用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小 vs 聖保羅書院小學 vs 港大同小
樓主: eba
go

英華小 vs 聖保羅書院小學 vs 港大同小   [複製鏈接]

回覆樓主:

好思考的孩子應會在活動教學下發揮得更好,亦會發展到創作性。
其他2間也有其好處,你囝囝有條件,亦會讀得好,只是比較上港同較合適

Charlotte_mom 發表於 18-2-26 15:51
真人真事,聽過朋友幫個女傳統k轉活動k,個女唔鐘意,話無測驗無考試都唔知學過乜
所以真係人人不同
...

識得有個12網名女小生,話吾鍾意諗嘢,最好老師教乜,就考乜。她成績常在級3內。真是人人不同

醒目開學勳章 王國長老

woyj 發表於 18-2-28 10:37
識得有個12網名女小生,話吾鍾意諗嘢,最好老師教乜,就考乜。她成績常在級3內。真是人人不同
...

咁又唔太好,考得幾叻都只識望住自己眼前本書,學習唔應該係咁架

ar_mak 發表於 18-2-28 12:34
我都聽過有個家長咁講,佢話小朋友讀緊間學校好好,咩野好呢?就係所有課堂教過既野,連同默書測驗考試,都 ...

搵學校除咗要適合小朋友,最緊要適合父母,因為父母要陪讀

woyj 發表於 18-2-28 10:37
...
香港政府需要这一类人才

ar_mak 發表於 18-2-28 12:34
我都聽過有個家長咁講,佢話小朋友讀緊間學校好好,咩野好呢?就係所有課堂教過既野,連同默書測驗考試,都 ...
我都喜欢这个approach, 学期一开始,每一科每周教什么,什么时候默,测,考,包含的范围,全都派发,让家长学生都有预算,但是否admin上很难做?学校不愿意做?其实有没有学校是这样做?

ar_mak 發表於 18-2-28 16:47
咁做當然係可行,真有其事。好處已經講左係有效率,但問題就係鼓勵左學生去背誦,然後去懲罰擅長思考既學生 ...
有范围,不等于背诵,在乎考试形式,只是凡事有预算总是好的。

ar_mak 發表於 18-2-28 18:17
首先抱歉之前果段,我都唔記得左自己想打咩,完勒。大意係話,學校係咪應該跟隨市場既喜好而去運作。其實呢 ...

咁範圍鄀可以寫成約80%課文+20%課外

首先抱歉之前果段,我都唔記得左自己想打咩,完勒。大意係話,學校係咪應該跟隨市場既喜好而去運作。其實呢 ...

好多學校謝絕參觀,亦沒有在網站介紹,校務報告內只說說學生參加了甚麼比賽,得到甚麼獎項。外人實沒法得知教學方法是怎樣。、

學校係咪應該跟隨市場既喜好而去運作

呢一點好有趣, 個人認為:

學校就係學校, 目的係去教導學生, 唔係做"客戶服務", 亦唔係牟利機構, 或者補習社

有D傳統名校雖然好似好有氣焰, 家長要求乜都唔多理, 但至少佢地堅持既方法係出到成果, 亦令佢地繼續可以保持名校地位.

當年劉華一句"今時今日咁既服務態度", 已經間接催生咗不少投訴文化.

作為學校, 如果本身既營運方式沒有問題, 點解要去做咁多"客戶服務"? 正如做得國際學校, 如果因為家長投訴少功課而增加功課量, 其實係本末倒置既做法.

當然, 如果家長既意見係有用既, 學校亦不妨參加.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

港同簡介會上,介紹人就話(早在N年前)而家資訊太多,上網打兩隻字幾十萬個結果。點去篩選,同學習將知識變成自己嘅,至係今日學習之道
點解我揀港同呢?我係好一般嘅地區學校出黎,入到大學至知,原來學習就係咁!行入圖書館睇到你眼花,要學識做research,自己消化完資料做份project/ assignment出黎,在篩選消化過程中將知識化為己用
所以我係好buy港同果套(就算果時未有咩成效出到黎)
咁多年後,港同教法都係朝同一方向,成效有結果了。家長buy唔buy信唔信,就家長選擇

前排幫個親戚小朋友溫書,好震撼,原來今時今日,仲有學校係書教「良好的生活環境需要xx及yy」,測驗就係一字不漏問「良好的生活環境需要?及?」而答案只能係xx同yy

要習慣在comfort zone內攞高分,定走出comfort zone 外挑戰無限可能,真係值得想想

IYY    發表於 18-3-1 14:07

學乜考乜,唔係正常既測考模式。莫非係教完既範圍,完全不在測考範圍先係最正常? ~~~

ar_mak 發表於 18-2-28 19:53
我交代多小小個背景。呢個同學係一年班學生,我都算係由細睇到佢大,由於幼稚園係冇測驗考試,咁我唯有用自 ...

有晒範圍咁家長就唔會投訴!!

家人做老師: 好多家長為左嗰一分半分駁拗到青筋暴現, 學校怕鬼左佢地, 印晒範圍, 你唔温係你嘅事!!!

其實我想講, 上到中學就冇呢支唱仔唱, 唔通拎住份卷同老師講, 呢條你冇教過我個仔, 唔該比返5分佢咩
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Charlotte_mom 發表於 18-3-1 09:43
港同簡介會上,介紹人就話(早在N年前)而家資訊太多,上網打兩隻字幾十萬個結果。點去篩選,同學習將知識 ...

認同! 港同這方面很好!

亦同時慶幸小朋友的學校可容許多於X和Y的答案(除非係寫明供詞填充),老師們會開會傾(共識)非X和Y後的比分標準,務求容納可能性(不一刀切對與否),亦會派卷給家長,透明度高。
‹ 上一主題|下一主題