用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 串字問題
go

串字問題 [複製鏈接]

大家點幫小朋友記串字,小朋友記完,一星期後已經忘記.
   4    0    0    0

幼稚園时学phonics, 唔洗点教同死記。多阅讀亦有幫助。(認得日日搭果班車既車長多过+年都唔見—次既人)

回覆樓主:

學phonics和多閱讀係最有用,咁多年我女默書基本上唔需要温都ok。

回覆樓主:

温完每小時都忘記緊

2jkidsfather    發表於 18-2-22 17:08

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 18-2-22 08:38
學phonics和多閱讀係最有用,咁多年我女默書基本上唔需要温都ok。
我仔又真係淨係靠睇書(除咗上堂時教過下少少phonics),唔駛溫默書都可以攞滿分(除非唔小心)

bobbob 發表於 18-2-22 13:34
我仔又真係淨係靠睇書(除咗上堂時教過下少少phonics),唔駛溫默書都可以攞滿分(除非唔小心) ...

係,最難得係唔需要特别温之餘,亦唔存在會忘記呢個問題。

JoanJJJ 發表於 18-2-22 05:57
大家點幫小朋友記串字,小朋友記完,一星期後已經忘記.

呢個世上,有些人係唔洗點溫英默的,我諗係天生的。我個仔都係唔洗點溫,phonics 大部份自己學。默書次次滿分。所以佢個case 冇參考價值。咁我仲有個女,佢都有睇好多書,我都有教佢phonics。 但佢唔會自動識串字,同埋都係轉頭就唔記得。不過佢閱讀係可以的。佢k3 ,評估都要串幾十個生字的。我唔擔心佢串字問題,串字真係好基本,會思考才重要。溫生字會用phonics方法去記,有同音的盡量group 埋一齊記。例如:angel orange bank panda lantern都有an 。 Park card scarf market 都有ar。 識串winter 個ter 再教佢記lantern 個tern 係ter +n 音。考試唔記得唔緊要,係溫習的時候佢會累積到每個音的串法,同埋加強phonics 的運用。遲些串字就不是問題。

我教過幾個小朋友串字,都係要佢地學識 phonics。如果係平日串字,唔係默書的話,我會儘量將 rhyming words 放埋一齊教,等佢地記得。我另外有唱歌串字,小朋友記得有幾個音,就唔會漏字母(例如 Twinkle Little Star 唱 C-o-c-o-n-u-t,Old McDonald had a farm, p-i-a-n-o)。So far 都 ok 有效,可以試下。

如果是一,二年級較容易忘記,漸漸便會好起好來,我家是以前的方法是,沖涼的時間會順便串一下容易忘記的生字。

1998Ruby1998 發表於 18-2-22 18:38
我教過幾個小朋友串字,都係要佢地學識 phonics。如果係平日串字,唔係默書的話,我會儘量將 rhyming words ...

唱歌這方法幾好喎!我個女是在凖備Starters時(5歲前)才開始串字,初初都唔記得,後來都是用phonics的概念,另外長的字拆開它容易記D(例如teacher = tea C Her)。我地用letters砌字,試過叫佢砌giraffe,佢整咗gerfafi,我專登試讀這個錯字俾佢聽,佢就覺得好攪笑,個音唔啱喎,好好笑!之後慢慢有了概念便不用溫也串到了!
YY Mom :-D

回覆 yy0601 的帖子

Giraffe 可以用 Twinkle Little Star 個調去唱 ,我成首 Twinkle Little Star 係「Coconut, Oranges, Cabbage, Lettuce, Carrots, Pumpkin」本來小朋友全部串唔到,結果 5 分鐘唔洗,成首串返出黎。
我另外都有同佢地 Scrabble 串字,冇咁悶,班小朋友都好受落投入。可以試下。

Giraffe 可以用 Twinkle Little Star 個調去唱 ,我成首 Twinkle Little Star 係「Coconut, Oranges, Cabbage, Lettuce, Carrots, Pumpkin」本來小朋友全部串唔到,結果 5 分鐘唔洗,成首串返出黎。
我另外都有同佢地 Scrabble 串字,冇咁悶,班小朋友都好受落投入。可以試下。

1998Ruby1998 發表於 18-2-22 19:39

Giraffe 可以用 Twinkle Little Star 個調去唱 ,我成首 Twinkle Little Sta ...

小朋友最好的學習方法便是從遊戲中學習
YY Mom :-D

yy0601 發表於 18-2-22 21:16
小朋友最好的學習方法便是從遊戲中學習

最唔好的方法係死背死串。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題