用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港家長的「避難所」
樓主: JacJac108
go

香港家長的「避難所」   [複製鏈接]

monodad 發表於 18-2-21 22:42
其實作者應該冇睇過IBDP嘅paper,其實仲深過DSE,但外國頂尖學校收DSE狀元多過收IB狀元,剩餘讀IS但成績普 ...

你說:外國頂尖大學收DSE狀元多於IB狀元。

請問從何得知?

ar_mak 發表於 18-2-22 02:25
你既然思考緊,咁就唔好咁快放棄喇。

Rachelmummy2008 發表於 18-2-22 06:05
你說:外國頂尖大學收DSE狀元多於IB狀元。

請問從何得知?

從一位資深海外升學顧問口中得知,如有資料或更正,請指教。

醒目開學勳章 王國長老

monodad 發表於 18-2-22 09:39
從一位資深海外升學顧問口中得知,如有資料或更正,請指教。

咁正常香港考dse嘅學生多過ib N倍,咁收dse生多過ib生亦好正常

Charlotte_mom 發表於 18-2-22 10:24
咁正常香港考dse嘅學生多過ib N倍,咁收dse生多過ib生亦好正常

意思係狀元之間嘅比較,每年IB嘅所謂狀元比較DSE嘅狀元

回覆 monodad 的帖子

你的回應沒有足夠理據.另可看看IS 內最高分 的GSIS. average score 39.9 . 4 個45 full score 5 個44; 61% score over 40.
以下是2017年入知名大學的list, 共36人 .
而且只說Full scorer 沒有意思。
(source : GSIS website.)

2017        Cambridge  University    United  Kingdom     2

2017        Imperial  College King'sCollege, London       United  Kingdom     2

2017        King's  College London    United  Kingdom     1

2017        London  School of Economics United  Kingdom     1

2017        Oxford  University   United  Kingdom     2

2017        University  College London     United  Kingdom     2

2017        Boston  University   United  States  1

2017        Brown  University   United  States  4

2017        University  of California,Berkeley  United  States  1

2017        University  of California,Santa Barbara        United  States  1

2017        University  of Chicago     United  States  2

2017        Cornell  University  United  States  1

2017        University  of Illinois at U-C    United  States  1

2017        University  of Pennsylvania     United  States  2

2017        Yale  University       United  States  1

2017        University  of Hong Kong        Hong Kong       5

2017        Chinese  University of HongKong  Hong Kong       4

2017        McGill  University   Canada    1

2017        University  of BritishColumbia       Canada    2

lui 發表於 18-2-22 11:20
回覆 monodad 的帖子

你的回應沒有足夠理據.另可看看IS 內最高分 的GSIS. average score 39.9 . 4 個45 f ...

GSIS係神級國際學校,佢嘅數據唔可以代表哂IB升大學嘅情況,亦有國際學校成績慘不忍睹。就好似唔可以用SPCC數據代表本地學校一樣。我表弟都係GSIS畢業,跟住入咗Ivy league嘅Penn U。佢喺GSIS讀得開心,但亦十分唔輕鬆。無論係讀本地或國際學校,要有好成績就要付出,呢個係永恆不變嘅定律。

Soundervolt 發表於 18-2-22 11:26

GSIS係神級國際學校,佢嘅數據唔可以代表哂IB升大學嘅 ...

就系因為佢話IB 狀元也不可和DSE狀元比,所以我失先QuoteGSIS 那47個非狀元的destination. 不是full scorer 的destination 也可致此!

Soundervolt 發表於 18-2-22 11:26

GSIS係神級國際學校,佢嘅數據唔可以代表哂IB升大學嘅 ...

在DSE考不好和IB考不好结果也一様呀!難道DSE考不到可以入大学??

lui 發表於 18-2-22 11:36
就系因為佢話IB 狀元也不可和DSE狀元比,所以我失先QuoteGSIS 那47個非狀元的destination. 不是full score ...

