用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國買樓
go

英國買樓   [複製鏈接]

如在英國讀大學,買樓住有咩要注意?只係倫敦區先值得買?
   29    0    0    0

skate 發表於 18-2-22 01:04

主要唔好買樓花、英國難尾樓好多!什麼回報8%, 6-7萬英鎊果啲大部分中招!

angelthomas 發表於 18-2-22 01:24
主要唔好買樓花、英國難尾樓好多!什麼回報8%, 6-7萬英鎊果啲大部分中招!
...

咁應該點揀?6 - 7 萬咁平?

skate 發表於 18-2-22 04:09

如果唔熟悉,可搵一啲有信譽既代理!

skate 發表於 18-2-22 01:04

區分好重要,倫敦zone 1 冇得輸,但貴d

回覆樓主:

買樓近大學好D因方便

未必一定買倫敦區。可以買近大學,仔女未入大學就出租畀學生,到自己仔女讀書就攞返黎住。

不過真係要小心 d,搵有信譽嘅代理幫手。

skate 發表於 18-2-22 04:09

有好多係Birmingham 和Manchester 的介紹包8%回報的!有些朋友已經中招!
因為平所以很多人覺得輸了不重要!比完錢後!發展商話租金太高,沒有辨法幫忙租出去、租不出去,沒有資金最後爛尾!
業主最後發現所有都是海外買家、聯合國!點打官司!然後又發現自己投資不是那個單位、只是整個大廈的share !

有些朋友過去睇現樓,20-25萬 英鎊左右,在Manchester 近大學!如果倫敦當然冇得輸!
不過也是有些不方便的比較平、例如金絲雀碼頭附近!
幾個原則、近underground,火車站!zone 1 ,或zone 1 border !

又偏貪平唔好買

我係盲毛,但早兩個月都開始有上網睇英國樓,主要去 Rightmove 及 Zoopla 網站,按照自己心水嘅地區及budget ,睇每日 newly listed 嘅二手樓,見到真係有興趣嗰d就叫個細路去睇。但發覺英國搵樓比香港困難。首先年期間間唔同,有 freehold ,亦有 leasehold.  前兩日見到一間超平,原來只剩一年期。另外間間嘅 floorplan 都唔同。有d有lift,有d無。有d有 Porter, 但管理費自然就貴咗............... 。至於附近環境,我就上 google map 睇。但有d野真係好難知,例如英國嘅council house外貌唔係一樣,有時成條街都係你都唔知。就算只揀倫敦,但區域都好大分別。最近見到新聞話有d區域係 no go zone, 例如 Newham 就有好多acid attacks。 https://www.thesun.co.uk/news/4016850/acid-attacks-uk-how-to-treat-victims-burns-sufferers/
得出個結論係平就一定有原因,只不過自己唔知罷了。我知好多父母有買英國樓,可否比d advice? 例如有咩網站有討論倫敦某個區域嘅住屋環境?

bobbycheung 發表於 18-2-22 12:00
我係盲毛,但早兩個月都開始有上網睇英國樓,主要去 Rightmove 及 Zoopla 網站,按照自己心水嘅地區及budge ...
仲有一種係 share own,  所以好平,要睇清楚啲

亮燈 發表於 18-2-22 07:02
如果唔熟悉,可搵一啲有信譽既代理!

有冇好介紹?

brother4 發表於 18-2-22 08:07
買樓近大學好D因方便

我都係咁諗,在 Exeter University 有冇好介紹?

bobbycheung 發表於 18-2-22 12:00
我係盲毛,但早兩個月都開始有上網睇英國樓,主要去 Rightmove 及 Zoopla 網站,按照自己心水嘅地區及budge ...

你好叻!知咁多,咩係 freehold 、leasehold 、 no go zone ……?

skate 發表於 18-2-22 13:29
有冇好介紹?

check pm

skate 發表於 18-2-22 13:34
你好叻!知咁多,咩係 freehold 、leasehold 、 no go zone ……?

呢點一定要留意,好易賴野!

回覆 papaof2 的帖子

我識人係高中果陣父母買,因為佢地已經有心儀嘅大學,而且平日成績都唔錯高過門檻,所以佢地就買左(非倫敦)。有另一個就買左 Zone 1 樓,因為果讀好多大學,而且交通方便。

skate 發表於 18-2-22 13:31
我都係咁諗,在 Exeter University 有冇好介紹?

我搵到離大學 3 miles ,搭車要 10 min,3 miles 要行幾遠?

回覆樓主:

唔好意思,借位一問;
其實有冇香港既 agent 可以代理英國二手樓?
始終講中文易溝通 d , 尤其是涉及好多專業及法律 terms.

newfather 發表於 18-2-22 22:46
唔好意思,借位一問;
其實有冇香港既 agent 可以代理英國二手樓?
始終講中文易溝通 d , 尤其是涉及好多專 ...

英國有華人律師,佢哋識中文,文件都有中文版!
‹ 上一主題|下一主題