用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才waiting list interview
樓主: 阿里媽媽
go

優才waiting list interview [複製鏈接]

直私學校就係有呢個條件。可以用自己嘅方式揀人!

jason1978 發表於 18-2-28 08:46
唔明校方安排。仲有1st waiting等緊offer,係咪我哋會白等?

你地會排在新升上去的之前架,已經上左咁多堂又交兩份功課,而且第一批可以third in,按道理亦應該首批可以排到offer,新升上去的只需交一份同上幾堂,而且third in日期遅成2個月,如果咁都可以早過你地排到offer, 我覺得唔fair

worldcat 發表於 18-2-28 09:15
咁gt都係加返3rd in人數,因為見完waiting list interview都要上堂交功課再3rd in。相比下合理過lmc喇。
...

LMC 都係咁?

apple_love 發表於 18-2-28 09:21

你地會排在新升上去的之前架,已經上左咁多堂又交兩份功 ...

真係唔明學校的做法

4th in? 真係愈玩愈癲! 祝願大家早點有更好選擇, 唔使再比呢間學校玩落去啦.

囝囝巳有更好offer,我地唔再同佢癲,唔去interview la, 希望未有offer的小朋友,有更好同適合的選擇。

回覆樓主:

真係好癲,所以我都唔去面試了

呢間學校由最初簡介會要親身及指定時間去拎入場卷開始, 我已經覺得好扮野. 但當然啦, 有人會話:"你唔喜歡可以唔報丫, 人地有人地玩法!" 岩既, 我同意的! 但事實歸事實,整個手法本人是覺得不討好兼只是擺姿態! 種種的安排似乎是想收他們認為岩自己學校的學生, 但玩到4th in, 真係會收到他們想收的人嗎? 希望大家快D有offer, 唔好再比佢玩! 加油!

coach_LO 發表於 18-2-28 12:15
呢間學校由最初簡介會要親身及指定時間去拎入場卷開始, 我已經覺得好扮野. 但當然啦, 有人會話:"你唔喜歡可 ...

我唔太明白何來有4th in?宜家call 的是in了2次之後收waiting 的,佢地10/3再in都只係算第二輪third in , 其實福小的復活賽都係類似玩法。不過我同意值唔值真係要自己衡量,始終in咁多次、補交功課同上堂到最後係無offer, 我有朋友上年third in 收First waiting 之後一路上堂一路罵,但又keep 住上完8堂,最終都無offer

apple_love 發表於 18-2-28 12:31
我唔太明白何來有4th in?宜家call 的是in了2次之後收waiting 的,佢地10/3再in都只係算第二輪third in ,  ...

上晒堂交晒功課最後都無offer真係好慘,祝願大家都有offer,唔洗再洗呢個咁磨人嘅小一遊戲

阿里媽媽 發表於 18-2-28 12:42
上晒堂交晒功課最後都無offer真係好慘,祝願大家都有offer,唔洗再洗呢個咁磨人嘅小一遊戲
...

係呀,我朋友上年覺得已經堅持左咁耐又in了三次,如果唔繼續上堂就無得繼續排waiting ,好唔抵,所以一路堅持,但一路上一路見到學校call 新人入來排waiting, 佢就好勞氣,話既然現有的waiting 已經收唔曬,點解仲要call人去加長條隊,佢話學校做法係玩家長,上年佢真係一路罵住去上曬D堂,所以大家好好想清楚吧

worldcat 發表於 18-2-28 09:15
咁gt都係加返3rd in人數,因為見完waiting list interview都要上堂交功課再3rd in。相比下合理過lmc喇。
...
LMC  ??? 定係打錯SMC 呀?

LMC應OK架喎 .... SMC 果隻招生法. 就搞野好多

我唔太明白何來有4th in?宜家call 的是in了2次之後收waiting 的,佢地10/3再in都只係算第二輪third in ,  ...
係, 其實唔知點解, 我成日覺得FS 係抄緊GT, 小班... 去到招生...

不過FS 果種 玩法仲亂...

in 4次又如何, 有D學校 in 5次都係有人仆去~

apple_love 發表於 18-2-28 12:55

係呀,我朋友上年覺得已經堅持左咁耐又in了三次,如果唔 ...

我就係尋日收到電話後唔多明白,明明已經有一班等緊,又要整個waiting list interview。雖然我好好彩唔洗再玩,但真心替上堂等緊offer,同嚟緊10號去面試嘅家長同小朋友辛苦

阿里媽媽 發表於 18-2-28 13:05
我就係尋日收到電話後唔多明白,明明已經有一班等緊,又要整個waiting list interview。雖然我好好彩唔洗 ...

嗯,呢個做法我覺得學校係想西走一d漁翁撒網、一人hold 幾個位的家庭,因為如果真係無心讀係「應該」唔會堅持到上堂+交功課,事實經歷過小一遊戲,我真係親眼親耳見到好多一人hold 幾個位同有幾個offer都仲周圍去in的家庭,到今時今日仲hold 緊位,所以我理解。都係個句,值唔值得, 自己衡量吧

apple_love 發表於 18-2-28 13:11
嗯,呢個做法我覺得學校係想西走一d漁翁撒網、一人hold 幾個位的家庭,因為如果真係無心讀係「應該」唔會 ...

真係有好多人鍾意集郵

阿里媽媽 發表於 18-2-28 13:33
真係有好多人鍾意集郵

pa pa 只得一個. 需然現在冇offer, 可能抽獎中好小學。

10/3再in呢次嘅性質唔係第二輪third in, 佢地係傳說中嘅復活戰, 復活到就入1st waiting. 入到1st waiting先再跟番隊尾等3rd in. 呢批waiting即是總共要經4次interview. 其實要in 4次係極少數人.

回覆樓主:

GT 我吾太清楚面試步驟, 我了解其他学校, 如小朋友面試比其他人多一次, 原因可能是, 他的面試分数都好, 但某部分偏低, 可能面試時, 小朋友驚, 俾多一次机會小朋友。

tantanmama 發表於 18-2-28 17:42
10/3再in呢次嘅性質唔係第二輪third in, 佢地係傳說中嘅復活戰, 復活到就入1st waiting. 入到1st waiting先 ...

往年做法:10/3表現良好的會由waiting 升格做first waiting , 附帶條件係交功課+上堂
‹ 上一主題|下一主題