用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港家長的「避難所」
樓主: JacJac108
go

香港家長的「避難所」   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

woyj 發表於 18-2-22 14:53
我一直覺得版主你可以㗎……
市面的教育顧問太流

排隊都未輪到我啦!你想我變箭豬

monodad 發表於 18-2-22 10:27

意思係狀元之間嘅比較,每年IB嘅所謂狀元比較DSE嘅狀元

其實很有興趣了解如何擷取相關年份及院校數據,例如何謂名校等;但從你文字間的"IB的所謂狀元",如非手文之誤,似乎本身已把IB看低一線...或IB狀元真的比較DSE的遜色?

我一直覺得IB不容易考...

自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 18-2-22 15:25
其實很有興趣了解如何擷取相關年份及院校數據,例如何謂名校等;但從你文字間的"IB的所謂狀元",如非手文 ...

我一早講咗IBDP嘅paper係比DSE還深,只是有些人只能看到自己想看的文字。好吧,就這樣,IB出路廣,前途好,大家千萬要安排子女讀IB課程,因為小時候又可比傳統學校學生更愉快,將來又可比傳統學校學生更高機會讀世界知名頂級學府,咁可果兩位(仁)兄可能比其子女更愉快,咁會唔會更好feel D?

meowloo 發表於 18-2-22 15:25
其實很有興趣了解如何擷取相關年份及院校數據,例如何謂名校等;但從你文字間的"IB的所謂狀元",如非手文 ...
同意,IB課程一點也不易考

monodad 發表於 18-2-22 15:38
我一早講咗IBDP嘅paper係比DSE還深,只是有些人只能看到自己想看的文字。好吧,就這樣,IB出路廣,前途好 ...
唔好意思,我都係响你回覆見到呢個字眼先問,因我自己沒有考過DSE或者IB,正積極了解相關資訊,加上我對你升學顧問朋友的結論好有興趣,只因我也好希望替小朋友揀條好的路,上EK正是希望多向各位前輩學習和聽取意見。

事實我沒想過我的提問會令你如此敏感,其實我完全不明你所指甚麼"看自己想看的文字";如果你唔方便回答,亦唔緊要,只希望唔好介意我之前作出的提問,抱歉﹗

自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 18-2-22 16:15
唔好意思,我都係响你回覆見到呢個字眼先問,因我自己沒有考過DSE或者IB,正積極了解相關資訊,加上我對你 ...
To be simple:

如果目標係本地大學, 最理想係考DSE
如果目標係海外大學, IBDP會較方便和容易, 不過要讀IBDP, 首要有一定既資本

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

meowloo 發表於 18-2-22 16:15
唔好意思,我都係响你回覆見到呢個字眼先問,因我自己沒有考過DSE或者IB,正積極了解相關資訊,加上我對你 ...

無需抱歉,本來客觀討論,和平探討就是讓大家分享資訊,EK常態係有種人只要決定自己所選嘅學校或者選校嘅類型之後睇到其他意見後就會奮不顧身地出嚟護主或者捍衛自己嘅選擇,只係睇到自己想睇嘅文字嘅意思就係咁解。如閣下真正想了解海外升學嘅鋪排或者專業知識,建議可向該等機構查詢,畢竟人地每年安排或者向應屆畢業生提供意見有多年經驗,又豈是我此等無知人仕可三言兩語可分享?但相信該等升學顧問應該會比較清楚什麼學校,何等成績升讀那種學校嘅經驗應該會比較坊間自行研究數據之外另一個意見,祝學業進步及生活愉快。

monodad 發表於 18-2-22 16:33
無需抱歉,本來客觀討論,和平探討就是讓大家分享資訊,EK常態係有種人只要決定自己所選嘅學校或者選校嘅 ...

小朋友年紀尚幼,暫時不會考慮海外升學,但對各個考試和學制持開放態度。

IB近年越來越受歡迎,我當然感興趣;希望了解多啲、將來或許可以就兩種學制為孩子提供意見嘛
自強不息 厚德載物

这贴的讨论能看到不少迷思....

1. 好似常听到身边的人说, 现在的大学生真不如佢果代d大学生, 英文又唔得, 中文了唔好, 数学又....等等...., 但又有人说依家d中小学课程和佢年代深很多.... (呢個問題好似前後矛盾, 现在深左又点解不如前???)

2. 说回愉快學習, 真是个誤導, 哪有不需要付出但有收穫的事情? 唔多些查字典,又怎能識英文生字, 只係單靠睇而唔多啲去做數學練習, 數學有點會好, 唔去睇多啲中文書, 文言文, 中文有點可能出口成文? 到底想點樣?

其實愉快學習係一種心態的愉快, 多於身體上的愉快, 享受查字典, 享受做數學練習, 享受閱讀, 享受學習, 這才是愉快學習, 世上沒有不勞而穫. 關鍵係家長用一個什麼態度來對待小朋友的學習, 用緊張的心情來看待小朋友的學習, 那小朋友就變得身心都無法愉快, 但如家長識得控制學習氣氛和節奏, 小朋友可能會身體學習疲勞, 但心卻仍然愉快.  面對和承認小朋友的能力, 設定合適的目標, 學習才能愉快 (是心的愉快, 身體依然是會疲勞).

