用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀書時間顛倒
樓主: Choisumwong
go

讀書時間顛倒 [複製鏈接]

我嗰兩個,一個係夜鬼,兩三點都唔瞓,越夜越精神。另一個10點幾就瞓,話之你死人冧樓。我唔理佢地,總之佢地自己搞掂就算。d細路大咗,我要時常提醒自己,唔好做黑白天鵝,日哦夜哦。總之,有讀好過無讀。至於幾時讀或是點樣讀,由得佢地自己揾出最合適嘅時間及方法就可以咯。

我讀中學,甚至出來工作晚上讀大學,呀爸一直限制我起床及睡覺時間,甚至放工幾點回家。我一直心裏極度討嚴受控制,半夜溫書佢唔知,我要偷偷地溫書,但一早冇嘢做都叫我早早起身梳洗,所以我一到23,24歲有經濟能力即搬走自己住。我同呀仔講,就是我有這樣經歷,我不會控制他的。連老公都是比我自然睡自然醒。所以看到現家長有這要求,我身心已經好抗拒了。

noel2010 發表於 18-2-20 23:47
我讀中學,甚至出來工作晚上讀大學,呀爸一直限制我起床及睡覺時間,甚至放工幾點回家。我一直心裏極度討嚴 ...

完全同意,都係果句,每個人都唔同,不能強迫別人跟自己一樣,各人有各人的路,只要自己覺得舒服就得。

回覆 brother4 的帖子

小女的空間我覺得已經很大。她有上莊,自己的宿舍,想食什麼就食什麼,想花錢就花錢,想去旅行就去旅行。在我來看,比較我讀大學的時候,蕳直是天堂的生活。雖然時代不同,我也明白不能比較,但是家庭是大家一共建立的,子女也有責任使這個家好,不是一個人的生活。

維持到成績我就 ok ,但如果脾氣差就不能接受。

Choisumwong 發表於 18-2-20 12:41
我是唯一會頂女兒嘴的一個人,不是有心,只是講講道理及中國文化。

嘩,咁都話 "頂女兒咀",你地太就佢,所以佢先會臭脾氣。
唉,佢都成年了,好難搞。
反而叫佢多點反屋企,大家平心靜氣多點傾計溝通。

Choisumwong 發表於 18-2-21 09:39
回覆 brother4 的帖子

小女的空間我覺得已經很大。她有上莊,自己的宿舍,想食什麼就食什麼,想花錢就花錢 ...

我成日話而家做父母甚艱難!要響"尊重/俾空間佢"同"管教好佢"之間取得平衡真係唔容易。
同Nintendo 一樣睇法,我覺得幾點瞓唔係問題,但亂發脾氣就唔可以縱容。後者關乎品行同家教問題。小朋友好精,會用"我已經係大人""我有自由""我要空間"呢啲說話嚟反駁你,但係我會話正正因為你係大人,所以要有責任感,識得尊重同體量其他人,而唔係當世界圍住你嚟轉。

Ruby1219 發表於 18-2-21 13:15
我成日話而家做父母甚艱難!要響"尊重/俾空間佢"同"管教好佢"之間取得平衡真係唔容易。
同Nintendo 一樣睇 ...

同意。個人覺得,管教要由細開始,由BB至小六。到中學就要俾空間及適當既責任佢負,同時亦要俾部份自由佢選擇,而後果由佢負責,從而慢慢令佢知道自由既背後係要承擔及負責,經過一段時間,我諗佢地會知道應該點做!

回覆 Ruby1219 的帖子

讚成,不能縱容子女,要他們負起成人的責任,世界不是圍着她轉。我覺得外國人的方法是由他們自己經歷,講多是無謂,但自己始終是中國人,我已對她講她不能亂發脾氣,否則後果自負!至於太太,我也叫她不能過份護,否則只有害了她!

Choisumwong 發表於 18-2-21 18:04
回覆 Ruby1219 的帖子

讚成,不能縱容子女,要他們負起成人的責任,世界不是圍着她轉。我覺得外國人的方法 ...

我前幾年被呢個問題纏擾好耐,嗰陣時阿仔響香港讀書,我做freelance ,成日對住困獸鬥,佢又正值反叛期,真係成日鬧交,我喊過幾次!
有時我老公都勸我放鬆啲,唔好理佢,由得佢衰同碰釘。我有因為咁放棄管佢打機,由得佢成績差,跟住俾身邊家人朋友話我唔應該放棄,要催谷個仔,因為佢有potential ,只係唔努力。但我無催谷,因為我覺得努唔努力係佢嘅選擇。佢成績好唔好係佢嘅責任/成就,唔關我事。亦無謂因為成績傷感情。
但係一講到對人嘅態度、禮貌、家庭責任呢啲,我就會照開佢波,因為我覺得呢啲係做人嘅基本,亦係我哋做父母嘅責任要教好佢哋。我唔想個仔響出面俾人話無家教。

回覆 Choisumwong 的帖子

原來有上莊,難怪夜訓!香港 d 上莊文化我怕怕。
不過要佢控制下情緒,尊重下屋企人。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

其實上莊很多學生都有,不是大問題。對家人的態度總不能不如一般朋友吧!

Ruby1219 發表於 18-2-21 18:22
我前幾年被呢個問題纏擾好耐,嗰陣時阿仔響香港讀書,我做freelance ,成日對住困獸鬥,佢又正值反叛期,真 ...

你做得好好,我都係咁做,兩仔成績我好少理,成績差我都唔理,只係同佢地講:成績係你地既!唔係我,唔關我事!
但做人既品格、教養,就係我既責任,所以我會好嚴肅認真咁教或罰,絕冇情講。

Choisumwong 發表於 18-2-21 22:46
回覆 1998Ruby1998 的帖子

其實上莊很多學生都有,不是大問題。對家人的態度總不能不如一般朋友吧! ...

請問乜野係上莊?

回覆 亮燈 的帖子

大學有很多學會,例如學生會,影相會之類。它們要有組員參與組織活動。上莊就是做組員。上莊會花不少時間,因為要經常開會,組織及參與活動,每每因此做到很晚。

回覆 亮燈 的帖子

上莊就係參加 d 學會,香港果 d 通通都要成日開會,開夜車,做好鬼多活動。我英國上莊過新成立嘅會,一星期一次 meeting 一次學會 gathering,仲參加 festival 做單位、義賣,都冇我香港班朋友咁忙!

Choisumwong 發表於 18-2-22 08:14
回覆 亮燈 的帖子

大學有很多學會,例如學生會,影相會之類。它們要有組員參與組織活動。上莊就是做組員。 ...

明白,謝謝解釋!

1998Ruby1998 發表於 18-2-22 08:34
回覆 亮燈 的帖子

上莊就係參加 d 學會,香港果 d 通通都要成日開會,開夜車,做好鬼多活動。我英國上莊過 ...

謝謝解釋,又學到野!
‹ 上一主題|下一主題