用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 vs 英華
樓主: kctsang
go

德望 vs 英華   [複製鏈接]

回覆樓主

本來唔想出聲,樓主簡直係侮辱左兩間學校!

Eat_Sleep_Play    發表於 18-2-21 17:34

Eat_Sleep_Play 發表於 18-2-21 17:09
我就無本事睇得出樓主嘅好意了,其實兩間學校的負皮都係因為直接同最top top嘅1A校比較,成績爭少少,但真 ...

Well said

emibaby 發表於 18-2-21 17:02
個人認為,住港島區又有番咁上下叻女既,都仲有好多選擇,深水埗對佢地黎講係好雜既地區,所以咁少咗班勁 ...
係,近年考DSE 的同學,幾乎全部中學時期都在深水埗校舍。對於中西區女仔來講,尤其係住般咸道半山的同學,港島大把選擇,點解要山長水遠去深水埗返學呢?
搬返去就唔同,屋企樓下返學,幾方便,可能考到SPCC都唔想去啦。

Eat_Sleep_Play 發表於 18-2-21 17:09
我就無本事睇得出樓主嘅好意了,其實兩間學校的負皮都係因為直接同最top top嘅1A校比較,成績爭少少,但真 ...
現實中,有部份家長唔接受人地話自己小朋友間學校既學術表現不如其它學校。
成績擺在面前家長唔接受事實都無辦法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-21 19:33
現實中,有部份家長唔接受人地話自己小朋友間學校既學術表現不如其它學校。
成績擺在面前家長唔接受事實都 ...

你又想搵哂你班另類fans出嚟同你開年?

我有一位朋友幾年前囝仔考到一間直資,佢囝仔未讀時猛讚間學校可以又愉快又好成績(后刪數百字),幾年後同我講佢唔係咁著重成績數據,愉快學習最重要。

hkpapa852 發表於 18-2-21 19:33
成績擺在面前家長唔接受事實都 ...

假設我老公樣衰過隻豬,我知...我明...我接受,但唔洗下下兜口兜面話比我聽我老公樣衰過隻豬,有D嘢,心照就得架啦,唔洗下下講出口

如果比成績,全港無一間學校成績比SPCC好,這個大家都知...大家都明,但如果下下兜口兜面話:唓,你間學校成績都無SPCC咁好,都真係令人幾難受

即係我女間學校成日比人話運動差,剩係識得死讀書一樣,我都係硬食無聲出,其實只要個人本身係負皮,總會有嘢攻擊到你嘅!

就係有樓主呢類人, 攪到ek宜家成日俾人話可讀性越來越低

Eat_Sleep_Play 發表於 18-2-21 20:47
正如我老公樣衰過隻豬,我知...我明...我接受,但唔洗下下兜口兜面話比我聽我老公樣衰過隻豬

如果比成績 ...

係呀!好多人都話阿囡學校只有讀書和讀書,但我又覺得無咩問題,學校又唔會逼你參加咩課外活動,小朋友鐘意參加咪參加,無壓力。佢鐘意長笛和泳水,可以自己出面學,又不用因為爭比賽而練習,其實咁都唔錯。

Eat_Sleep_Play    發表於 18-2-21 21:39

Eat_Sleep_Play 發表於 18-2-21 20:47
正如我老公樣衰過隻豬,我知...我明...我接受,但唔洗下下兜口兜面話比我聽我老公樣衰過隻豬

如果比成績 ...

講完無SPCC咁好都算,仲要加個「咁鬼差,俾我都唔讀」之類之類的說話。

最搞笑係,講以上句說話嘅人係無問題架,係被負評學校家長唔抵得咋!原來在ek成績唔夠好就值得不被尊重的。

whitepurin 發表於 18-2-21 21:21
講完無SPCC咁好都算,仲要加個「咁鬼差,俾我都唔讀」之類之類的說話。

最搞笑係,講以上句說話嘅人係無 ...
通常呢D人都係考唔入,吃不到的葡萄是酸的......

「咁鬼差,俾我都唔讀」......有幾差?差極都仲係band 1,差極都仲係頭1/3,你唔鐘意比錢,鐘意去讀免費學校,無問題⋯⋯人各有志,但唔好臨走前踩人哋一腳

我到而家都係好鐘意德望同英華,我兩個表妹也是在德望畢業,兩個到而家都有好好的成就,英華我曾經負責過佢哋嘅ECA,响未夠鐘開始前,D高年級嘅師兄會主動教低年班嘅同學做功課,這個場面我到現在仍記得,確實......係感動嘅

Eat_Sleep_Play 發表於 18-2-21 21:51
通常呢D人都係考唔入,吃不到的葡萄是酸的......

「咁鬼差,俾我都唔讀」......有幾差?差極都仲係band 1 ...

..有幾差?差極都仲係band 1,差極都仲係頭1/3,你唔鐘意比錢,鐘意去讀免費學校,無問題⋯⋯人各有志,但唔好臨走前踩人哋一腳

whitepurin 發表於 18-2-21 21:21

最搞笑係,講以上句說話嘅人係無 ...

差!?如果GH唔洗交學費,地點再隔涉我都幫個女報考呀! 只係每位家長對心儀既學校定位唔同姐,唔岩傾咪唔好理佢囉

hkpapa852 發表於 18-2-21 16:29
我有個疑問,到底搬校舍,係咪真係令學生無心機讀書?定係令老師無心機教書?定係both?
...
我覺得搬校舍,有幾個影響,例如:第一,區之間有差異,從強區搬去弱區,一定收多咗弱區既學生。第二,學校遠咗(例如從強區中西區搬去弱區深水埗),強區學生選擇多,所以對強區學生吸引力少咗。第三,原本既學生花係交通既時間多咗,自然無咁有心機讀書。第四,老師都面對相同情況。

幾日無入黎以為個post會沉底

其實係呢個post有留言嘅好多都知道我係英華家長,早幾日出呢個post係因為見到某會員不停開post講德望,所以我先會開呢個post。

本人非常尊重所有學校,尤其係德望同英華,我係討論呢兩間學校嘅post同多位長老都有大大小小爭論,所以相信我係EK都唔會受到歡迎,有緣再見

如果呢個post令到咁多人不滿請版主關post。

‹ 上一主題|下一主題