用戶登錄
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 成績和面試表現的關係
發新帖回覆
go

成績和面試表現的關係

有多offer 的小朋友,升小後是否成績較佳?

如果真是如此,小學老師都是伯樂級別的

我唔信咁好眼力。。。

lcyesther 發表於 18-2-22 20:52

我相信大部分小朋友都好醒,面試存在幸運成份,再加上有d小朋友比較內斂、慢熱,面試唔得,唔代表佢地能力不足

回覆樓主:

我覺得profolio 會有少少影響,再加上面試表現好,所以多offer,多offer是否代表成績好,很難說

基本上唔緊張又健談面試就會好.

係社會上好多醒既人反而係讀唔成書的

醒目開學勳章 貢獻勳章

多唔多offer,仲要睇你報咩學校

e.g. 如果個個入DG都係有得揀嘅,咁會唔會個個入到去都好成績呀?
恐龍家

回覆樓主:

面試見得成好多工既人,又代表佢做事好出色同平步青雲嗎?面試睇實力亦都好睇運氣

lcyesther 發表於 18-2-22 20:52
你呢個推算係好難搵出真相,第一係可能多二三線學位而去左讀一線,對手不同就情況有變;第二係需要極龐大既數據先能力作出合理推算。
反而咁樣,你將同一間學校,正取生同後備生做一個成績比較就會全面而且容易d。首先,理解上正取生在面試時既分數應該高d啦,而在升小一後,同一班人同一學習環境下去用考試成績做比較,咁就真係睇到學校選生時,有冇走漏眼,或者真係後備生既成績會差d(或者反向去睇,正取生又是否真係叻s)。

其實學校自己會知,咁岩你識到人,知道亦唔奇,但你提出果條問題,真係好難有代表性既答案。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