用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀Pharmacy, 英國 定澳洲好D?
樓主: apricot
go

[其他] 讀Pharmacy, 英國 定澳洲好D? [複製鏈接]

apricot 發表於 18-2-23 22:05
亞囡一心只想讀Pharm, 其他冇興趣,亦諗住唔會回港考牌

https://www.hotcoursesabroad.com/study/course/canada/bachelor-of-science-pharmacy/56100136/program.html?nationCode=84&nationCntryCode=84

wloi 發表於 18-2-23 21:57
如果無英國護照只可揀有包實習的....不過初畢業的....人工唔會達到英國immigration 訂的最低工資...所以都 ...

how about study in Bath University, UK?  thank you
a :hammer: :yawn:

weiwei 發表於 18-2-24 09:49
how about study in Bath University, UK?  thank you

如不是英國公民,讀 Pharmacy 首選都係港大,中大

Uni of Nottingham 5 yrs course with work placement 剛出了offer, 依家寄望DSE 生生性性

回覆樓主

我係行內人,亦係英國讀書同做過野,我可以話你知,樓上講d野係真。無英國護照,基本上唔洗諗,實習都唔知搵唔搵到工,分分鐘牌都考唔到。莫講話唔番香港留響英國做野。藥劑師英國係飽和,香港情況更甚。

Hongchu 發表於 18-3-9 22:57
我係行內人,亦係英國讀書同做過野,我可以話你知,樓上講d野係真。無英國護照,基本上唔洗諗,實習都唔知 ...
但Nottingham 有guarantee work placement, 即起碼有機會考牌?
前景真係咁灰?!

回覆樓主

如果Nottingham 有placement 咁可以考慮,應該可以考到牌。但都係個句,考左牌但無工,無居留權,留響英國做乜?番香港亦未必有工。

回覆 Hongchu 的帖子

先考咗個牌再算,鬼叫亞女一意孤行

回覆 apricot 的帖子

恭喜曬,希望女女 DSE 成績高過門檻啦。
不過既然女女一意孤行,就由佢,做父母唯有就係畀意見、提醒,同佢一齊上網睇 UK 藥劑師考牌條件、搵工經驗分享。過到去英國多數都會自然識諗將來,Nottingham Pharmacy 唔係第一次收外國學生,只要女女肯問,一定有教授幫到佢。

女女唔好一刀切話唔返香港。冇人知將來,英國同香港市場一樣飽和,為何不多留一線機會畀自己?我未去英國都覺得自己唔會返香港搵工,讀讀下就決定返。

YanYan0116    發表於 18-3-16 10:33

回覆 1998Ruby1998 的帖子

多謝你的鼓勵
係!做父母只好支持佢尋夢!佢F.3已決定要做藥劑,所以讀Chem

我都有提議佢到時即管試下考hk牌,俾多條出路自己,試咗唔得都冇計

apricot 發表於 18-3-10 19:09

多謝你的鼓勵

請問讀藥劑是一定要修Biology? Thx

回覆 活出彩虹 的帖子

Chem 係必修,加 Bio 或Physics

題外話如讀nursing, 係咪應該留HK讀, 唔需出國, 留返$將來再進修

回覆 connie3803 的帖子

本地U Nursing 收生要求高嗎?我考慮外國讀完全係因為HK 藥劑收生要求好高,亞女一定冇行而佢又只對藥劑有興趣

醒目開學勳章

Hongchu 發表於 18-3-9 22:57
我係行內人,亦係英國讀書同做過野,我可以話你知,樓上講d野係真。無英國護照,基本上唔洗諗,實習都唔知 ...
請教 係英國讀完五年 要實習幾多年 先可以考試 註冊?

JChan 發表於 18-10-13 21:39
請教 係英國讀完五年 要實習幾多年 先可以考試 註冊?
Nottingham 5年係包括實習,但完成學位後要再考英國註冊試

apricot 發表於 18-3-9 10:40
Uni of Nottingham 5 yrs course with work placement 剛出了offer, 依家寄望DSE 生生性性
恭喜,我個仔都係讀呢科呢間,今年yr5, 希望佢最終考到牌。畢業後,先打算啦,香港無野撈定義係入唔到醫管局,人工爭一半,出面藥房都重請緊人,人工當然唔太好。不過個市真係唔好景。

hungwc 發表於 18-10-14 14:23
恭喜,我個仔都係讀呢科呢間,今年yr5, 希望佢最終考到牌。畢業後,先打算啦,香港無野撈定義係入唔到醫管 ...

多謝!囡囡順利入讀緊,希望讀得掂亦恭喜你仔final year, 順利攞埋個牌兼搵到份好工,俾D希望學妹囝囝會考HK 牌嗎?

應該會,但佢話可能考埋澳洲個牌,增加自己機會喎。

apricot 發表於 18-3-10 19:09

多謝你的鼓勵

如果有興趣,讀完到時不做藥劑也可考慮做研究?不過可能不是在香港。
‹ 上一主題|下一主題