其實世界級學府都好睇學生所讀嘅係邊一間學校,名校recommendation亦十分重要,而且收生仲有好多其他因素,唔係一定分數取勝。所以本地傳統名校都有佢地嘅威力。

lui 發表於 18-2-22 11:36
就系因為佢話IB 狀元也不可和DSE狀元比,所以我失先QuoteGSIS 那47個非狀元的destination. 不是full score ...

從來冇講過IB同DSE狀元不可比,如果比較埋非狀元嘅oversea destination,閣下肯定IB學生比DSE學生好?請注意埋IS(emoji)面local同非local學生嘅比例,local學生嘅top oversea destination 比率真係比DSE高?

lui 發表於 18-2-22 11:39
在DSE考不好和IB考不好结果也一様呀!難道DSE考不到可以入大学??

乜我有講過考DSE成績唔好可以升上大學咩? 等我睇清楚我自己寫乜先.....

Soundervolt 發表於 18-2-22 11:46
乜我有講過考DSE成績唔好可以升上大學咩? 等我睇清楚我自己寫乜先.....
...

我也只是回應那位人兄的説話,不是你。

lui 發表於 18-2-22 11:49
我也只是回應那位人兄的説話,不是你。

假如閣下將HKU同CU都列為世界級知名學府嘅話,咁DSE入世界級知名學府比率應該唔會比IB差掛?

monodad 發表於 18-2-22 11:52
假如閣下將HKU同CU都列為世界級知名學府嘅話,咁DSE入世界級知名學府比率應該唔會比IB差掛?
...

既然你話是资深升学顧問【話】等我又話。我女契爺幇耶魯收生。佢【話】入到second round 的local最頂磅只有spcc 同DG,加D IS。

你要搬龍門我唔同你玩。乜IS內又有local?? 明明講個考試制度???你繼續【話】啦!

monodad 發表於 18-2-22 11:52
...

話時話,香港三大喺QS ranking 2018,分別係HKU排26(比UC Berkeley還高)、HKST排30(比UCLA、McGill U還高)、CUHK排46(比Brown U還高),如果用呢尐排名嚟睇都算唔錯。

不過俾我揀都會揀UC Berkeley或UCLA

lui 發表於 18-2-22 12:01
既然你話是资深升学顧問【話】等我又話。我女契爺幇耶魯收生。佢【話】入到second round 的local最頂磅只 ...

睇嚟閣下都幾唔想了解他人嘅分析,數據上閣下又證明唔到IB為何會比DSE有優勝,之前比較狀元之間嘅分別閣下又扯咗非狀元嘅成績入嚟比較,再比較埋非狀元之間嘅差別嘅時候閣下又搬咗個契爺出嚟「話」,似乎搬龍門果位係閣下多D。

Btw, 無意亦無謂再同閣下有任何辯解,在此只想指出任何學校都可以係家長嘅「避難所」,只要家長不太在意子女有非常突出嘅學業成績就可以,無需講到在香港受教育等如受難一樣,祝大家新年一團和氣。

lui 發表於 18-2-22 12:01
既然你話是资深升学顧問【話】等我又話。我女契爺幇耶魯收生。佢【話】入到second round 的local最頂磅只 ...

agree with you
明明話外國uni
及狀元
連搬2次
不過,EK 內發放沒數據支持的資料吾會被警告,所以都係浪費時間
讀者自行判斷

醒目開學勳章 王國長老

woyj 發表於 18-2-22 13:49
agree with you
明明話外國uni
及狀元

如果小女子咁把炮,有本事verify所有教育資料,我辭埋份工去做教育顧問算了

總之文責自負啦

IYY    發表於 18-2-23 12:30
HK-MAN    發表於 18-2-22 15:09

Charlotte_mom 發表於 18-2-22 14:46
如果小女子咁把炮,有本事verify所有教育資料,我辭埋份工去做教育顧問算了

總之文責自負啦

我一直覺得版主你可以㗎……
市面的教育顧問太流
‹ 上一主題|下一主題