用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人試過同時真道同優才都交留位費? ...
樓主: BCoLick
go

有冇人試過同時真道同優才都交留位費? [複製鏈接]

ddtt347 發表於 18-4-26 11:35
真道係基督教辦學團體,必有宗教課和信仰植入。

有宗教課, 都可以作為生命教育一部份。

差不多先生????

既然樓主認為兩間差不多,就是但選一間近屋企、或平學費的就搞掂,不用費神。

其實最後都要做個決擇, 將心比己, 何必留兩個位呢

我估兩間都不是最愛,暫時作為backup, 所以冇認真了解過。
如果都唔打算讀,不如減少浪費,不去註冊,留返位俾其他小朋友。擔心將來冇更好offer, 就揀間近,方便D,註冊留位買個安心。

回覆樓主:

教局最好统一全部直资注册日子在同一天, 學校有位就 call waiting. 家長/學校都方便。

assado 發表於 18-4-27 13:25
教局最好统一全部直资注册日子在同一天, 學校有位就 call waiting. 家長/學校都方便。
...
我覺得EDB應該要規定, 所有直資同私小收在學生註冊時要預繳一年學費, 咁先會減少生人霸死地既情況
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-27 14:06
我覺得EDB應該要規定, 所有直資同私小收在學生註冊時要預繳一年學費, 咁先會減少生人霸死地既情況
...

或者好似中學咁要拎返個註冊證

Charlotte_mom 發表於 18-4-27 15:58
咁考小學唔同, EDB唔會知有幾多家長會申請讀資助既小學, 唔可以好似升中咁, 一早為有呈分學生安排學生資料表

不過亦可以做好D, 限制只能註冊一間直資小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 18-4-27 15:58
官津小學都要ga,咁簡單的solution 高官lum 唔到的

b3410 發表於 18-4-27 10:38
我估兩間都不是最愛,暫時作為backup, 所以冇認真了解過。
如果都唔打算讀,不如減少浪費,不去註冊 ...
上元堂後唔知會唔會淸色d呢
‹ 上一主題|下一主題