用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校問題
go

轉校問題 [複製鏈接]

打算完成下學期為細路轉校。想請問 :

1) 轉校程序 ?  
2) 幾時向心儀既學校申請 ?
3) 通常要提供咩資料比心儀學校 ?  例如 : 成績表、手冊使唔使 ?
4) 過程中原本的學校會唔會知道我個細路想轉校架 ?

謝謝各位 !

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你最好爬文,或直接睇返心儀學校嘅安排。
以DPS為例,佢係少數網站有講插班申請嘅小學
其實無講明嘅,你只要4-5月期間,自行寄信,講明想插班,連同小朋友簡歷/獎項、小一成績表,跟住等消息

你唔講,學校有點會知你搞緊轉校呢?!
恐龍家

Sandylam858 發表於 18-2-26 12:08
打算完成下學期為細路轉校。想請問 :
我舊年有個朋友仔立心要轉校, 佢心儀既學校全部一早打電話去問, 然後mark低, 到時到候出去補習操fit, 一般轉校都要睇成績表同筆試的, 要有心理準備。

仔定女?

小曳人 發表於 18-2-26 14:05
你最好爬文,或直接睇返心儀學校嘅安排。
以DPS為例,佢係少數網站有講插班申請嘅小學
其實無講明嘅,你只 ...
多謝您回覆,我會做好準備 ,希望順利。

little_yolky 發表於 18-2-26 14:09
我舊年有個朋友仔立心要轉校, 佢心儀既學校全部一早打電話去問, 然後mark低, 到時到候出去補習操fit, 一般 ...
多謝資料 ,但願心儀學校今年會收插班生啦  !

回覆 somoon 的帖子

醒目開學勳章 貢獻勳章

Sandylam858 發表於 18-2-26 15:00
回覆 somoon 的帖子

出名嗰幾間男校,年年都收插班生喎~聽過有年,DB出11個offer 之多,LS亦年年收

恐龍家

小曳人 發表於 18-2-26 17:07
出名嗰幾間男校,年年都收插班生喎~聽過有年,DB出11個offer 之多,LS亦年年收
其實我並非想轉去名校,而係想轉去老師有愛心同有耐性既學校。

Sandylam858 發表於 18-2-26 17:44
我都揾緊, 大家可以交流下嗎?

小曳人 發表於 18-2-26 17:07
原來LS年年收? 舊年有朋友仔大逃亡, 佢話年年都記表去LS考插班, 但年年都無回音, 我心諗:你阿仔成績好過阿細D咋喎, 上NET仲話聽唔明, 阿細都起碼聽得明丫, 你點考LS呢? 當然我無當面講。不過, 佢考筆試前兩個月話出去操數, 最後都考到間一線有直屬既, 都叫係咁。

Sandylam858 發表於 18-2-26 17:44
包容度高的,sen 學生可能亦較多(for obvious reason),the other end of the spectrum suc as tsl n hkuga 又唔易考,普通二線小學又要追bca 和睇時運高低遇到乜老師,不易,希望你能找到合適的學校

醒目開學勳章 貢獻勳章

little_yolky 發表於 18-2-27 16:30
原來LS年年收? 舊年有朋友仔大逃亡, 佢話年年都記表去LS考插班, 但年年都無回音, 我心諗:你阿仔成績好過阿 ...
呢兩年收好多人呀!
恐龍家

YMCA0806 發表於 18-2-27 16:17
我都揾緊, 大家可以交流下嗎?
可以啊 !  

MrBeast 發表於 18-2-27 18:37
包容度高的,sen 學生可能亦較多(for obvious reason),the other end of the spectrum suc as tsl n hkug ...

阿仔過去一至三年班都讀得好開心,但今年 4 年班就係遇著一位唔夾既老師,短短幾個月已經讀得非常不開心,性情大變。唔想佢就咁一沉不起,所以想轉個環境比佢。

Sandylam858 發表於 18-2-28 17:36
阿仔過去一至三年班都讀得好開心,但今年 4 年班就係遇著一位唔夾既老師,短短幾個月已經讀得非常不開心, ...
但你點知轉校會遇到什麼老師?我小朋友之前讀 happy kg, 都一樣有惡老師

MrBeast 發表於 18-2-28 17:42
但你點知轉校會遇到什麼老師?我小朋友之前讀 happy kg, 都一樣有惡老師
呢幾個月令我睇到間學校既人和事很多問題,例如,處事不公、推卸責任、人善人欺、惡人大晒。所以想轉校。

Sandylam858 發表於 18-2-28 17:36
阿仔過去一至三年班都讀得好開心,但今年 4 年班就係遇著一位唔夾既老師,短短幾個月已經讀得非常不開心, ...

樓主想插小五?
其實我都想今年9月插小四,不知是否好困難

請問如果原校同心儀學校都係同一校網、又係聖公會,心儀學校係咪實唔收架 ?

聼聞同係聖公會唔收架 ,最好打電話問定先
‹ 上一主題|下一主題