用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Y1 Esf 首選後
樓主: ddbb0099
go

Y1 Esf 首選後   [複製鏈接]

happichans 發表於 18-2-23 10:53
謝謝賜教,下星期一會同校長討論一下,不過之前冇報RC
睇來真係要試下

不用謝謝!其實ESF都好看家長誠意,希望校長可以幫到忙。另外你可以試下報沙田Anfield 同Norwegian International School,去年冇offer的小朋友都有去考呢兩間,最後都成功有offer。

抺茶雪糕 發表於 18-2-23 18:30
From what I heard, language ability is not the deciding factor while they put more emphasis on the p ...

Interview day 唔講野是大忌,我朋友在ESF是老師有份interview, 她說「As far as the kid is not talking, I cannot assess his/herEnglish ability at all and it’s impossible to pass him/ her」.但她有提過school visit 的表現也會take into consideration

回覆 964000 的帖子

If this is the case, then the assessment is pretty superficial. Further, what's the point of ESF asking for previous school reports if the teachers were simply counting on whether the kid spoke up on the day?

貝珠 發表於 18-2-20 23:58
咁除了sjs 之外,kis 應該也唔夠位收esf kinder 學生,咁今年RC有冇咁多位(75 from sjs ) 及(不知數量fr ...

KIS = 邊間?

robocorn 發表於 18-2-23 23:06
KIS = 邊間?

Sorry , kjs

Gdday 發表於 18-2-23 22:54

If this is the case, then the assessment is pretty superficial. Further, what's  ...

有邊間interview 唔係看臨場表現為主?esf 真係non selective, 唔考academic . 咁sis, fis 係唔係先叫認真?sis , fis year one 考academic

If this is the case, then the assessment is pretty superficial. Further, what's  ...

You can say, being outspoken and those showing  readiness to interact with people will be more advantageous for the interview, which are also the characters that most IS are looking for, epswvtually for IB school.

回覆樓主:

我對FIS都好鍾意,esf首選最主要近老公又鍾意。
有無對fis評價?
就算back up是否現在報定?

ddbb0099 發表於 18-2-24 08:17
我對FIS都好鍾意,esf首選最主要近老公又鍾意。
有無對fis評價?
就算back up是否現在報定?

Fis 早報有著數。但fis 唔易考,除了英文,也要考數學,偏好大B. 另外中文太少了,一星期一堂。

CaCa800 發表於 18-2-23 19:56
不用謝謝!其實ESF都好看家長誠意,希望校長可以幫到忙。另外你可以試下報沙田Anfield 同Norwegian Intern ...

多謝哂各位家長保貴意見,只怪自己忽略左面試策略而冇留有後著,大家既意見同真心分享,令我同丈夫都感謝大家,還有家長pm鼓勵,真心多謝

講真,對慢熱內斂的小朋友,可能學術成份高啲的面試表現還好些,可讓他們抽離一些。

我自己個人經驗,講專業和學術有關嘅話題,無論對住幾大堆陌生人,可以大大聲滔滔不絕,但叫我small talk我會揾機會逃走。

回覆樓主

If throughtrain school is not a must, can try anfield, nis, spis

貝珠 發表於 18-2-24 08:36
Fis 早報有著數。但fis 唔易考,除了英文,也要考數學,偏好大B. 另外中文太少了,一星期一堂。
...

咁報定先

happichans 發表於 18-2-23 10:53
謝謝賜教,下星期一會同校長討論一下,不過之前冇報RC
睇來真係要試下

pm

考 Year One ,其實小朋友只係 4 歲,你又認為點考至公平和唔 superficial ?
考 academic ?考計數?考寫字?

有時小朋友臨塲表現好難講,考唔到唔代表小朋友本身差,可能佢當時真係唔出聲,
講得簡單少少,是唔好釆。
家長之後問小朋友,也未必能百分百知 interview 情形,因為小朋友始終細個。
總之,考到,唔好也文也武,hold 住情緒,唔好巴巴閉閉多口話會放其他學校的位,呢 d 人十分討厭。
考唔到,又唔駛嬲,唔代表學校黑箱作業,始終人多,小朋友細,interview 看運氣。
所以年年也提家長,考多幾間,
講真,作為 ESF 家長,覺得 ESF 只是提供一個環境比小朋友,十三年後孩子如何,要看他個人。
眼見好多朋友的仔女在一些比 ESF 家長 "睇唔起" 的學校讀,也入到一線大學。
而亦有很多小朋友好采入到 ESF 的,不留口德,到今日申請大學愁。
不要執著。
PS 都要讃下今年考 Year One 的家長,算有風度。

Heard they will also consider the assessment on school visiting day.

nintendo 發表於 18-2-24 12:46
考 Year One ,其實小朋友只係 4 歲,你又認為點考至公平和唔 superficial ?
考 academic ?考計數?考寫 ...

好多謝版主同其他家長係呢度真心分享!

happichans 發表於 18-2-21 11:39
應該係我小朋友的確未達標,面試當日不願說話

ESF 叫得你半年後再報,我覺得好明顯係比多次機會你,你可以問一問幼稚園校長及老師往年有沒有相似例子,結果如何,有沒有收番讀 year 1 便知.

信內指小朋友未符合入學要求(語文能力)那究竟是真的不達標,還是那天小朋友不肯說話呢

如果是前者,假若你真的想入ESF而經濟能力又許可的話,可以請英文補習老師每星期嚟補習幾次,傾吓偈,主要練習 oral 對話,半年後效果應該幾好,另外放學後可以和同學仔一齊玩多d,這樣對小朋友的英文會有很大的好處。

若小朋友的英文已經達標,只是面試時不肯說話,可以向幼稚園校長請求幫忙,看看她有什麼辦法,例如向小學反映小朋友的英文其實沒有問題,可否給予第二次面試機會或者請小學來幼稚園觀課,幼稚園應該肯幫小朋友的。

最緊要問咗幼稚園校長 Ms. Vicky意見先,佢自然會告訴你該怎樣做。
努力呀!

回覆 happichans 的帖子

可否也回覆我邊間小學REJECT﹖因為我係ON WAITING LIST. THX!

回覆樓主

其實自少讀IS點會唔逹標,仲係esf自己親生仔,己經9成入硬。好大可能小朋友in 時唔講野緊張又或者情緒問題。emotion 小朋友咁細最難控制
‹ 上一主題|下一主題