用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國買樓
樓主: skate
go

英國買樓   [複製鏈接]

我以過來人身份說,不要信agent ,因為sales講嘢不用負責任,他們只是做一單交易收佣。另外,專做華人的律師,更信不過,市場上有一間華人懂廣東話的律師,爛尾樓盤大部份是這所做的。我agent 就是介紹這所律師樓給我。我自已簽的合約已經是全部仔細去睇去修改,但沒有想到律師可以將我單位的業主修改別人名而扺押比銀行借錢,我自己查冊時發現的,居然律師及agent 說一般業主不會知,只有我一個發現。如果在香港,律師地產都應該要拉人。

kittttty    發表於 19-2-9 14:49

現在我覺得買二手現樓,而物業比銀行上會,至少銀行認真處理契有冇問題,這才穩陣一些業權。但這類單位是價錢貴的一類型物業,還息又成本高了,加上英國剛修改印花稅政策,全球已有一個物業,在英國買一個,已不當首個物業計印花稅。如果物業出租,報稅手續及稅款都要預計在內。

skate 發表於 18-2-22 22:40
我搵到離大學 3 miles ,搭車要 10 min,3 miles 要行幾遠?
你可以用 Google Map 搵,點對點,佢會話你知距離,步行所需時間及路線,搭咩公共交通工具及所需時間等。你仲可以睇埋沿途嘅街景。雖然有時唔係最 updated 嘅 picture, 但英國d地方好多時都係十年如一日,所以唔係好大分別。講開喺邊處買樓,我當初都有諗喺細路讀書嘅城市買。但諗落,佢讀完大學三年就走。之後就算我地去英國,相信大部分時間都會 stay 喺倫敦,唔會再返佢以前就讀嘅城市,所以最後都係決定喺倫敦搵樓好過。當然如果你一心一意係想買比佢讀大學時住,又當別論。

回覆 skate 的帖子

1 mile 如果唔係上山落山果隻的話,大概步行 20-30 分鐘。

noel2010 發表於 18-2-22 23:30
我以過來人身份說,不要信agent ,因為sales講嘢不用負責任,他們只是做一單交易收佣。另外,專做華人的律 ...

我都已過來人身份,話你知,英國唔止一個華人律師,不能夠一竹篙打一船人!

newfather 發表於 18-2-22 22:46
唔好意思,借位一問;
其實有冇香港既 agent 可以代理英國二手樓?
始終講中文易溝通 d , 尤其是涉及好多專 ...

新樓有,二手就唔知

如果買咗間咁嘅樓, 真係渣都無得剩.

http://www.dailymail.co.uk/news/ ... 2million-catch.html

https://www.theguardian.com/money/2018/jan/13/ground-rent-young-homebuyers-charges

回覆樓主:

不用等十年,一般見賺住宿費三年大學後就售

但我驚如果有咁嘅 ground rent clause, 就算買入後即日想沽都已經搵唔到買家,
講開又講,我都聽講有人扣除買賣樓宇費用後賺到住宿費。但我唔知條數計唔計得掂。我估d樓價向上升就可以,但英國樓價已經升了20年,如果一旦回落,可能偷雞唔到蝕渣米。

5年內賣走要比稅,好少人只住三年就賣走。

noel2010 發表於 18-2-24 18:05
5年內賣走要比稅,好少人只住三年就賣走。

乜五年後賣唔洗俾gain tax 咩?我真係唔知喎。

Ruby1219 發表於 18-2-24 18:21
乜五年後賣唔洗俾gain tax 咩?我真係唔知喎。
唔知係唔係以前嘅法例,但2015年已經改咗https://www.blevinsfranks.com/news/blevinsfranks/article/new-uk-capital-gains-tax-on-property

同樣地,以前d人為咗避英國遺產稅,就用BVI公司去hold住d樓,但聽講係會改例(或是已經改咗例),咁嘅方法唔會 work。英國嘅遺產稅,高過免稅額之後係要比40%,真係唔講得笑。

英國樓是要比遺產稅40%, 如果個仔入英藉留比他的話,所以我用長命契。2015 及.2016稅及印花稅都改咗。

noel2010 發表於 18-2-24 19:47
英國樓是要比遺產稅40%, 如果個仔入英藉留比他的話,所以我用長命契。2015 及.2016稅及印花稅都改咗。 ...

可唔可以分享吓你買在英置業嘅經驗?

回覆 skate 的帖子

這裏可能有agent, 避免有不滿,JM 多數私下PM 交流。

回覆樓主

分享小小心得:因小兒今年沒有宿舍,所以舊年開始諗自己買,我地都鐘意果個埠(每年也有去探仔,所以有D認識),首先我老公發現有個新屋苑幾近學校,火車站隔離(出倫敦40分鐘),就膽粗粗上網找代理,個代理又好快覆,就叫阿仔去睇樓,阿仔睇左話好,我都15,16,不竟都唔平,但個agent猛吹我決定,因為買剩兩間,最後我同老公都飛去再睇,我兩也喜歡,結果買了,最驚喜係同發展商買樓係有價講,不狂我兩老飛過去,我只希望到仔畢業賺住已經好開心.

亮燈 發表於 18-2-22 13:34
check pm
我都想要信譽好Agent (想購買Lancaster  大學附近)

sum1 發表於 19-1-29 18:45
我都想要信譽好Agent (想購買Lancaster  大學附近)

check pm

newfather 發表於 18-2-22 22:46
唔好意思,借位一問;
其實有冇香港既 agent 可以代理英國二手樓?
始終講中文易溝通 d , 尤其是涉及好多專 ...

Newfather

Pls check pm

我都想伯知信譽好Agent,Birmingham大學附近, 唔該
‹ 上一主題|下一主題