用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀障生去外國留學
樓主: littlemarie
go

讀障生去外國留學 [複製鏈接]

koalakong 發表於 18-2-22 13:29
因為頭兩天聯絡唔到阿仔,homestay只message答我Ok.. Ok.好彩租到架車去到homestay,見到阿仔,幾日就廋到 ...

祝成功揾好學校!

Leung2010 發表於 18-2-22 13:54
回覆 koalakong 的帖子

是英國Hampshire-東南部. GBP8,505/term

多謝分亨!!(emoji)

brother4 發表於 18-2-22 13:56
祝成功揾好學校!

多謝四呀哥!!

koalakong 發表於 18-2-22 13:47
我都有你既想法,想阿仔盡快過去早些適應,因担心佢過兩年先去,考試和面試更難,而且在香港他讀得辛苦。
...

其實唔好心急,心急會做錯事,可考慮英國啊!

亮燈 發表於 18-2-22 13:04
為何揀紐要蘭?你地係公民?

揀紐西蘭是因為學費較其他國家平,程度較香港淺,聽說比香港接受學習差異,以為天氣無咁凍,民風純樸。我都是新手,pm我代辦英國的agent資料参考下可以嗎?

koalakong 發表於 18-2-22 14:13
揀紐西蘭是因為學費較其他國家平,程度較香港淺,聽說比香港接受學習差異,以為天氣無咁凍,民風純樸。我 ...

check pm

亮燈 發表於 18-2-22 14:10
其實唔好心急,心急會做錯事,可考慮英國啊!

我其實都舖排左大半年,左揀右揀結果都揀個爛燈,連善後退回學費都糸自己攪。我現在唯有自己辛苦些,為免阿仔唔好响無學返日子疏賴左,日日keep住叫佢上網搜集下動物生態資料,做下英數練習,聽下oral.

koalakong 發表於 18-2-22 14:25
我其實都舖排左大半年,左揀右揀結果都揀個爛燈,連善後退回學費都糸自己攪。我現在唯有自己辛苦些,為免 ...

其實點解唔叫佢搵下學校資料呢?搵下佢鍾意乜野類型既學校,例如佢鍾意既活動、運動、設施…等,叫佢一齊參與選擇學校,有邊啲會有支援佢既需要,等佢搵下,因為係佢去讀書,所以佢既參與好重要。
唔需要咁緊張學科既野!

亮燈 發表於 18-2-22 14:30

其實點解唔叫佢搵下學校資料呢?搵下佢鍾意乜野類型既學校,例 ...

有呀,就住佢喜歡音樂去同佢一齊揀,完全以佢興趣和能力去揀,間學校又話有新落成獨立音樂院舍,又話歡迎隨時参觀,原先約好去年十月去参觀和插班最後一個term, 點知學校話學生outing和負責老師放假拖延到今年二月,到開學學校又推說忙,無安排我地参觀學校,我地自己去睇到唔似一間學校,一間一間屋仔咁,阿仔話學校和厠所距離好遠,老師每次都叫run run go go go. 因為大風落雨担傘都擋唔到。

其實點解唔叫佢搵下學校資料呢?搵下佢鍾意乜野類型既學校,例 ...

阿仔能力真糸無人地咁醒,社交溝通都較弱,要佢自己去比較學校和選校都有難度,我地將agent配對的幾間比佢睇,但無用,因為學校回覆今年都唔收插班,所以陪佢上網,睇佢最鍾意的海洋動物,希望令佢開心啲,有番自信,覺得自己都好好,可以上網學到野,無浪費時間。因為自從佢經歷完紐西蘭間學校後,好似一棵凋謝左既草咁,無晒原來的活潑、笑容和生氣,而且好似對唔住父母咁sorry sorry,因為佢聽得明老師的說話內容,學校將問題推晒落佢身上,佢覺得唔安樂。而上網睇英語會話情節都糸佢鍾意既。上午就這樣安排,下午lunch就帶佢出街食飯兼活動下,佢連出街都唔想,怕人問佢點解唔使返學。

koalakong 發表於 18-2-22 16:01
阿仔能力真糸無人地咁醒,社交溝通都較弱,要佢自己去比較學校和選校都有難度,我地將agent配對的幾間比佢 ...

明白,呢間學校真係害左佢,我聽你講都覺得心痛,但唔緊要,一齊積極搵番間合適既學校,插唔到班咪今年九月入學囉!應該有既!放心。
同阿仔講,忘記過去,面對將來,明天會更好架!

我地一路都有就住佢喜歡的科目去揀學,又有就住佢運動體能無咁叻去揀學校。

亮燈 發表於 18-2-22 16:08

多謝亮燈兄你既鼓勵!!

koalakong 發表於 18-2-22 16:10
我地一路都有就住佢喜歡的科目去揀學,又有就住佢運動體能無咁叻去揀學校。
...

係呀!最緊要係佢開心、願意去讀,學校成績、排名唔太重要。

koalakong 發表於 18-2-22 16:13
多謝亮燈兄你既鼓勵!!

唔使客氣,我都係過來人,好明白你地既心情!

我現在開始搵AGENT, 搵學校. 除了英國的北愛學費比較平, 仲有咩國家可以考慮呢? 我們始終唔係有錢人, 學費都是重要考慮因素.

littlemarie 發表於 18-2-23 11:27
我現在開始搵AGENT, 搵學校. 除了英國的北愛學費比較平, 仲有咩國家可以考慮呢? 我們始終唔係有錢人, 學費 ...

個人覺得,如果可以負擔英國寄宿學校既學費的話,都係揀英國好啲,因為歷史悠久,照顧方面較全面,所以對我個人嚟講,信心較大。而且其他國家如澳洲、紐西蘭、美國…等,唔會特別平過英國。所以我會選擇英國,當然,亦因為我有OEA呢個原因,但如果冇的話,有能力都係揀英國。

我可以分享一下,小孩就讀學校好有愛心,雖然只是讀咗半學期,仔已經不願意回來,非常喜歡。只要找到合適學校,總比在香港乜都冇好。

mimiip 發表於 18-2-25 00:55
我可以分享一下,小孩就讀學校好有愛心,雖然只是讀咗半學期,仔已經不願意回來,非常喜歡。只要找到合適學 ...

請問是否英國學校?可否提供學校名稱?謝謝!

mimiip 發表於 18-2-25 00:55
我可以分享一下,小孩就讀學校好有愛心,雖然只是讀咗半學期,仔已經不願意回來,非常喜歡。只要找到合適學 ...

真係好!可以介紹一下邊個國家? 邊間學校嗎?學費大約多少?
‹ 上一主題|下一主題