用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港家長的「避難所」
樓主: JacJac108
go

香港家長的「避難所」   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 18-2-21 10:50
讀國際學校係唔係可逃出生天就唔知,不過一定係單程路,將來需要出國升學居多,本地升大學只可透過Non JUP ...

避得開現在,躲不了將來。

我同意你的講法。

Soundervolt    發表於 18-2-21 10:57

醒目開學勳章 王國長老

積奇百事 發表於 18-2-21 10:20
大抽獎就話身心折磨,唔係掌握自己手中。

考直私又話得果幾歲人仔,要練到十八般武藝,壓力大,無左快樂 ...

Exactly! 我唔係話邊類學校一定好過邊類,亦唔係自己讀間愉快就講風涼話
而係覺得好多人人心不足,有得揀又嘈無得揀又嘈,派位又話無得揀,俾你考又叫辛苦變態,有錢讀國際又話蝕福利,想點呀大佬

IYY    發表於 18-2-23 11:59

回覆 猴子爸 的帖子

家長係用腳去投票.

多人爭"好的官津校"如LS, MCS, ST.JOE, ST.MARY等, 大部分都係傳統教學, 又有幾多人會揀「愉快學習」活動教學如天虹, 堅樂第二小學?

讀直私/IS不但不代表沒有壓力,而且亦絕不能保証整個學習歷程都有愉快學習環境,唔明走這條路的人怎可能是為了"找避難所"?讀傳統都好多人讀得好開心,唔係個個在煉獄掛?

唔該唔好再亂講誤導人吧

noming    發表於 18-2-21 11:36
自強不息 厚德載物

積奇百事 發表於 18-2-21 10:20
大抽獎就話身心折磨,唔係掌握自己手中。

考直私又話得果幾歲人仔,要練到十八般武藝,壓力大,無左快樂 ...
全對。入到名直私或名津,又話原來都係谷。好似想唔使讀書就有收穫咁...就算國際學校,到咗中學一樣要好努力!

noming 發表於 18-2-21 11:30
回覆 猴子爸 的帖子

家長係用腳去投票.

我也已经点出问题所在,如果读完天虹,可以升学到好中学, 没有人会抗拒天虹,如果这些中学在以后的入大学率仍然可以保持不错话。
要处理小学问题,便要先处理中学问题。如果中学普遍都有好校风,好师资,好课程,好语境,即是说你进到什么小学,也不用太担心升到什么中学,自然地在小学阶段,家长就可以有更多选择,不用争崩头进“升中表现好”的小学。
当然,如果都是“好中学”,但大学学位不变,那么在竞争下,总有些中学入大学率高,一些低,“好中学”的定义就必须跳出“大学率”这个框框。

novelle 發表於 18-2-21 11:38
全對。入到名直私或名津,又話原來都係谷。好似想唔使讀書就有收穫咁...就算國際學校,到咗中學一樣要好努 ...
未到中學,小學一樣要努力。朋友子女讀傳統官津,龍校,直資神校,新派直私,國際學校各種都有,見到小朋友輕松與否,第一決定因素為家長心態。家長唔去加谷/催谷/驚蝕底,小朋友自然多遊玩時間。
第二小朋友資質,特性。

第三周圍朋友。如果平時玩開的朋友,家庭,都輕松對待小朋友學業,冇咁大壓力,又可以放鬆些。

最後可能係學校類型,通常有龍校/直屬/聯繫,一心直升不外闖的,或者一早已經決定外國讀書而且已經知道條路點行的,會比較輕松。

連香港學制同學校類型都唔清楚就盲目亂呻,呢D家長入到邊間學校都會有不滿。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-21 12:40
連香港學制同學校類型都唔清楚就盲目亂呻,呢D家長入到邊間學校都會有不滿。 ...

恭喜發財,祝身體健康,心想事成! 終於放完假返黎EK開工?

Soundervolt 發表於 18-2-21 12:50
恭喜發財,祝身體健康,心想事成!  終於放完假返象黎EK開工?

恭喜發財,本來諗住過埋十五先出聲,不過唔知點解今年新正頭就又不少膠帖。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-2-21 12:56
恭喜發財,本來諗住過埋十五先出聲,不過唔知點解今年新正頭就又不少膠帖。
...

邊忍到架

hkpapa852 發表於 18-2-21 12:56
...

呢度已經小兒科

升中版果邊有啲帖何止膠

直頭冇品

Charlotte_mom 發表於 18-2-21 13:02
邊忍到架

恭喜發財!

不過呢邊再膠,都不如另一邊什麼負溢價/估值,什麼自嘲帖咁膠

siden    發表於 18-2-22 12:58

siden 發表於 18-2-21 13:26
呢度已經小兒科

升中版果邊有啲帖何止膠

所以我都搭咗嗲

siden 發表於 18-2-21 13:26
呢度已經小兒科

升中版果邊有啲帖何止膠

忘記咗,恭喜發財!

siden    發表於 18-2-22 12:57

hkpapa852 發表於 18-2-21 13:29
所以我都搭咗嗲

係囉
以前果邊比較正常
而家都好多小學雞帖
想做CD-ROM 都忍唔住

LinusYip 發表於 18-2-21 13:40
係囉
以前果邊比較正常
而家都好多小學雞帖

恭喜發財!

子女由小學生變中學生,可惜家長未能跟隨小朋友步伐,依然停留小學家長心態。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

恭喜發財,呢度EK所以搭句學業進步

部份家長咁崇尚愉快學習,點解唔去報自然學校?話說呢間學校一級連10人都不夠,仲有大把學位。

再唔係,申請home schooling,自己鍾意黥教都得。

恭喜發財!其實我之前都有想過呢個問題,就系香港既教育制度是否真系好似傳媒唱到咁不堪,我既結論系,只要有人既地方就會分三六九等,只要你想力爭上游,不甘平凡,競爭就總會存在。就算香港政府俾錢搞多十間DGJS咁既直資同喇小咁既官津出黎,唔使你抽唔使你面試唔使你裝備到個小朋友識十八般武藝喇,想讀既都可以入去讀,然後搞多十間DGS同LS出來,保證你就算hea住讀小學都上到中學,然後又搞多十間HKU出來,保證你hea住讀中學都上到大學,咁又點?出到社會,人工高既職位同行業就系得咁多個,咁自然又咪系讀書讀得好既、做人醒目既做最後既贏家(我並唔系唯錢論成功,只是香港社會普遍這樣認為)。而家政府唔系無書俾人讀,系有人如果抽唔到喇小就唔甘心讀寶校。將來呢D人既仔女出到社會唔系做最心儀既工作,又咪系鬧政府。到最後,除非世界大同政府派錢,如果唔系,都系會有人唔滿意。想好似外國咁人人平等,你又接唔接受俾45%薪俸稅先?
‹ 上一主題|下一主題