用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀障生去外國留學
樓主: littlemarie
go

讀障生去外國留學 [複製鏈接]

mimiip 發表於 18-2-25 00:55
我可以分享一下,小孩就讀學校好有愛心,雖然只是讀咗半學期,仔已經不願意回來,非常喜歡。只要找到合適學 ...

請指教!是那個國家,可告知校名嗎?謝謝!

我大仔都有讀寫障礙,去咗英國state school 由GCSE1
𧪽讀起,政府學校只能做到測考加時,依照學校安排做左個Access Arrangement report.我見呀仔平時校內試都合格,點知AS Level肥咗。

suemei 發表於 18-2-25 11:29
我大仔都有讀寫障礙,去咗英國state school 由GCSE1
𧪽讀起,政府學校只能做到測考加時,依照學校安排 ...
後來先發現原來係校內試時等佢做完唯止,而公開試就得當地政府安排簡略報告。上次佢番黎香港同佢做左個好全面報告,發現underestimate左50%時間,而psychologidt話俾我知私立學校嘅支援會較全面。

mimiip 發表於 18-2-25 00:55
我可以分享一下,小孩就讀學校好有愛心,雖然只是讀咗半學期,仔已經不願意回來,非常喜歡。只要找到合適學 ...
恭喜.  是否之前提過那間 XX. Dxxxx? 學費貴嗎?

Please pm me
Study in UK

回覆 過客 的帖子

No, 另一間Xx Dxxxx, 應該只是收讀寫障礙

suemei 發表於 18-2-25 11:29
𧪽讀起,政府學校只能做到測考加時,依照學校安排 ...

AS肥咗!之後如何?補考?

brother4 發表於 18-2-25 15:43
AS肥咗!之後如何?補考?
轉讀BTEC,但好多essay寫,呀仔比以前更忙,寫錯方向交完essay先知。

suemei 發表於 18-2-25 17:37
轉讀BTEC,但好多essay寫,呀仔比以前更忙,寫錯方向交完essay先知。

下次做番好便可!祝成功吧!

suemei 發表於 18-2-25 17:37

謝分享!阿仔加油!努力不怕困難!努力邁向成功!

但願如此, 謝謝祝福. 如果花得起, 值得早d得到支援.

littlemarie 發表於 18-2-21 23:51
小孩有讀寫障礙,成績差,英文聽說都好。

想問如果去外國讀書,是否一定要選擇專門給讀障生入讀的中學?

【中小學生逃亡潮】AD/HD資優生 赴澳留學脫胎換骨

「小朋友像不同的種子,需要不同的土壤,但香港只有一種土壤,資源只會留給精英。」Sylvia嘆道。特殊教育需要(SEN)學生是被忽略和欺負的一群,本地制度容不下,惟有出走海外。

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1059069937525020&substory_index=0&id=382789755153045

老實說找英國學校都不容易,他們都嚴審小孩報告,
有些學校可能收生不足就好快答應,另一些真係要考試,interview再決定。
所以大家要小心,我個人覺得最重要postal care,另外學校support 就要看下各自需要,好似我個仔咁,去地打箅用一個extra teacher 協助他一些課堂,要額外收費

mimiip 發表於 18-2-26 09:53
老實說找英國學校都不容易,他們都嚴審小孩報告,
有些學校可能收生不足就好快答應,另一些真係要考試,int ...

多謝你的分享和資料,你學费加extra請多個人開支都幾大,如果能力負担到,你阿仔照顧得好都系值得既,又可以讀到書,起碼有個好開始。我阿仔依家就糸好似你講既一樣,考完試又要等有無得interview, 最担心就糸未full既學校暫時收住佢先,然後我又再煩惱,唔知去边到找過間比佢。

Extra support 費用20磅per hours;其實係香港補習費用重貴過去收我價錢

mimiip 發表於 18-2-26 13:14
Extra support 費用20磅per hours;其實係香港補習費用重貴過去收我價錢

又真糸幾貴!我地啲細佬,唔止香港讀書難,求去外國都唔容易。去到就買個希望,叫做盡左我地的能力去幫佢地。

mimiip 發表於 18-2-26 13:14
每日跟幾多個鐘?  

koalakong 發表於 18-2-26 15:49
又真糸幾貴!我地啲細佬,唔止香港讀書難,求去外國都唔容易。去到就買個希望,叫做盡左我地的能力去幫佢 ...

同意,惟有大人細路一齊努力啦!

回覆 過客 的帖子

未定時間表,因為我仔只是開咗半個學期

其實我地D細佬係香港都比其他人用多左好多錢,希望在能力範圍內比多一條出路去地,好多時候去地學術不叻,但其他方面又有強項,香港只有精英制,只好遠走他方尋找!
‹ 上一主題|下一主題