用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關網絡安全
樓主: b3410
go

有關網絡安全 [複製鏈接]

huba 發表於 18-7-27 22:49

關於第一個問題,小兒回覆如下:
多謝令郎的意見. 那麼我叫女兒做好設定. 如果令郎都推薦的話, 那我就放心多了.

huba 發表於 18-7-28 11:12
至於第二個問題,因你孩子仍是小學生,我會建議:

1. 家長仍須規管電腦/手機使用及上網,與孩子一起訂立 ...
我第一次聽見有孩子會因為自己自律不足,而請求父母協助.這本身就是自律的表現呀! 讚!欣賞你的家教.

huba 發表於 18-7-28 11:24

以下列出一些較新寫給兒童的網絡安全書供你參考。
所列這幾本書應該是供子女看的?那麼我會買最末一本.
對, bookdepository的推廣, 因為早前本想買一本最近好像很熱門的"everything you need to ace history/science/etc in one big fat notebook", 不過原來書展價比bookdepository平很多, 所以也忘記了他們的HK10推廣.經你一說, 那上記起.   thanks.

Christi 發表於 18-7-29 22:42
所列這幾本書應該是供子女看的?那麼我會買最末一本.
對, bookdepository的推廣, 因為早前本想買一本最近好 ...

對,全部列出的書都可以給孩子看。最後 book depository 大人也適合,我也落了單購買。

Christi 發表於 18-7-29 22:37
我第一次聽見有孩子會因為自己自律不足,而請求父母協助.這本身就是自律的表現呀! 讚!欣賞你的家教.
...

不敢當。
純粹好彩阿仔生性單純、聽教聽話。

Christi 發表於 18-7-29 22:34
多謝令郎的意見. 那麼我叫女兒做好設定. 如果令郎都推薦的話, 那我就放心多了.
...

多謝,會轉達 auntie 的訊息。

如有需要,阿仔樂意更進一步詳解。

little_yolky 發表於 18-3-2 10:40
我哋當年點會上網識人?! 我之前聽我姨甥女講, 話佢老公係响網上識, 大家鐘意做運動, 傾下傾下啱咀型, 然後 ...

我識人係網上傾岩,最後由美國嫁來香港,落地生根。講緊我果代。

Christi 發表於 18-7-29 22:37
...
我都係第一次聽到有咁既小朋友。我阿大已經算出名自律, 我原先都好似Huba咁, 俾部手機佢由得佢用, 點知佢唔自律, 响被竇入面黑晚晚睇手機, 過咗幾個月至俾我發現, 手機即收, 對眼變咗近視眼, 嬲到我呢。
‹ 上一主題|下一主題