用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教一下~如唔讀N班,幼稚園是否較難收? ...
go

請教一下~如唔讀N班,幼稚園是否較難收? [複製鏈接]

如題

熱帖搜查員  請查收PM,謝謝!  發表於 18-3-23 10:10
   1    0    0    0

有無人可以解答

小廸 發表於 18-2-26 16:49
如題

我識朋友冇讀n都有龍校收,細b. 所以我諗冇讀都會收,我都識人讀咗playgroup, baby gym 再加音樂班,大b, 但係都冇學校收讀n 班。
我估性格同爸媽期望有關係。
同埋k一定夠位,如果唔介意村校應該冇問題。

回覆樓主:

如果樓主只係期望第時有k1學位就得or
只係想讀普通村校or冇咩人爭的幼稚園
咁就唔洗n班都入到啦。
相反,如果樓主心儀的幼稚園係比較熱門多人爭ge,就唔係咁睇喇。
第一,好ge n班係可以影響面試表現。上堂可以訓練佢坐得定d,專心d,講野又會叻etc(細b果類只番幾日學就要出去面試就另計),當然面試k1前家長都要訓練下小朋友啦,如果taget係出名龍幼,上埋面試班會好d,不過都要睇彩數(民生同宣幼都係group in)同臨場發輝。
第二,傳聞有d名幼稚園係比較中意收讀緊某d幼兒園n班的學生。佢地會覺得某d學校教出黎會乖d。就算有d名幼冇話中意收邊類,但都會中意收受過教育的。
有不少人視之為踏腳石。
第三,如果心儀某熱門名幼,而果間名幼本身自己係有n班的,佢地通常會收番現讀生先,n直升k 入讀率由50至100%都有,你唔由n班開始讀起,k1先爭入去,基本上,入讀機會率真係好低好低。所以霸定位好重要。例子:學之園、劍鳴、基督中心、迦南、靈糧、聖三一中心(九龍城)。

總結:讀唔讀幼兒園n班要視乎樓主心儀的幼稚園有幾多人爭/出名。

yancb 發表於 18-2-27 09:36
咁就唔洗n班都入到啦。

其實如果家教好,唔上n都可以train到自理能力。而坐得定唔定係睇性格。正如我朋友個細b冇讀n都有龍幼k1收。所以我覺得視乎屋企俾到幾多suport.

hapiangel 發表於 18-2-27 12:06
其實如果家教好,唔上n都可以train到自理能力。而坐得定唔定係睇性格。正如我朋友個細b冇讀n都有龍幼k1收 ...

不過如果n直升k,咁n一定有幫助,前提係n會收

yancb 發表於 18-2-27 09:36
咁就唔洗n班都入到啦。

K1 intetview 11月開始,N班 9月先開學,唔好神化N班。 返佐兩個月N班,你覺得bb學佐好多嘢????

回覆樓主:

冇關係!

回覆樓主:

我自己會比小朋友讀n班主要係因為第二&第三點,好現實。
k1面試咁大競爭,如果可以“舖下路”令小朋友舒服d,我會做。
其次先係因為學野。
至於學得多唔多野,要視乎間學校質素&小朋友學習&接收能力,個個人唔同。我自己就認為番左n班對我個小朋友面試表現有正面影響。咁當然唔係由好百厭變到乖到識飛咁啦。
純粹個人見解。不喜勿插。

多謝各位意見

我個係細B, 而家都未識講野又未識行,讀playgroup都未必得。真係好頭痛!

小廸 發表於 18-2-27 23:00
多謝各位意見

我個係細B, 而家都未識講野又未識行,讀playgroup都未必得。真係好頭痛! ...

細b遲1年變超大b讀會著數好多!

多謝各位意見

我個係細B, 而家都未識講野又未識行,讀playgroup都未必得。真係好頭痛! ...
我個係11月細B, 12月先可以插班PN, 但K1的面試係11月, 純為考K1係絕對無幫助的。
(除非好似樓上咁講, 如果你心儀學之園, 迦南等又唔同, 因有人走K1先有位, 就要PN開始霸位).
不過我囡囡到宜家返左PN兩個幾月, 我覺得佢大膽左, 又鍾意返學。
我本身自己係WORKING MAMA, 我覺得比佢讀PN好好, 返學都係去同其他小朋友玩, 又無功課0壓力。

yancb 發表於 18-2-27 17:22
我自己會比小朋友讀n班主要係因為第二&第三點,好現實。
k1面試咁大競爭,如果可以“舖下路”令小朋友舒服 ...

同感呀,說中我的心聲。

多謝各位意見

16年b? 我b都係16細b.
我會俾佢上n因為我要返工,上n有人陪佢玩好過係屋企對住工人。
如果full time mum, 可以諗湊得辛唔辛苦,如果辛苦就上堂當媽媽休息吓。唔辛苦咪陪佢多啲,唔上學都得,最緊要同佢講多啲嘢,帶佢去公園同其他朋友玩吓。
如果為咗k, 我覺得冇呢個必要。

我諗有D幼稚園係會prefer有讀N班嘅小朋友, 唔係因為讀咗N班兩個月出去IN K1會醒D, 而係幼稚園覺得, 有讀過N班嘅小朋友應該比較坐得定D, 唔怕分離, 甚至有某程度嘅自理能力, 咁老師都教得輕鬆D.

事實上, 當年我小朋友讀緊N班時, 原校未出通知俾唔俾上K1, 咁我有IN幾間K1做後備, IN時老師都有問小朋友有無讀緊N班?

我小朋友無讀N, 無上過任何pg, 但自己係屋企教,報7間K 有4間正取生,全部都有名氣,最後黎緊8月會讀LH K1

CXW 發表於 18-2-28 19:39
我小朋友無讀N, 無上過任何pg, 但自己係屋企教,報7間K 有4間正取生,全部都有名氣,最後黎緊8月會讀LH K1
...

Good! 好勁!

回覆 hapiangel 的帖子

我B係2016-11月,所以想問吓意見唔讀N班,係咪會令佢日後讀幼稚園有影響。因為身邊朋友都有讀N班,但見到我囝又未識行未識講,就心大心細...

CXW 發表於 18-2-28 19:39
...
係屋企可以點教?係咪要買好多書?
‹ 上一主題|下一主題