朗高banding中學就夠!以全港banding估算,元朗小學生出去市區都普遍跌band全英中就全英中啦,分乜鬼band 1/2啫盧中/白中/基元都肯定係英中
當然,如果家長覺得自己仔女band 1,必定要入到名符其實的一級英中,就不妨去考下傳統直資名校,如果被取錄,代表小朋友具備名符其實的競爭力到時可放棄直資offer,政府自行都應該必入地區名校!

要是視乎你元朗邊間小學。

hkpapa852 發表於 18-3-7 17:05
不對.

我所認為的B1中學, 係以公開試表現計.
明白, 謝謝回覆

701003 發表於 18-3-8 09:15

唔需要理全港排名,你只選元朗區,認住元朗高banding中學就夠 ...
我只選元朗學校, 諗緊大抽獎乙2之後應該怎樣排位......好苦惱~
‹ 上一主題|下一主題