用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如派位唔理想,想叩返已放棄的直資…… ...
樓主: sauwai00
go

如派位唔理想,想叩返已放棄的直資……   [複製鏈接]

回覆樓主:

凡叩門位必高兩級,B1c校收B1a生,B2校收B1生,這是必然的。此外仲未排除留位比校董教友等介紹的人。
吾好以為人地留定個位等你返頭,實際D好!

fatman69 發表於 18-2-27 16:02
凡叩門位必高兩級,B1c校收B1a生,B2校收B1生,這是必然的。此外仲未排除留位比校董教友等介紹的人。
吾好 ...
咁,如果自行直資收咗要註冊咗先穩陣,因自行的津校要7月先知結果,都未必收>.<

MacMacMa 發表於 18-2-27 11:10
好多家長都咁諗: “派唔到去叩門”
但其實叩門,係一件非常之難道高嘅事情......
大抽獎,一定要安全為上.
叩門一定係各階段中最難既,原因係叩門係最後機會,學位亦都係最少,加上近年錯配越來越多,需要叩門既學生亦都越來越多。

sauwai00 發表於 18-2-27 15:40
請問九龍城區二級線學校考級八學生,有冇好過DBS,SP C嘅學校可以考慮叩門? 或者band one學校可以叩門的。 ...
九龍城區二線學校考級八,其實叩DBS、SPC都有難度;好過DBS、SPC嘅就更難。當然如果考試叻,可以試下考LSC、SJC既筆試。

王家爸爸 發表於 18-2-27 16:34
九龍城區二線學校考級八,其實叩DBS、SPC都有難度;好過DBS、SPC嘅就更難。當然如果考試叻,可以試下考LSC ...
我理解佢應該已經有DBS,SPC,打算叩其他?

yee8001 發表於 18-2-27 15:24
請問放榜後一日最多可以叩幾間學校? 好似有D學校叩門只有一兩日時間。如果放榜去叩門係咪要即時做卷?如果做 ...

禾都係今年應屆升中家長咋噃。

即管share吓,聽過簡介會有校長話會速戰速決,唔想家長頻撲,半日之內搞掂,亦聽過有學校要留足一日考中英數常加面試,都聽過擺低份form睇完再call你。五花八門,應有盡有,我就會放榜前問定想叩嘅學校,再部署吓策略。

b3410 發表於 18-2-27 16:41
有DBS就唔好諗叩門啦,專心諗點讀好啲仲好。

b3410 發表於 18-2-27 16:41
唔好坐這山,望那山,最後一事無成。

王家爸爸 發表於 18-2-27 16:46
有DBS就唔好諗叩門啦,專心諗點讀好啲仲好。

如果拿住DBS去叩其他官津,DBS果邊吾知點諗?可能覺得留吾到人,真有不足之處!

王家爸爸 發表於 18-2-27 16:34
九龍城區二線學校考級八,其實叩DBS、SPC都有難度;好過DBS、SPC嘅就更難。當然如果考試叻,可以試下考LSC ...
咁真係希望DBS或SPC面試成功註冊先唔洗煩

sauwai00 發表於 18-2-27 15:40
請問九龍城區二級線學校考級八學生,有冇好過DBS,SP C嘅學校可以考慮叩門? 或者band one學校可以叩門的。 ...
不如考好個呈三, 準備好個自行面試先。我阿女都係九龍城二線, 成績同你阿囝差唔多, 但我從來都無諗過阿女可以考到DGS, HY呢D學校喎, 我哋二線點夠人哋宣小、KTS D學生嚟, 自行都只係target區內間唔係最top既B1A而已, 都成日驚死考唔到。你依家就為呢D無形既嘢煩腦, 會死好多腦細胞, 唔好諗咁多, 衝好個呈三先, 仲有畢業試。

另外, 有無特異功能呀?

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-2-27 09:07
當初連報都唔報,何來誠意?

8,舊年識人從無報政府派位(只考直資一早落搭),派位後叩喇沙,得左
無咩心得,考卷鬥高分

sauwai00 發表於 18-2-27 17:03
咁真係希望DBS或SPC面試成功註冊先唔洗煩

咁經濟唔係問題就緊係註冊咗先,到時再諗叩邊間

little_yolky 發表於 18-2-27 17:18
不如考好個呈三, 準備好個自行面試先。我阿女都係九龍城二線, 成績同你阿囝差唔多, 但我從來都無諗過阿女可 ...

冇特異功能,只係校際音樂年年有三甲獎(不過冇考級只參加弦樂團),黃大仙區傑出學生獎,中英數常,音樂視藝都90分以上。
其實DBS,SPC有得面試已好好但又想試津校(因為唔駛俾錢),但又驚博唔到最後去band 2, 如果去band one都可以接受。

sauwai00 發表於 18-2-27 17:33
冇特異功能,只係校際音樂年年有獎(不過冇考級只參加弦樂團),黃大仙區傑出學生獎,中英數常,音樂視藝 ...
九龍城區你填表唔太過份應該唔會去B2咁慘吧, 要睇你自行有幾博, 如果自行勁博, 咪大抽奬穩陣D囉。
BTW, 你第一行果D都已經可以稱之為特異功能, 有D小朋友真係齋讀書的。SPC咁遠, 如果會搬屋就話啫, 其實我哋九龍城有好多好既B1津校, 我完全無諗過要讀直資。

Charlotte_mom 發表於 18-2-27 17:24
8,舊年識人從無報政府派位(只考直資一早落搭),派位後叩喇沙,得左
無咩心得,考卷鬥高分
...
我哋舊年都有個咁情況, 不過對方係級二, 一早注冊直資, 然後叩上智, 得咗。

fatman69 發表於 18-2-27 16:58
如果拿住DBS去叩其他官津,DBS果邊吾知點諗?可能覺得留吾到人,真有不足之處!
...
DBS校方當然唔會上心啦,其實學校唔係公司,成績好嘅學生並非top sales,認為校方會挽留係諗多咗。

回覆 sauwai00 的帖子

有冇做audition?

little_yolky 發表於 18-2-27 17:41
九龍城區你填表唔太過份應該唔會去B2咁慘吧, 要睇你自行有幾博, 如果自行勁博, 咪大抽奬穩陣D囉。
BTW, 你 ...
咁如果直資唔收,统一填表真係要保守D啦!
‹ 上一主題|下一主題