像我小朋友咁, 一般中學中游成績, 他的同班同學都會去外面補習, 但我小朋友從不補習, 親戚都說你為什麼不給他去補習社, 他的成績一定會更好, 甚至可以入到名校神校, 但我很清楚小朋友的能力水平, 他不是金字塔頂的材料, 不顧現實的催谷, 期望過高, 自己失望, 對他也造成過大壓力和失敗感.

3. 說到一大堆製度的不公平, 其實人類社會自古以來都是這樣, 適者生存弱肉強食, 在金字塔底, 或非金字塔頂的, 而又希望往上爬的, 當爬不到, 便會覺得不公平, 制度不好... 關鍵其實是要認識和接受小朋友的水平和能力, 但中國人望子成龍, 又有多少個可以做得到.

試想想, 假設依家製度很完善, 個個小朋友都可以SPCC畢業, 然後个个都MIT PhD畢業, 個個水平一樣, 感覺世界會變成點? 始終會有人做leader 有人要做"靚", 有人做文職, 有人做粗活, 金字塔依然存在.

直私官律, IB/DSE, 其实分別不太大, 關鍵在自己

twhkleung 發表於 18-2-22 18:28
这贴的讨论能看到不少迷思....

1. 好似常听到身边的人说, 现在的大学生真不如佢果代d大学生, 英文又唔得,  ...
虽然你写了很多字,但我想讲不同的看法:
1) 现在学生的质素比较各走极端,能力强的很强,失败者也有一大堆,中间的普遍没有前几代的强。我曾经问过一些大学教授,他们也如此反映,强校的毕业生真的超出其他人几个马位。
2)赞成“爱拼才会赢”,“没有免费午餐”,“没有不劳而获”,“从前吃树皮更惨”之类的说法,但同时间,如果制度有不完善的地方,要呻要点出其中不好的地方,也其实是一切进步的开始,我又不觉得在讨论区讲这一类话有什么大不了,不用下下站在道德高地把人家踏下去。

猴子爸 發表於 18-2-22 18:44
虽然你写了很多字,但我想讲不同的看法:
1) 现在学生的质素比较各走极端,能力强的很强,失败者也有一大堆 ...
对不起, 沒想过把人家蹈下去, 只是想说分享一下; 1. 知道和接受自己小朋友不是好才料. 2. 面对現实的希望帮他在他能力範圍上做好d, 这样我小朋友应会愉快之如又可达标

这应不会踏到谁吧!  

twhkleung 發表於 18-2-22 19:11
对不起, 沒想过把人家蹈下去, 只是想说分享一下; 1. 知道和接受自己小朋友不是好才料. 2. 面对現实的希望帮 ...

Sorry, 我寫這句時只想到其他很多的留言,並非只回應你所寫的,若用字過重,我要説聲對不起!

猴子爸 發表於 18-2-22 19:14
Sorry, 我寫這句時只想到其他很多的留言,並非只回應你所寫的,若用字過重,我要説聲對不起!
...
哈哈, 沒问題

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我同意3, 鐘意唔鐘意都好,這是事實。我孩子係中游資質,就俾佢中游適用嘅support讓佢做到最好嘅自己。咩人咩考試入咩一級學府關我鬼事咩。
正如睇住人地ibank分紅幾十個月假期多而呻自己公司人工低假期少,有咩意義!有本事就向上游,無本事就在自己能力內爭取到最好吧

monodad 發表於 18-2-21 22:42
其實作者應該冇睇過IBDP嘅paper,其實仲深過DSE,但外國頂尖學校收DSE狀元多過收IB狀元,剩餘讀IS但成績普 ...

乜DSE狀元唔係留港讀医就讀law咩?印象中兩大会數下那間收多D狀元

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20170808/20114762

sinsinlo 發表於 18-2-21 15:55
我真係想知讀緊直,私小既學生家長, 你地真係唔會放學後唔洗小朋友上興趣班, 補習班??  
如果依家無論官,津 ...

我囡某直資一條龍頭小二 ,補習真的很少聽聞, 但興趣班就一鑼鑼

monodad 發表於 18-2-22 09:39
從一位資深海外升學顧問口中得知,如有資料或更正,請指教。

其實美國的頂尖大學都唔睇 DSE 或 IB 的成績,所以比哪邊的狀元更易入根本無意義。

RunningPig 發表於 18-2-22 20:05
其實美國的頂尖大學都唔睇 DSE 或 IB 的成績,所以比哪邊的狀元更易入根本無意義。
...

係唔睇定係唔只睇呀?

猴子爸 發表於 18-2-22 20:37
係唔睇定係唔只睇呀?

美國大學三月中已出晒 offer,所以佢地只睇 SAT/ACT 及 AP,同校内成績或排名,而 DSE 或 IB 實際成績完全無關係。

RunningPig 發表於 18-2-22 20:45
美國大學三月中已出晒 offer,所以佢地只睇 SAT/ACT 及 AP,同校内成績或排名,而 DSE 或 IB 實際成績完全 ...

但會否是conditional offer, 最終也要看公開試結果?
‹ 上一主題|下一主題